Unix Nedir?

By_KuŞ

TechForum.tr
Yönetici
Site Yönetimi
Yetki Sahibi
Unix, C programlama diline dayanır ve o zamandan beri sunucular, iş istasyonları ve kişisel bilgisayarlar için en popüler işletim sistemlerinden biri haline gelmiştir.

unix-nedir

Unix çok kullanıcılı, çok görevli bir işletim sistemidir.

Unix son derece ölçeklenebilirdir ve bu sayede tek kullanıcılı iş istasyonlarından büyük süper bilgisayarlara kadar çok çeşitli bilgisayar mimarilerinde kullanılabilir.

Ayrıca, kullanıcıların kendi bireysel ihtiyaçlarına uyacak şekilde özelleştirmelerine olanak tanıyan oldukça yapılandırılabilir bir sistemdir. Son derece güvenli bir sistemdir ve bu da onu iş, hükümet ve araştırma ortamlarında kullanım için ideal hale getirir.

Unix, 1970'lerin başında geliştirilen, büyük ölçekli ana bilgisayarlardan küçük bilgisayar kümelerine kadar çok çeşitli bilgisayar sistemlerinde çalışan bir işletim sistemidir.

Birden fazla programı aynı anda yönetebilen, grafiksel kullanıcı arayüzüne sahip, çok kullanıcılı, çok görevli bir işletim sistemidir.

Geniş bir Ağ ve Güvenlik Özellikleri yelpazesine sahip güçlü bir yardımcı program ve hizmet seti sunar.

Unix, Birçok Kişi Tarafından Var Olan En Güvenilir ve Verimli İşletim Sistemi Olarak Kabul Edilir. Sonuç Olarak, Finanstan Mühendisliğe, Eğitimden Sağlık Hizmetlerine ve Daha Fazlasına Kadar Neredeyse Her Ticari Sektör.

Anlamı, İşletim Sisteminin, her biri sınırlı ve iyi tanımlanmış bir işlevi yerine getiren bir dizi basit araç ve birleşik bir dosya sistemi sağlamasıdır.

Unix Sistemleri Bazen 'Unix Felsefesi' Olarak Adlandırılan Modüler Bir Tasarımla Karakterize Edilir

Unix, bilgisayar donanım ve yazılım kaynaklarını yönetmek ve kullanıcıların makineleriyle etkileşim kurmaları için bir platform sağlamak amacıyla kullanılan bir işletim sistemi türüdür.

Çok Kullanıcılı/Çok Görevli bir İşletim Sistemidir; yani, birden fazla kullanıcı aynı anda farklı programları ve uygulamaları çalıştırmak için sisteme erişebilir.

Hem küçük hem de büyük kuruluşlar tarafından hem ağ tabanlı hem de bağımsız sunucularda kullanılır.

Unix, İstikrarı, Güvenliği, Ölçeklenebilirliği ve Esnekliğiyle Tanınır.

Web Hosting, Dosya Paylaşımı, E-posta, Veritabanı İşlemleri, Programlama, Ağ Oluşturma, Güvenlik Hizmetleri ve Daha Birçok Şey Gibi Çeşitli Görevler İçin Kullanılabilir.

İşletim Sistemleri : Unix, Kurumsal Bilişimde Yaygın Olarak Kullanılan Bir Bilgisayar İşletim Sistemidir.

Unix, MacOS, Linux ve Microsoft Windows'un bazı sürümleri de dahil olmak üzere bugün çalışan birçok ağ işletim sisteminin temelini oluşturur.

Ağ Çözümleri : Unix, Ağ Yöneticileri Tarafından Genellikle Web Çözümleri, Proxy Sunucuları ve Daha Fazlasını Oluşturmak İçin Kullanılır.

Ayrıca, posta sunucuları gibi sunucu sistemlerini kurmak ve özel ağlara veya internete erişimi kontrol etmek için de sıklıkla kullanılır.

Programlama Araçları : Unix, geliştiricilerin yazılım oluşturması, test etmesi, hata ayıklaması ve yönetmesi için bir platform sağlar. Programcılar, C, C++, Python ve Java gibi Unix tabanlı sistemlerde çeşitli yazılım geliştirme ortamları ve dilleriyle çalışabilirler.

Güvenlik : Unix'in Son Derece Güvenli Yapısı, Kritik Bilgilerin Güvenliğini Sağlama Konusunda Onu Harika Bir Seçim Yapar.

Güvenlik İçin Özel Olarak Tasarlanmış ve Dahili Şifreleme, Kimlik Doğrulama ve Erişim Kontrol Özellikleri İçerir.

Veritabanları : Unix, çeşitli amaçlarla veritabanlarını çalıştırmak ve sorgulamak için kullanan veritabanı programcıları arasında popülerdir.

Ayrıca verileri düz dosyalarda depolamak için de sıklıkla kullanılır ve verileri işlemek için AWK gibi yardımcı programlara sahiptir.

Unix bir işletim sistemidir ve sunucu uygulamaları için en yaygın platformlardan biridir.

Son derece kararlı, açık kaynaklı bir işletim sistemidir ve hem masaüstü hem de sunucu ortamları için uygundur.

Unix Kullanmanın Temel Faydalarından Biri, Oldukça Kullanıcı Dostu ve Son Derece Özelleştirilebilir Olmasıdır.

Çok kullanıcılı bir sistemdir, yani birden fazla kullanıcı aynı anda aynı bilgisayarda çalışabilir ve sistemde ayrıca yerleşik güvenlik özellikleri bulunur.

Unix ayrıca kullanıcıların ihtiyaç duyduklarında bileşenleri kolayca eklemelerine veya kaldırmalarına olanak tanıyan modüler bir yazılım tasarımına sahiptir, bu da kurulumu, bakımı ve yükseltmeyi kolaylaştırır.

Ayrıca, Unix açık kaynaklı olduğundan, çoğu sürümü kaynak koduna ücretsiz erişim içerir; bu da geliştiricilerin uygulamalarındaki sorunları hızla gidermelerine yardımcı olabilir.

Genel olarak Unix, hem işletmelere hem de geliştiricilere çok sayıda seçenek sunan, kullanımı kolay, güçlü, güvenilir ve son derece özelleştirilebilir bir sistemdir.

Taşınabilirlik : Unix taşınabilir bir işletim sistemidir, yani çok çeşitli bilgisayarlara kurulabilir ve herhangi bir satıcının donanımında çalışabilir.

Güvenlik : Unix, ağ üzerindeki tüm veri değişimini kullanıcı kimlik doğrulamasına bağımlı hale getirerek ve kullanıcıların sisteme yalnızca kişisel parolalarıyla erişmesine izin vererek çok yüksek düzeyde güvenlik sağlar.

Güvenilirlik : Unix Sistemleri, Web Sunucuları Gibi Kritik Uygulamalar İçin Önemli Olan Yüksek Düzeyde Güvenilirlik Sunar.

Etkileşim : Unix etkileşimlidir ve kullanıcıların dosyalar, uygulamalar ve verilerle hızlı ve kolay bir şekilde çalışmasına olanak tanır.

Maliyet: Unix Sistemleri Diğer İşletim Sistemlerine Göre Nispeten Ucuzdur.

Komut Dosyası Dilleri : Unix, sistem yönetimi görevlerini otomatikleştirmek için ideal olan Perl, Python ve Ruby gibi çeşitli Komut Dosyası Dilleriyle birlikte gelir.

Güçlü Güvenlik : Unix, dış saldırılara karşı koruma sağlayan güçlü güvenlik özellikleriyle bilinir.

Bir Kullanıcının Hesabının İzin Erişimini ve Diğer Yönlerini Kontrol Etmek İçin Kullanılan Güvenlik Politikaları Oldukça Sıkıdır ve Yalnızca Yetkili Kullanıcıların Hassas Dosyalara Erişebilmesini Sağlar. Bu, Unix'i Güvenliğin Kritik Olduğu Ortamlar İçin İdeal Bir Seçim Yapar.

Çok Kullanıcılı ve Çok Görevli : Unix, aynı bilgisayar sisteminde birden fazla kullanıcının aynı anda çalışabilmesi için tasarlanmıştır ve bu sayede birden fazla görevin aynı anda tamamlanmasına olanak tanır.

Unix ile bir yönetici, birden fazla kullanıcı için kolayca hesap oluşturabilir ve bu kullanıcıların aynı anda program çalıştırmalarına ve verilere erişmelerine olanak tanıyabilir.

Standart Komutlar: Unix, çeşitli görevleri gerçekleştirmek için kullanılan standartlaştırılmış bir komut kümesine sahiptir.

Bu, komutların sezgisel ve hatırlaması kolay olması nedeniyle, her düzeyde deneyime sahip kullanıcıların sistemi kullanabilmesini sağlar.

Esnek ve Özelleştirilebilir : Unix son derece özelleştirilebilirdir ve her ortama uyacak şekilde uyarlanabilir.

Sunucu, Ağ, İş İstasyonu veya Masaüstü Olarak Kullanılabilir. Bu, Çok Çeşitli Bilgisayar İhtiyaçlarına Sahip Bir Kuruluş İçin İdealdir.

Taşınabilirlik : Unix Taşınabilir Olmak İçin Tasarlanmıştır, Bu da Başka Bir Bilgisayara Kolaylıkla Aktarılabileceği Anlamına Gelir. Bu, Bunu Kolaylaştırır

Unix, masaüstü ve ana bilgisayarlar ve süper bilgisayarlar gibi daha büyük bilgisayar sistemlerinde kullanılan çok kullanıcılı, çok görevli bir işletim sistemidir.

Dünya çapında sistem yöneticileri, mühendisler ve programcılar tarafından yaygın olarak kullanılmaktadır.

Unix, C Programlama Dili ile Yazılmıştır ve Tüm Önemli Donanım Platformlarında Kullanılabilir.

TheUnix Yazılımını Kullanmak İçin Unix Tabanlı Bir İşletim Sistemi Kurmanız Gerekir.

Bunlara Ücretsiz ve Açık Kaynaklı Linux İşletim Sistemi, Mac OS X veya Solaris Gibi Ticari Bir Unix Varyantı Dahil Olabilir.

İşletim Sistemi Kurulduktan Sonra Unix Komutlarını Vermek ve Programları ve Uygulamaları Çalıştırmak İçin Komut Satırı Arayüzüne Erişebilirsiniz.

Yazılımı daha kolay kullanmanıza yardımcı olmak için KDE veya Gnome gibi grafiksel kullanıcı arayüzlerini (GUI) de kullanabilirsiniz.

Unix Dosya İzinleri Nasıl Kullanılır? Unix'te Dosya İzinleri, belirli dosyalara kimin erişebileceğini, bunları değiştirebileceğini veya çalıştırabileceğini belirtmek için kullanılır.

Varsayılan olarak, yalnızca dosyanın sahibine dosyaya erişim, dosyada değişiklik yapma veya dosyayı çalıştırma izni verilir. Chmod Komutunun Kullanımıyla

Ancak, Diğer Kullanıcılar İçin İzinler Ayarlamak Mümkündür. Dosya İzinlerini Ayarlama Sözdizimi Şudur:

Chmod [Seçenekler] – Ser [G]Roup [O]Ther [A]Ll [R]Ead [W]Rite [X]Ecute [/Path/To/File] Nerede: Ser:

Dosyanın Sahibi Olan Kullanıcı İçin İzinleri Ayarlar.

[G]Roup: Dosyanın Ait Olduğu Grup İçin İzinleri Ayarlar.

[O]Ther: Dosyanın Sahibi Olmayan veya Dosyanın Ait Olduğu Grupta Olmayan Kullanıcılar İçin İzinleri Ayarlar.

[A]Ll: Tüm kullanıcılar için İzinleri ayarlar.

[r]ead: kullanıcılara dosyayı okuma izni verir.

[w]rite: Kullanıcılara dosyanın içeriğini değiştirme izni verir.

[x]ecute: Kullanıcılara dosyayı bir program olarak çalıştırma izni verir.

Unix 1970'lerde Bell Labs'de geliştirilirken zamanı için devrimsel farklılıklar yaratmıştı, ancak bu sırada asıl yayılıp popüler olacağı 80 ve 90'lı yılların teknolojisinden habersizdi. Unix'in büyük bölümü 16 bitlik bilgisayarlar olan PDP-11'ler üzerinde geliştirilmiş ve zaman-paylaşımlı, yani bir ana bilgisayara birçok kullanıcının terminaller (VT100 gibi) aracılığıyla bağlanıp işlerini gerçekleştirdiği bir sistem olarak tasarlanmıştı. Bunun da ötesinde, TCP adı verilen ve bugün internetin temelini oluşturan protokolün ilk versiyonunun 1974'te, Unix'in ilk versiyonunun ise 1973'te yayınlandığı düşünülürse Unix'in ne kadar fazla sayıda teknolojiden haberinin olmadığı görülecektir- 1981 yılındaki BSD4.1c'ye kadar Unix sistemlerinde TCP/IP yığını (stack) yoktu.

unix.webp

Öne Çıkan Konular