5090'lı bir dizüstü oyun bilgisayarı?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan senan
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

senan

Kayıtlı Kullanıcı
Selam, yakın zamanda RTX 4080 ekran kartlı bir oyun dizüstü bilgisayarı aldım. Aslında bu ilk oyun dizüstü bilgisayarımdı, öncesinde yıllarca konsollarda oynamıştım. İlk başta her şey yolundaydı, ancak sonra mobil 4080'in performans açısından masaüstü 4080 ile boy ölçüşemediği ortaya çıktı. Her şeyi ultra (veya en azından Çok Yüksek) ayarlarda oynamayı hayal ediyordum, ancak aslında 2025 oyunlarının orta-yüksek arasında ayarlanması gerekiyor (Assassin's Creed Shadows, Doom the Dark Ages, Clair Obscur). Ayrıca Nvidia uygulaması çoğu oyun için en uygun ayarları bilmiyor, ChatGPT'ye sormanız ve kaydırıcılarla kendiniz oynamanız gerekiyor.

Kısacası, oyun deneyimi mahvoldu. Sanırım dünyanın tüm parasını verip 5090'lı bir dizüstü bilgisayar alacağım. Fizik kurallarının orada da göz ardı edilmediğini ve mobil sürümünün performansının sınırlı olduğunu biliyorum, ancak daha güçlü ve çoklu kare oluşturma özelliğine sahip gibi görünüyor. Siz ne düşünüyorsunuz?

Not: Masaüstü bilgisayar almak gibi bir seçeneğim yok, işim gereği pek kendime ait bir köşem yok.

Masaüstü 5090, 600 W'a kadar güç tüketiyor. Bir dizüstü bilgisayara sığdırmak için ne kadar küçültmeniz gerektiğini bir düşünün, böylece elektrikli süpürge gibi vızıldamasın. Dahası, 5090'ın tüm performans artışı, yalnızca artan tüketimden kaynaklanıyor. 4090, 400 W'tan biraz daha fazla güç tüketiyordu. 5090'lı bir dizüstü bilgisayar alırsanız, yanıltıcı olmayan bir olasılıkla, dizüstü bilgisayar 4090'dan biraz daha yüksek bir performans elde edersiniz ki bu da dizüstü bilgisayar 4080'den çok da uzak değildir.

Bence oyun muma değmez.

Yani, mobil 5090 ile mobil 4080'e kıyasla temelde farklı bir oyun deneyimi elde edemezsiniz. Fiyat açısından ise, 5090'lı bir dizüstü bilgisayar için 4080'in neredeyse 2 katını ödemeniz gerekecek.

Kısacası, yerinizde olsam, en azından bir sonraki nesle kadar 4080'i sakince kullanmaya devam ederdim. Sonra karar verirdim. Ayrıca, her şeyin üstesinden gelebilecek harika bir kart.

Daha fazla hava durumu tahmini: https://oneweather.org/tr/istanbul/15_days/

TechForum.TR Trend

TechFoumTR Blog Yazıları