Linux Kurulum Kılavuzu

Boreas28

Moderatör
Yönetici
Yetki Sahibi
*Ubuntu:
Hakkında yazacağım ilk dağıtım muhtemelen şu anda medya tabanındaki en popüler dağıtımdır. Yani *buntu. Ubuntu'yu bilgisayarınıza takıp bilgisayarınızı başlattığınızda, Windows'ta olduğu gibi otomatik olarak yükleyiciye yönlendirilmeyeceksiniz. Bilgisayarı başlatmanız ve ardından önyükleyiciye gitmeniz gerekecek, bunu yapmak için önyükleyici gelene kadar ESC'ye veya başka bir tuşa tekrar tekrar basmanız ve önce yüklemek için CD'yi koyduğunuz sürücüyü seçmeniz gerekir. CD'yi yükledikten

sonra göreceğiniz ilk ekran işletim sistemi seçenekleri sayfasıdır. Ubuntu'yu başlatma veya yükleme, Ubuntu'yu güvenli grafik modunda başlatma, CD'de hatalar olup olmadığını kontrol etme, bellek testi ve ilk sabit diskten önyükleme seçenekleri olacaktır. Ubuntu'yu başlatma veya yüklemeyi seçmek isteyeceksiniz. Bunu 30 saniye içinde yapmazsanız, vurgulanan seçenek otomatik olarak başlayacaktır.

Bu bir canlı CD ise ana masaüstüne yükleneceksiniz. Orada birkaç seçeneğiniz olacak. İlki, işletim sistemini normal bir bilgisayar gibi kullanmaktır, böylece bilgisayarınıza kurulu gibi her şeyi yapabilirsiniz. Diğer seçenek ise masaüstündeki kurulum simgesine tıklamaktır. Kurulum simgesine tıkladığınızda sizin için bir kurulum GUI'si açılacaktır.

Gördüğünüz ilk ekran bir karşılama ekranıdır, burada işlemin geri kalanında hangi dili görmek istediğinizi seçmeniz gerekecektir. Ardından ileri'ye tıklayacaksınız. Ardından sizden bir ülke ve saat dilimi seçmeniz istenecektir. Haritada kırmızı noktalardan birine tıklama seçeneğiniz vardır veya açılır menüden seçim yapabilirsiniz. Ayrıca doğru saati de ayarlayabilirsiniz. Ardından ileri düğmesine tıklayın. Doğru dili seçmediyseniz geri dönebilir veya kurulum işlemi sırasında istediğiniz zaman geri dönebilirsiniz. Üçüncüsü, doğru klavye düzenini seçmek isteyeceksiniz, düzenin doğru olduğundan emin olmak için yazmayı deneme seçeneği vardır. Dördüncü adımda adınız ve oturum açma adı olarak ne seçmek istediğiniz sorulacaktır, isterseniz ikisi de aynı olabilir. Bir parola girmeniz, tekrar girmeniz ve bilgisayarınızın adını girmeniz gerekecektir. Bilgisayarınızın adını girmek, Dell veya HP girmek anlamına gelmez, ancak running veya Jupiter veya başka bir bilgisayardan veya ağdan bağlanıyormuşsunuz gibi görünmesini istediğiniz her neyse onu girin. Bu, komut satırını kullandığınızda da kullanılacaktır. Ardından ileri tıklayın.

Şimdi işletim sistemi için hangi diski veya ne kadar alan kullanmak istediğinizi seçme zamanı geldi. Bunun için varsayılan seçenekleri kullanmanızı öneririm, çünkü yükleyici işin çoğunu yapacaktır, sabit sürücünüzü bölümlendirmede yetenekli olduğunuzu düşünmediğiniz sürece. Ardından İleri'ye tıklayın. Son ekrandan bir sabit sürücü seçerseniz, bu sürücünün ne kadarını seçmek istediğiniz sorulacaktır. Bunu manuel olarak yaptıysanız, doğrudan son adıma geçeceksiniz. Son ekran, sisteminiz hakkında bilgi olarak girdiğiniz her şeyi gösterir. Dil, klavye düzeni, adınız, oturum açma adınız, konum ve bölümlendirme vardır. Her şey sizin isteğinize uygunsa, devam edip Yükle'ye tıklayabilirsiniz. Buradan bir sistem yükleme kutusu açılacak ve işletim sistemini yüklemeye başlayacaktır. Yükleme tamamlandıktan sonra, canlı CD'yi kullanmaya devam etmek mi yoksa şimdi yeniden başlatmak mı istediğinizi soran bir pencere açılacaktır. CD olmadan işletim sistemini kullanmak için yeniden başlatma gereklidir.

*buntu'nun nasıl kurulacağına dair her şey grafiksel olarak burada bulunabilir: https://help.ubuntu.com/community/GraphicalInstall

Geri