Bildiğiniz gibi Microsoft Windows XP işletim sistemi desteğini 8 Nisan 2014'te sonlandırdı. Windows XP kullanan milyonlarca kişiden biriyseniz bunun sizin için ne anlama geldiğini merak ediyor olabilirsiniz. Şu anda aklınıza gelebilecek bazı soruları yanıtlamaya çalışmak istiyoruz.
Yeni bir bilgisayar satın almaya istekliyseniz, HP ve Dell dahil olmak üzere bazı üreticiler hala Windows 7 yi önceden yüklenmişbir şekilde üretiyor. Ancak bu noktada, Windows 10 kullanan yeni bir makine satın almanızı öneririz. Daha hızlı, daha güvenlidir ve Microsoft tarafından çok daha uzun süre desteklenecektir.
Windows XP Desteğin sonlandırılması ?
Microsoft, Windows XP bilgisayarları için herhangi bir teknik destek sağlamayı bıraktı Windows XP kullanıyorsanız bilgisayarınızın Microsoft'tan potansiyel olarak önemli güvenlik düzeltmeleri de dahil olmak üzere otomatik güncelleştirmeler almayacağı anlamına gelir bu ayrıca Microsoft'un Windows XP için varsayılan web tarayıcısı olan Internet Explorer 8'i artık desteklemeyeceğidir XP ve IE8 kullanmaya devam etmek bilgisayarınızı virüsler ve kötü amaçlı yazılımlar da dahil olmak üzere ciddi tehditlere maruz bırakabilir.Hangi işletim sistemleri hala destekleniyor?
Microsoft, Windows Vista, Windows 7, Windows 8 ve Windows 10 için desteğini sürdürecek.Bilgisayarımda XP olup olmadığını nasıl anlarım?
Windows XP 2001 yılında piyasaya sürüldü ve 2001'den 2007'ye kadar çoğu yeni PC'ye önceden yüklendi. XP'niz olup olmadığından emin değilseniz bilgisayarınızda hangi Windows sürümünün yüklü olduğunu görmek için Microsoft'un bu sayfasına gidebilirsiniz.Peki XP bilgisayarım çalışacak mı?
Evet, bilgisayarınız XP desteğinin sona ermesinden sonra normal şekilde çalışmaya devam etmelidir. Fakat XP Microsoft'tan düzenli güvenlik güncelleştirmeleri almayacağı için, bilgisayarınız virüs ve kötü amaçlı yazılımlara karşı çok daha yüksek risk altında olacaktır. Mümkünse daha yeni bir bilgisayar sistemine yükseltmenizi öneririz.Yükseltme istemiyorum. Windows XP makinemi nasıl güvende tutabilirim?
Destek sona erdikten sonra XP kullanmaya devam ederseniz Internet Explorer 8'i kullanmayı bırakmanızı ve Google Chrome veya Mozilla Firefox gibi modern bir web tarayıcısına yükseltmenizi öneririz bilgisayarınızı dış tehditlere karşı biraz daha az savunmasız hale getirmeye yardımcı olsa da, bunun kalıcı bir çözüm olmadığını unutmayın. Bilgisayarınız virüs ve kötü amaçlı yazılımlara karşı hala yüksek risk altında olacaktır.Yeni Sistem istiyorum ama Windows 8 veya Windows 10'da istemiyorum. Windows 7 Kurabilir miyim?
Kendi yazılımınızı yükleme konusunda kendinizi rahat hissediyorsanız, Amazon gibi üçüncü taraf perakendecilerden bir Windows 7 yükleme diski satın alabilirsiniz. Makinenizin Windows 7 sistem gereksinimlerini karşılaması gerektiğini unutmayın. Bilgisayarınız başlangıçta XP çalıştırmak için tasarlanmışsa, muhtemelen Windows 7'yi çok iyi çalıştıramayacaktır.Yeni bir bilgisayar satın almaya istekliyseniz, HP ve Dell dahil olmak üzere bazı üreticiler hala Windows 7 yi önceden yüklenmişbir şekilde üretiyor. Ancak bu noktada, Windows 10 kullanan yeni bir makine satın almanızı öneririz. Daha hızlı, daha güvenlidir ve Microsoft tarafından çok daha uzun süre desteklenecektir.