Proxmox/NAS Tavsiyesi?

doganalp

Herkese merhaba, biraz bilgim var ve bir süredir Proxmox kullanıyorum ancak her şeyi nasıl iyileştirebileceğim ve optimize edebileceğim konusunda mümkünse/gerekirse tüketim tarafında da tavsiyeler arıyordum.

Şu anki durum şu şekilde:

- 6 wd kırmızı 6tb'li 2600x ve 32gb ddr4 ram (bazıları anakarta, diğerleri pci-e'de sata kartına bağlı, ucuz şeyler)
- 2 VM, biri home assistant ile diğeri ise doğrudan tek tek diskleri geçirdiğim ve mergefs ve snapraid'in yardımıyla raid'i ve referans konteynerleri için SMB ile tek bir bağlama noktasını oluşturduğum OVM (plex, sonarr, vb.)
- Çeşitli LXC'ler ve en önemlileri Plex, Sonarr, Radarr, Transmission, vb. (hepsi disklere erişebilmek ve yazabilmek için yukarıdakini otomatik olarak raid'den bağlar)

Ne yapılabilir? Şu anda sadece önbelleğe alma için 1/2 disk eklemeyi düşünüyordum ama aklıma başka pek bir şey gelmiyor.

Fiziksel raid yapmadım çünkü snapraid'de her şey daha esnek.

OMV'yi sevmiyorum. OMV'yi sadece veri paylaşımı için kullanıyorsanız, neden veri paylaşmak ve onu kullanan çeşitli LXC konteynerlerine iletmek için özel bir LXC konteyneri kullanmıyorsunuz? Ve raid'i SnapRaid'den bin kat daha iyi olan ZFS ile Proxmox'un yönetmesini sağlayın.
İşletim sistemi ve VM sistem diskleri için SSD'ler/NVME'ler de koymalısınız.

OMV'yi sevmiyorum. OMV'yi sadece veri paylaşımı için kullanıyorsanız, neden veri paylaşmak ve onu kullanan çeşitli LXC konteynerlerine iletmek için özel bir LXC konteyneri kullanmıyorsunuz? Ve raid'i SnapRaid'den bin kat daha iyi olan ZFS ile Proxmox'un yönetmesini sağlayın.
İşletim sistemi ve VM sistem diskleri için SSD'ler/NVME'ler de koymalısınız.

İşaretlemeyi unuttum. tüm VM'ler ve LXC'ler (ana bilgisayar dahil) tek bir NVME üzerindedir.
Belirli LXC konuşması için neyi ve hangi yaklaşımla önerirsiniz? OVM'yi tercih etmiştim çünkü mergefs+snapraid kombinasyonunu kolaylaştırıyordu ve daha önce de kullanmıştım.

peki ZFS için yanılıyor muyum yoksa havuzu oluşturmak için tüm diskleri mi planlamalıyım? yanlış mı hatırlıyorsun? Ben de onu tanımıyorum ama hakkında çok şey duydum.

Evet, depolama alanını sıfırdan yeniden oluşturmanız gerekiyor, mergerfs+snapraid çok ev tipi bir çözüm ve çok profesyonel ve sağlam değil, ben kullanmazdım ama benim işim iş alanında, eğer sizin için sorun değilse sorun değil, ama ZFS çok daha sağlam, ancak daha az genişleme kolaylığı var, yani genişliyor ama vdev'leri düzgün bir şekilde eklemeniz gerekiyor, bir zraid'i genişletmek istiyorsanız, zraid'e yeni bir vdev eklemeniz gerekiyor.

Btrfs'yi de değerlendirebilirsiniz, bir süre önce proxmox'a destek eklediler, çünkü pariteli profillerde btrfs'de her zaman bir sorun oluyor.

Evet, depolama alanını sıfırdan yeniden oluşturmanız gerekiyor, mergerfs+snapraid çok ev tipi bir çözüm ve çok profesyonel ve sağlam değil, ben kullanmazdım ama benim işim iş alanında, eğer sizin için sorun değilse sorun değil, ama ZFS çok daha sağlam, ancak daha az genişleme kolaylığı var, yani genişliyor ama vdev'leri düzgün bir şekilde eklemeniz gerekiyor, bir zraid'i genişletmek istiyorsanız, zraid'e yeni bir vdev eklemeniz gerekiyor.

Btrfs'yi de değerlendirebilirsiniz, bir süre önce proxmox'a destek eklediler, çünkü pariteli profillerde btrfs'de her zaman bir sorun oluyor.
Evet hocam tavsiyelerinizi dikkate alarak adım adım fikirler ile halletim.