Hoş geldiniz!

Techforum.tr, internetin sunduğu imkanlarla teknolojiye ilgi duyan bireyleri aynı sanal çatı altında toplayan bir çevrimiçi forum platformudur. Yazılımdan donanıma, mobil uygulamalardan yapay zekaya, en güncel teknolojik gelişmelerden geçmiş deneyimlere kadar geniş bir yelpazede konuların tartışıldığı, soruların sorulduğu ve cevapların arandığı bir bilgi paylaşım merkezidir.

Aramıza Katıl..!

Windows SSD'nizi birleştiriyor mu?

askqurdu

Kıdemli Üye
Windows, SSD'ler (sabit diskler) ve bunların Windows'ta otomatik bakım görevleri tarafından otomatik olarak birleştirilip birleştirilmediği konusunda ÇOK fazla kafa karışıklığı yaşandı.

"SSD'yi birleştirmenin her zaman kötü bir fikir olduğu" genel bir kural veya ifadedir. Sanırım hepimiz bunu daha önce duymuşuzdur. Hepimize SSD'lerin sonsuza kadar dayanmadığı ve öldüklerinde aniden öldükleri söylendi. SSD'ler, işler kötüye gitmeye başlamadan önce yalnızca sınırlı sayıda yazma işlemini kaldırabilir. Bu elbette normal dönen paslı sabit diskler için geçerlidir, ancak SSD'ler etrafındaki genel kanı, gereksiz olarak algılanan yazma işlemlerinden kaçınmaktır.

İnternette şuna benzer ifadeler gördüm:

Defragvc'nin makinemdeki dahili diski zorladığını yeni fark ettim. Anladığım kadarıyla defrag, SSD'de değer katmıyor ve bu yüzden yükleyici diskin SSD olduğunu belirlediğinde varsayılan olarak devre dışı kalıyor. TRIM'in çalışıyor olabileceğini düşünüyordum ama bunun SSD'nin dahili olduğunu ve bu yüzden işletim sisteminin IO'yu görmeyeceğini düşündüm.
Windows altında defrag ve SSD'ler konusuyla ilgili en popüler blog yazılarından biri Vadim Sterkin'e aittir . Vadim'in analizinde çok şey var. Defrag'in bir şeyler yaptığını görebiliyor, ancak neden, nasıl veya ne kadar süreyle yaptığı belli değil. Gerçek hikaye nedir? Bir şey açıkça çalışıyor, ancak ne yapıyor ve neden?

İçimde bazı soruşturmalar yaptım, kesin bir cevap olduğunu düşündüğüm bir şey aldım ve bir yorumla araya girdim. Ancak, yorumum beyan niteliğinde olsa da yanlıştı .

Windows SSD'leri birleştirmez. Nokta. SSD olarak bildiriyorsa, ne olursa olsun birleştirilmez. Bu sadece bir işlem yapmama mesajı. Burada bir hata yok, üzgünüm. - Geçmişte Ben
Daha derinlemesine araştırma yaptım ve Windows depolama ekibindeki geliştiricilerle konuştum ve bu yazı, bu soruyu bir kez ve herkes için yanıtlamak amacıyla onlarla birlikte yazılmıştır

"SSD'LER, WINDOWS VE DEFRAG ILE ILGILI DURUM NEDIR VE DAHA DA ÖNEMLISI, WINDOWS DOĞRU ŞEYİ MI YAPIYOR?"​

Görünüşe göre cevap, teknik sorularda sıklıkla görüldüğü gibi evet veya hayırdan çok daha ayrıntılı.

Kısa cevap, evet, Windows bazen SSD'leri birleştirir, evet, SSD'leri akıllıca ve uygun şekilde birleştirmek önemlidir ve evet, Windows SSD'nize nasıl davrandığı konusunda akıllıdır.

Uzun cevap şudur.

Aslında Scott ve Vadim ikisi de yanılıyor. Storage Optimizer, birim anlık görüntüleri etkinleştirilirse ayda bir kez bir SSD'yi birleştirecektir. Bu, parçalanmış SSD birimlerinde yazma performansında yavaş volsnap kopyalaması nedeniyle tasarım gereğidir ve gereklidir. Parçalanmanın SSD'lerde bir sorun olmadığı da bir yanılgıdır. Bir SSD çok parçalanırsa maksimum dosya parçalanmasına (meta veriler daha fazla dosya parçasını temsil edemediğinde) ulaşabilirsiniz; bu da bir dosyayı yazmaya/genişletmeye çalıştığınızda hatalara yol açar. Dahası, daha fazla dosya parçası, bir dosyayı okurken/yazarken işlenecek daha fazla meta veri anlamına gelir ve bu da daha yavaş performansa yol açabilir.
Retrim ile ilgili olarak, bu komut dfrgui kullanıcı arayüzünde belirtilen zamanlamaya göre çalışmalıdır. Retrim, TRIM'in dosya sistemlerinde işlenme şekli nedeniyle gereklidir. TRIM'e yanıt veren donanımların değişken performansı nedeniyle, TRIM dosya sistemi tarafından eşzamansız olarak işlenir. Bir dosya silindiğinde veya başka bir şekilde alan boşaltıldığında, dosya sistemi işleme alınmak üzere trim isteğini sıraya koyar. Göz atma kaynak kullanımını sınırlamak için bu sıra yalnızca maksimum trim isteği sayısına kadar büyüyebilir. Sıra maksimum boyuttaysa, gelen TRIM istekleri düşürülebilir. Bu sorun değil çünkü periyodik olarak gelip Storage Optimizer ile bir Retrim yapacağız. Retrim, TRIM'lerin düşürüldüğü maksimum TRIM isteği sırası boyutuna ulaşmaması gereken bir ayrıntı düzeyinde yapılır.
Vay canına, bu harika ve yoğun. Hadi biraz inceleyelim.

Volume snapshots veya "volsnap" dediğinde Windows'daki Volume Shadow Copy sistemini kastediyor. Bu, Windows Sistem Geri Yükleme tarafından sisteminizin bir anlık görüntüsünü aldığında ve önceki bir sistem durumuna geri dönebilmeniz için kaydedildiğinde kullanılır ve etkinleştirilir. Dün kötü bir sürücü yüklediğimde bunu kullandım. Burada biraz gelişmiş bilgi - Birleştirme yalnızca volsnap açıksa SSD'nizde çalışır ve volsnap, biri diğerine ihtiyaç duyduğu için Sistem Geri Yükleme tarafından açılır. İsterseniz Sistem Geri Yükleme'yi kapatabilirsiniz, ancak bu Windows için oldukça önemli bir güvenlik ağını kapatır .

Bir geliştiricinin eklediği şu yorum bence çok doğru.
windows-ssd.jpg

Bence en büyük yanlış anlaşılma, çoğu insanın disk\dosya düzeni ve SSD'lerin çalışma şekli konusunda çok eski bir modele sahip olması.
İlk olarak, evet, SSD'niz ayda bir kez akıllıca bir şekilde birleştirilecektir. Parçalanma, SSD'lerde geleneksel sabit disklere kıyasla daha az bir performans sorunu olsa da yine de bir sorundur. SSD'ler *parçalanır*.

Ayrıca belirtmekte fayda var ki, biz (eskiler) "defrag.exe"yi bir kullanıcı arayüzü olarak düşündüğümüzde aslında şu anda "depolamanızı optimize edin". Geçmişte defrag idi ve şimdi daha büyük bir disk sağlığı otomatik sistemi.

Ek olarak, dosya sisteminin işleyebileceği maksimum bir parçalanma seviyesi vardır. Parçalanma, uzun zamandır geleneksel sabit disklerde öncelikli olarak bir performans sorunu olarak kabul edilmiştir. Bir disk parçalandığında, tek bir dosya fiziksel bir sürücüde farklı konumlarda parçalar halinde bulunabilir. Bu fiziksel sürücü daha sonra dosyanın parçalarını toplamak için etrafta dolaşmak zorundadır ve bu da ekstra zaman alır.

Bu tür parçalanma, performans özellikleri çok farklı olsa da SSD'lerde hala gerçekleşir. Dosya sistemi meta verileri parçaları takip eder ve yalnızca belirli sayıda parçayı takip edebilir. Bu gibi durumlarda birleştirme yalnızca yararlı olmakla kalmaz, aynı zamanda kesinlikle gereklidir.

SSD'lerde ayrıca TRIM kavramı vardır. TRIM (yeniden düzenleme), parçalanmadan ayrı bir kavram olsa da, hala Windows Storage Optimizer alt sistemi tarafından işlenir ve zamanlama, Kullanıcı perspektifinden aynı kullanıcı arayüzü tarafından yönetilir. TRIM, SSD'lerin veri bloklarını kullanımda değil olarak işaretlemesinin bir yoludur. Bir SSD'deki boş bloklara yazmak, tekrar yazmadan önce silinmeleri gerektiğinden, kullanımda olan bloklara yazmaktan daha hızlıdır. SSD'ler dahili olarak geleneksel sabit sürücülerden çok farklı çalışır ve genellikle hangi sektörlerin kullanımda olduğunu ve neyin boş alan olduğunu bilmezler. Bir şeyi silmek, onu kullanımda değil olarak işaretlemek anlamına gelir. TRIM, işletim sisteminin SSD'ye bir sayfanın artık kullanımda olmadığını bildirmesini sağlar ve bu ipucu SSD'ye daha fazla bilgi verir, bu da daha az yazma ve teorik olarak daha uzun çalışma ömrü ile sonuçlanır.

Eskiden, bazen güç kullanıcıları size SSD'niz için TRIM'in etkin olup olmadığını görmek için bunu komut satırında çalıştırmanızı söylerdi. Sıfır sonucu etkin olduğunu gösterir.

fsutil davranış sorgusu DisableDeleteNotify
Ancak, bu işler bugün 2014'te Windows tarafından hallediliyor ve "doğru şeyi yaptığına" güvenebilirsiniz. Windows 7, 8 ve 8.1 ile birlikte uygun ve akıllı varsayılanlarla gelir ve optimum disk performansı için bunları değiştirmenize gerek yoktur. Bu, Windows Server 2008R2 ve üzeri gibi Sunucu SKU'ları için de geçerlidir.

ÇÖZÜM​

Hayır, Windows her gece SSD'nizde aptalca veya körü körüne bir birleştirme işlemi çalıştırmıyor ve hayır, Windows birleştirme işlemi SSD'nizin ömrünü gereksiz yere kısaltmıyor. Modern SSD'ler geleneksel sabit disklerde alıştığımız şekilde çalışmıyor.

Evet, SSD'nizin dosya sistemi bazen bir tür birleştirmeye ihtiyaç duyar ve bu, uygun olduğunda varsayılan olarak aylık olarak Windows tarafından gerçekleştirilir. Amaç, performansı ve uzun ömrü en üst düzeye çıkarmaktır. Birleştirmeyi tamamen devre dışı bırakırsanız, dosya sistemi meta verilerinizin maksimum parçalanmaya ulaşması ve sizi potansiyel olarak başınızın derde girmesi riskiyle karşı karşıya kalırsınız.