Gigabyte Hatasını Kabul Ediyor: RTX 5000'lerde Çok Fazla Termal Jel Var?

TechSpiker

Teknoloji Haberleri
Yönetici
Moderatör
Gigabyte doğruladı: Bazı RTX 50 modellerinde aşırı termal jel bulunuyor, ancak bu yalnızca estetik bir sorun. Kartların performansından veya kullanım ömründen ödün vermez.

RTX 5000lerde Çok Fazla Termal Jel Var.webp

Gigabyte GeForce RTX 5000 modellerindeki aşırı termal jel sadece kozmetik bir kusur mu? Şirketin kullanıcı endişelerine verdiği yanıt durumu netleştirirken, piyasaya sürülen ilk serinin üretim kalitesi hakkında yeni soru işaretlerini de beraberinde getiriyor.

Güney Koreli bir kullanıcı, değeri 1.600 doların üzerinde olan pahalı bir ürün olan GeForce RTX 5080 AORUS Master ekran kartında görünür şekilde eriyen termal jel olduğunu bildirdi. Paylaşılan görsellerde, soğutucu bloğundan termal malzemenin sızdığı görülüyor ve bu durum teknoloji camiasında endişeye yol açıyor. Kartın dikey pozisyonda takılması, şirketin kullandığı termal jel uygulamasıyla bu konfigürasyonun uyumluluğu konusunda soru işaretlerine yol açtı.

Gigabyte, bu haberlere hemen yanıt vererek, erken dönem RTX 5000 serisi ekran kartlarının aşırı termal jel uygulamasına sahip olabileceğini doğruladı. Ancak şirket, bunun tamamen kozmetik bir sorun olduğunu ve cihazların performansı veya güvenilirliği üzerinde herhangi bir etkisi olmadığını vurgulayarak kullanıcıları rahatlattı.

Gigabyte, resmi basın açıklamasında, kullanılan termal jelin, herhangi bir ekran kartının normal çalışma değerlerinin çok ötesinde, en az 150°C'lik sıcaklıklara ulaşana kadar erimeyecek şekilde tasarlandığını belirtiyor. Şirket, her ürünün fabrikadan çıkmadan önce yatay ve dikey olmak üzere çeşitli kurulum yönlerinde testler de dahil olmak üzere sıkı kalite testlerinden geçtiğini belirtiyor.

Verilen teknik açıklamada, malzemenin doğru uygulandığında yerinde kalacak şekilde tasarlanmış, deforme olabilen, macun benzeri bir yalıtım bileşiği olduğu belirtiliyor. Gigabyte ayrıca sorunu tespit ettiğini ve sonraki üretim partilerinde jel miktarını optimize ettiğini söyledi.
Tüm bu güvencelere rağmen Gigabyte'ın açıklamaları aslında ilk üretim partilerindeki niteliksel farklılıkların kabulü niteliğinde. Zaten dağıtılmış olan ürünleri geri çağırmama kararı, şirketin sorunu aslında tamamen kozmetik olarak gördüğünü, ancak kullanıcılara fazla malzemeyi nasıl kullanacakları konusunda özel bir rehberlik sağlamadığını gösteriyor.

RTX termal macun.webp

Gigabyte, düzensiz bileşen yüzeylerinde optimum teması sağlamak için termal jelin, geleneksel termal pedlere kıyasla farklılıkları en aza indirmek için tamamen otomatik bir süreçle uygulandığını vurguladı. Teorik olarak avantajlı görünen bu teknik tercihin, erken üretim aşamalarında tutarsızlıklara yol açtığı görülüyor.

Erken nesil GeForce RTX 50 ve Radeon RX 9000 serisi kartların alıcıları için, sorunun yalnızca kozmetik olduğu güvencesi yeterli olmayabilir, özellikle de bu üst düzey bileşenler için gereken önemli yatırım düşünüldüğünde. Dava, üretim değişiklikleri durumunda donanım üreticilerinin kalite kontrol süreçleri ve iletişimlerinin şeffaflığı konusunda daha geniş soruları gündeme getiriyor.