Sosyal kaygıyla nasıl başa çıkabilirim?

saimhincal14

Kıdemli Üye
Her seferinde çok sayıda insanın olduğu bir yere gitmek üzereyken ÇOK stresleniyorum. Oraya vardığımda aşırı rahatsız oluyorum ve herhangi biriyle konuşmakta zorlanıyorum. Kendimi garip hissediyorum ve tüm zamanımı evde olmayı dileyerek geçiriyorum. Arkadaş edinmek istiyorum ama insanlarla etkileşime giremediğimde arkadaş edinmek gerçekten zor oluyor. Lütfen bana sosyal kaygımın üstesinden nasıl geleceğim konusunda tavsiye verin!

Her seferinde çok sayıda insanın olduğu bir yere gitmek üzereyken ÇOK stresleniyorum. Oraya vardığımda aşırı rahatsız oluyorum ve herhangi biriyle konuşmakta zorlanıyorum. Kendimi garip hissediyorum ve tüm zamanımı evde olmayı dileyerek geçiriyorum. Arkadaş edinmek istiyorum ama insanlarla etkileşime giremediğimde arkadaş edinmek gerçekten zor oluyor. Lütfen bana sosyal kaygımın üstesinden nasıl geleceğim konusunda tavsiye verin!
Yaklaşan bir sosyal karşılaşmayı düşünün ve bunu olumlu bir şekilde hayal etmeye çalışın. Zor veya garip olabileceğini düşünmek yerine, karşılaşmanın nasıl sorunsuz ve rahat bir şekilde akmasını istediğinizi düşünün. Olumlu düşünme, beyninizi bir deneyimin iyi gidebileceği yolları düşünmeye yönlendirmenin bir yoludur ve bu, durumun başarılı olma olasılığını artırır.

Sosyal etkinlikten önce, kendinizi sakinleştirmek için nefes alma tekniklerini kullanın. 3 saniye boyunca burnunuzdan yavaşça nefes alın, 5 saniye nefesinizi tutun ve 7 saniye boyunca ağzınızdan yavaşça nefes verin. Bu nefes alma döngüsünü 10 kez tekrarlayın ve ne kadar sakinleşebileceğinizi fark edin. Sosyal bir durumda etkileşimde

bulunduğunuz kişilerin, söylediğiniz ve yaptığınız her şeyi sizin kadar fark etmediğini unutmayın.

Sosyalleşirken, sakin kalmanıza yardımcı olmak için rahatlatıcı bir yerde olduğunuzu hayal edin. Örneğin, sıcak bir plajda olduğunuzu ve bir arkadaşınızla rahatça konuştuğunuzu hayal edebilirsiniz.

Ne söylemeniz gerektiğine odaklanmak yerine, diğer kişinin ilgilendiği şey hakkında konuşun. Bunu yapmak, konuşmayı başlatmanız gerekmediği, sadece diğer kişinin öncülük etmesine izin verebileceğiniz anlamına gelir. Bunu başarabilirsiniz!

Kaygılı olduğunuzda yabancıların yanında rahat olmak için deneyebileceğiniz farklı stratejiler vardır. Müşterilerimin yeni biriyle tanışmadan hemen önce birine nasıl yaklaşacaklarına dair bir plan yapmalarına yardımcı olmayı severim. Bu yüzden bu yeni kişiyle konuşmadan önce, bir sohbete katılmak veya bir sohbeti başlatmak için ne söyleyeceğinizi kafanızda planlayabilirsiniz. Bir sohbeti başlatmak için kullanacağınız gerçek kelimeler hakkında bazı fikirlere sahip olmak, sosyal kaygı için gerçekten faydalıdır.

Derin nefes alma pratiği yapmak gerçekten çok önemlidir. Bence insanlar genellikle nefes almayı önemsemezler çünkü "aslında sürekli nefes alıyoruz" diye düşünürler. Ancak bunun gerçekte ne anlama geldiğini gerçekten anlamak ve nefesinizi yavaşlatmak önemlidir. Çok fazla kaygılı olduğunuzda, düşünceleriniz gerçekten hızlı gider ve gerçekten hızlı nefes alırsınız. Zihninizde olan bunalmışlık hissini gerçekten yavaşlatmak gerçekten zordur. Nefes egzersizleri bu yoğunluğu yedi veya sekizden dört veya beşe düşürebilir.

Bir diğer yararlı araç da kendinize önceki başarılarınızı hatırlatmaktır. Genellikle başarılı olmayan birkaç zamana odaklanırız, bu yüzden tanımadığınız biriyle başarılı bir şekilde bağlantı kurduğunuz geçmiş durumları kendinize hatırlatmanız etkili olabilir. Ayrıca, etrafınızda olmasını istediğiniz insanların sadece insanlar olduğunu kendinize hatırlatın! Bazen başkalarının bizim sahip olmadığımız şeylere sahip olduğunu düşünerek kafamızın içinde o kadar kayboluruz ki kendimizi zorbalık eder ve içinde olmak istemediğimiz zihinsel durumlara gireriz. Bu insanların sadece insan olduğunu kabul etmek, kaygıyı yönetmek için bir başka yararlı yaklaşımdır.

Bir sohbeti sürdürmekte zorlanıyorsanız, bir soru sorun! İnsanlar onlara soru sorduğunuzda gerçekten etkileşime girme eğilimindedir. Açıkçası, sorduğunuz soru türü içinde bulunduğunuz senaryoya bağlı olacaktır. Basit bir "Günün nasıl geçiyor?" sorusu gerçekten birini konuşturabilir veya güncel bir olayı veya son haberleri tartışabilirsiniz. Bir sohbete katılmak aslında daha kolay olma eğilimindedir çünkü konunun ne olduğunu duyabilirsiniz. Bu yüzden halihazırda devam eden (ve çok özel gelmeyen) bir sohbete katılmaya çalışmak, sohbet etmenin kolay bir yolu olabilir.

Korkularınızla yüzleşmek benim için gerçekten işe yarayan bir tavsiye! Daha gençken sosyal kaygıyla gerçekten mücadele ettim, ailemle dışarıda yemek yemek istemiyordum çünkü yemeğimi sipariş etmek zorunda kalmaktan çok stresliydim. Herkesin keyfini kaçırmak istemediğim için yine de giderdim ama kardeşim benim için sipariş ederdi ve bu beni kötü hissettirirdi. Ayrıca okulda pek arkadaşım yoktu çünkü herkesle konuşmaktan çok korkardım. Arkadaşım olmadığı için kendimi yalnız hissettiğim için çok sinirlenirdim ama arkadaş edinmeyi düşünmek bile kalbimin hızla çarpmasına neden olurdu.

Bir gün bir şeyleri değiştirmeye karar verdim ve maç sınıfımda yanımda oturan kişiye benimle öğle yemeği yemek isteyip istemediğini sordum. Gerçekten rahat bir adam çıktı ve onunla konuşmak düşündüğümden çok daha kolaydı. Sanırım kaygılı ve utangaç olduğumu fark etti, bu yüzden sorulara çok kısa cevaplar verdiğimde beni zorlamaya çalışmadı ve konuşmanın çoğunu memnuniyetle karşıladı. Şimdi en yakın arkadaşlarımdan biri ve onun arkadaşlarından bazılarıyla tanışarak sosyal çevremi genişlettim. İlk başta korkutucu olacak ama sosyal kaygınızı aştığınızda çok ödüllendirici olacak!

Geri