Windows 10'dan Windows 11'e Dosyalar Nasıl Paylaşılır?

CyBeR_TuRK

Yönetici
Site Yönetimi

Windows 10'dan Windows 11'e Dosyalar Nasıl Paylaşılır?​

Cihazlar arasında dosya aktarımı, özellikle farklı işletim sistemi sürümleri çalıştırıldığında, genellikle göz korkutucu bir görev olabilir. Neyse ki, doğru yöntemler ve araçlarla Windows 10'dan Windows 11'e dosya paylaşımı sorunsuz bir deneyim olabilir. Bu kapsamlı kılavuzda, bu iki Windows sürümü arasında dosya paylaşımı için çeşitli yöntemleri inceleyecek, verimli dosya aktarımı için gereklilikleri, süreçleri ve ipuçlarını ayrıntılı olarak açıklayacağız.

Windows 10 ve Windows 11'i Anlamak​

Dosya paylaşımı yöntemlerine dalmadan önce, Windows 10 ile Windows 11 arasındaki temel farkları anlamak önemlidir. Windows 11, yeniden tasarlanmış bir kullanıcı arayüzü, geliştirilmiş performans ve kullanıcının genel deneyimini iyileştirmeyi amaçlayan yeni özelliklerle birlikte gelir. Ortalanmış görev çubuğu simgeleriyle minimalist bir görünüme sahiptir ve iyileştirilmiş pencere yönetimi sunar.

Windows 10 ve Windows 11, NTFS dosya sistemi ve ağ paylaşımı desteği gibi birçok temel işlevi paylaşırken, Windows 11'deki yeni protokoller ve araçlar dosya paylaşım iş akışını iyileştirebilir veya biraz değiştirebilir.

Dosya Paylaşımı için Ön Koşullar​

1. Ağ Bağlantısı: Her iki cihazın da aynı Wi-Fi ağına bağlı olduğundan emin olun.
  2. Kullanıcı Hesapları: Daha kolay erişim izinleri sağlamak için her iki cihazda da kullanıcı hesaplarının olması idealdir.
  3. Dosya Paylaşım Ayarları: Sorunsuz aktarım sağlamak için her iki cihazda da dosya paylaşımının etkinleştirildiğinden emin olun.
  4. Antivirüs Güvenlik Duvarları: Dosya paylaşım sürecini engelleyebilecek herhangi bir güvenlik duvarını veya antivirüs yazılımını geçici olarak devre dışı bırakın.

1. Windows Dosya Gezgini Üzerinden Dosya Paylaşımı​

Windows Dosya Gezgini, bilgisayarlar arasında dosya paylaşmanın en basit ve en kullanıcı dostu yollarından biridir. Bunu nasıl yapabileceğiniz aşağıda açıklanmıştır.

Adım 1: Windows 10 PC'yi hazırlayın​

• Dosya ve Yazıcı Paylaşımını Etkinleştir.
    1. Denetim Masası'nı açın ve Ağ ve Paylaşım Merkezi'ne tıklayın.
    2. Sol panelde Gelişmiş paylaşım ayarlarını değiştir seçeneğini belirleyin.
    3. Özel bölümünün altında Dosya ve yazıcı paylaşımını aç seçeneğinin seçili olduğundan emin olun.
  • Klasörü Paylaş,
    1. Paylaşmak istediğiniz klasörün üzerine sağ tıklayın.
    2. Özellikler’i seçin ve Paylaşım sekmesine gidin.
    3. Paylaş'a tıklayın.
    4. Kullanıcıyı seçin veya ağdaki tüm kullanıcılara erişim izni vermek için “Herkes” yazın.
    5. Ekle'ye tıklayın, izinleri gerektiği gibi ayarlayın ve ardından Paylaş'a tıklayın.

Adım 2: Windows 11'den Paylaşılan Klasöre Erişim​

• Windows 11 PC'nizde Dosya Gezgini'ni açın.
  • Sol bölmede Ağ'ı seçin.
  • Windows 10 PC'yi listelenmiş olarak görmelisiniz. Paylaşılan klasörleri görüntülemek için üzerine tıklayın.
  • Dosyalara erişmek için istediğiniz klasöre çift tıklayın.

Adım 3: Dosyaları Kopyala​

Paylaşılan klasöre eriştiğinizde, dosyaları tıpkı herhangi bir yerel klasörden kopyaladığınız gibi kopyalayabilirsiniz. İhtiyacınız olan dosyaları veya klasörleri seçin, sağ tıklayın ve Kopyala'yı seçin. Ardından, Windows 11 aygıtında istediğiniz konuma gidin ve dosyaları yapıştırın.

2. OneDrive Üzerinden Dosya Paylaşımı​

OneDrive, Microsoft'un bulut depolama çözümüdür ve dosya paylaşımını mümkün kılmanın yanı sıra kolay ve verimli hale getirir.

Adım 1: Windows 10'da OneDrive Kurulumu​

1. Dosya Gezgini'ni açın ve sol kenar çubuğunda OneDrive'ı arayın.
  2. Henüz ayarlamadıysanız, Microsoft hesabınızla oturum açmak için talimatları izleyin.
  3. Paylaşmak istediğiniz dosyaları veya klasörleri OneDrive klasörüne sürükleyip bırakın.

Adım 2: OneDrive'dan paylaşım​

1. OneDrive klasöründeki dosya veya klasöre sağ tıklayın.
  2. Paylaş'ı seçin.
  3. Bunu bir bağlantı yoluyla veya doğrudan alıcının e-postasını girerek e-posta yoluyla paylaşmayı seçebilirsiniz.
  4. Gerektiğinde izinleri (görüntüleme veya düzenleme) ayarlayın.

Adım 3: Windows 11'den erişim​

1. Windows 11 PC'de Dosya Gezgini'nden OneDrive'ı açın.
  2. Aynı Microsoft hesabıyla oturum açın.
  3. OneDrive üzerinden paylaşılan tüm dosyaları göreceksiniz. Bunları sağ tıklayıp İndir'i seçerek yerel depolamanıza indirin.

3. Dosya Transferi için Bluetooth Kullanımı​

Bluetooth destekli cihaz kullanan kullanıcılar için dosya transferi herhangi bir ağ kurulumuna gerek kalmadan kablosuz olarak gerçekleştirilebiliyor.

Adım 1: Bluetooth'u etkinleştirin​

• Hem Windows 10 hem de Windows 11 bilgisayarlarda Bluetooth'u açın:
    1. Ayarlar > Cihazlar > Bluetooth ve diğer cihazlar bölümüne gidin.
    2. Bluetooth anahtarını Açık konumuna getirin.

Adım 2: Cihazları Eşleştirme​

• Her iki bilgisayarda da Bluetooth ayarlarına gidin.
  • Bluetooth veya başka cihaz ekle’ye tıklayın ve listeden Bluetooth’u seçin.
  • Keşfedilebilir aygıtlar listesinden diğer bilgisayarı seçin.
  • Eşleştirme isteğini her iki cihazda da kabul edin.

Adım 3: Dosyaları Gönderme​

1. Windows 10 PC'de paylaşmak istediğiniz dosyaya sağ tıklayın.
  2. Gönder > Bluetooth aygıtı öğesini seçin.
  3. Eşleştirilmiş Windows 11 PC'yi seçin ve İleri'ye tıklayın.
  4. İstendiğinde dosyayı Windows 11 PC'de kabul edin.

4. Yakın Paylaşım Yoluyla Dosya Paylaşımı​

Windows 10 ve Windows 11, dosyaları zahmetsizce paylaşmak için Bluetooth veya Wi-Fi kullanan Yakın Paylaşım olarak bilinen bir özelliği destekliyor.

Adım 1: Yakındaki Paylaşımı Etkinleştirme​

• Her iki bilgisayarda:
    1. Ayarlar'ı açın ve Sistem > Yakındaki paylaşım'a gidin.
    2. Yakındaki Paylaşım'ı Açık olarak değiştirin.
    3. Kimin sizinle paylaşabileceğini seçin (Herkes veya Cihazlarım).

Adım 2: Dosyaları Paylaşma​

Windows 10'dan:​

1. Paylaşmak istediğiniz dosyayı seçin.
  2. Sağ tıklayıp Paylaş'ı seçin.
  3. Paylaşım panelinden Windows 11 PC'yi seçin.

Windows 11'den:​

1. Dosya Gezgini'ni açın.
  2. Paylaşmak istediğiniz dosyaya gidin.
  3. Dosyaya sağ tıklayın ve Paylaş'ı seçin.
  4. Dosyayı göndermek için Windows 10 PC'yi seçin.

Adım 3: Dosyayı Kabul Etme​

Alıcı bilgisayarda, dosyayı kabul etmek isteyip istemediğinizi soran bir bildirim açılır. Transferi tamamlamak için Kabul Et'e tıklayın.

5. USB Sürücü Kullanma​

Daha geleneksel bir yöntemi tercih edenler için, dosyaları aktarmak için USB flash bellek kullanmak hâlâ geçerli bir seçenektir.

Adım 1: Dosyaları USB Sürücüye Kopyalayın​

1. USB sürücüyü Windows 10 PC'nize takın.
  2. Dosya Gezgini'ni açın ve paylaşmak istediğiniz dosyalara gidin.
  3. Dosyaları kopyalayıp USB belleğe yapıştırın.

Adım 2: Windows 11'e Aktarma​

1. USB sürücüsünü Windows 10 PC'nizden güvenli bir şekilde çıkarın.
  2. Bunu Windows 11 PC'nize takın.
  3. Dosya Gezgini'ni açın ve USB sürücüye erişin.
  4. Dosyaları USB sürücüsünden Windows 11 PC'nizdeki istediğiniz konuma kopyalayın.

6. Üçüncü Taraf Uygulamalarının Kullanımı​

İleri düzey kullanıcılar veya sıklıkla büyük dosyaları paylaşanlar için üçüncü taraf uygulamaları en iyi seçenek olabilir. ShareIt , FileZilla veya Pushbullet gibi yazılımlar dosyaları sorunsuz bir şekilde paylaşmayı kolaylaştırabilir.

ShareIt'i kullanma​

1. ShareIt’i hem Windows 10’a hem de Windows 11’e yükleyin.
  2. Hesap oluşturun veya her iki cihazda da oturum açın.
  3. Windows 10 PC'de paylaşmak istediğiniz dosyaları seçin ve Gönder'e tıklayın.
  4. Windows 11'de dosya alma ayarının yapıldığından emin olun.
  5. Transferi tamamlamak için talimatları izleyin.

FileZilla'yı kullanma​

FileZilla, ağlar üzerinden FTP dosya transferlerine izin verir. Cihazlardan birinde bir FTP sunucusunun kurulu olduğundan emin olun.
  1. Her iki sisteme de FileZilla'yı yükleyin.
  2. Bir bilgisayara sunucu kurun.
  3. Diğer bilgisayardan FTP sunucusuna bağlanarak dosyaları doğrudan tarayabilir ve aktarabilirsiniz.

7. Yaygın Sorunların Giderilmesi​

En iyi kurulumlarda bile, dosya paylaşımı sırasında ara sıra sorunlar ortaya çıkabilir. Aşağıda yaygın sorunlar ve çözümler yer almaktadır.

Bağlantı Sorunu Yok​

• Ağ Durumunu Doğrulayın: Her iki cihazın da aynı ağda olduğundan emin olun.
  • Yönlendiricileri Yeniden Başlatın : Yönlendiricileri yeniden başlatmak bağlantı sorunlarını çözebilir.

İzin Sorunları​

• Paylaşım Ayarlarını Düzenleyin: Denetim Masası'ndaki Paylaşım ayarlarına geri dönün ve izinlerin doğru şekilde ayarlandığından emin olun.
  • Parola Korumalı Paylaşımı Kapatın: Gelişmiş paylaşım ayarlarında, erişim kolaylığı için bu seçeneği devre dışı bırakmayı düşünebilirsiniz.

Paylaşım Sırasında Öznitelik Hataları​

• Dosya Niteliklerini Kontrol Edin: Dosyaların salt okunur, korumalı veya kullanımda olmadığından emin olun.
  • Yeniden Başlatma: Bazen basit bir yeniden başlatma geçici sorunları çözebilir.
Windows 10 ve Windows 11 arasında dosya paylaşımı, her biri farklı kullanıcı tercihlerine ve senaryolarına hitap eden çeşitli yöntemlerle gerçekleştirilebilir. Dosya Gezgini gibi yerel Windows özelliklerini kullanmayı, OneDrive gibi bulut depolama çözümlerini kullanmayı veya hızlı kablosuz seçenekleri tercih etmeyi seçmeniz fark etmeksizin, sizin için mevcut araçları anlamak önemlidir.

Doğru yöntemi benimsemek yalnızca süreci basitleştirmekle kalmaz, aynı zamanda farklı Windows sürümleri arasında geçiş yaparken veya iş birliği yaparken güvenli ve etkili dosya aktarımı sağlar. Bu kılavuzu izleyerek, kullanıcılar dosya paylaşım görevlerini verimli bir şekilde yürütmek, üretkenliği ve cihazları arasında bağlantıyı sürdürmek için iyi donanımlı olmalıdır.

TechForum.TR Trend

TechFoumTR Blog Yazıları