Çocukların yapay zeka ile büyümesi sizce riskli mi?

askvisal

Kayıtlı Kullanıcı
Yalnızca yerel, çocuk dostu (yani çocuk güvenli) yapay zekâlara erişime izin mi verdiniz (gerekirse DNS/erişim kısıtlamaları yoluyla), yoksa bunu nispeten sorunsuz görüp çocuklarınızın bu alanda özgürce gelişmesine izin mi verdiniz?

Gençlerin gelişimi için LLM'leri çok eleştiriyorum, çünkü chatbot'lar son derece olumlu ve çelişkiye dirençli, bu durumun, chatbot'lar bağlamında bu etkileşim biçimine alışan ve deneyimsizlik nedeniyle bu chatbot'larla etkileşimin gerçek hayattaki gerçek insanlarla etkileşimden çok farklı olduğunu bilmeyen küçük çocuklar üzerinde ne gibi bir etkisi olduğunu merak ediyorum.

Çocuklarına kendileri yokken böyle şeylere erişim izni veren kim? Gözetim altında bile olsa, bunu garip buluyorum.
Genel olarak LLM ve sözde yapay zekaya (gemini ve benzerleri) karşı oldukça eleştirel olduğum için, çocuklar ile bu tür şeylerin sağladıkları bilgiler açısından ne kadar güvenilmez olabileceğini örnekler kullanarak düzenli olarak anlatmaya oldukça erken başladım. Bu nedenle, bu sohbet botlarına olan güveni de sınırlı.

Evet, bazen örneğin ChatGPT'ye bazı çocuklar (onları bundan izole edemezsiniz ve etmek de istemezsiniz) tuhaf sorular soruyorlar, ancak cevapları ciddiye almıyor. Düzenli olarak bağımsız olarak sorular soruluyor ve aktif olarak daha fazla kaynak arıyorlar (örneğin, Wikipedia, vb.).

Çocuklar bir şeye başladıktan sonra, yaşları veya konunun yaşlarına uygun olup olmadığına bakılmaksızın desteklenmeleri gerektiğine inanıyorum. Açıkçası buna erişimleri var ve bu erişimin kişisel mi yoksa arkadaşlar aracılığıyla mı olduğu önemli değil. O andan itibaren geri dönüş yok!
Desteklenmezlerse, yine de başka bir yerde yapacaklar, ancak yanlış öğrenme riskiyle karşı karşıya kalacaklar, ve bir şeyi çok geç öğrenmektense çok erken öğrenmek/bilmek daha iyidir.

Benim zamanımda bile, bazı konular çok geç ele alınıyordu örneğin, cinsel eğitim, doğum kontrolü, hastalıklar vb. nüfusun en az üçte biri zaten bunlarla kişisel deneyim yaşamışken. Bugün bir LLM kullanmak, öğretmenlerin veya ebeveynlerin bunu sağlamasını yıllarca beklemekten daha iyidir.

En Son Güncellenen Oyunlar

Bu Hafta Öne Çıkan Konular

Geri