Güneş enerjisiyle çalışan bir otomobilin üretime yakın bir modeli CES 2025'te sergilenecek.
Aptera Motors, kendi adını taşıyan güneş enerjili aracının "üretim amaçlı" versiyonunun, 7-10 Ocak tarihleri arasında Las Vegas'ta düzenlenecek devasa tüketici elektroniği fuarında sergileneceğini duyurdu.
Şirkete göre Aptera, günde 40 mile kadar güneş enerjisiyle sürüş imkânı, üç tekerlekli fütüristik tasarım, benzersiz enerji verimliliği ve bir saatten kısa sürede tek bir şarjla 400 mil yol kat etme seçeneği sunuyor.
Oregon, Bend'deki danışmanlık hizmetleri firması Enderle Group'un başkanı ve baş analisti Rob Enderle yaptığı açıklamada, Üretim niyeti modelinin duyurulması, Aptera'nın düzenleyici gerekliliklere uyması gereken ve tasarımın üretim için uygun, performans, güvenlik ve üretim gerekliliklerini karşılayan bir araca sahip olması gerektiği anlamına geliyor dedi.
Küresel bir teknoloji istihbarat şirketi olan TechInsights'ın otomotiv uygulamalarında kıdemli analisti Edward Sanchez, Aptera, otomotiv sektöründeki birçok kişi tarafından büyük bir ilgiyle izleniyor diye ekledi. Bu, çoğu ana akım otomobilden radikal bir ayrılış, dedi. Böylesine alışılmadık bir tasarım için büyük bir talep ve ana akım çekicilik sorunu var."
Şirket ayrıca bugüne kadar ağırlıklı olarak süper otomobil ve motor sporları endüstrisinde kullanılan bazı üretim tekniklerini de kullanıyor diye devam etti. Şirket, aracı için rekabetçi bir fiyat noktası hedefliyor, bu nedenle bu özel tekniklerin ve malzemelerin, hacim açısından yarı kitle pazarı aracı olması amaçlanan araç için nasıl ölçekleneceğini ve şirketin uzun vadede rekabetçi işletme marjlarını koruyup koruyamayacağını görmek ilginç olacak.
Demo İnceleme Altında
Las Vegas'taki bir danışmanlık ve araştırma şirketi olan SmartTech Research'ün başkanı ve baş analisti Mark N. Vena, Aptera'nın demosu etrafındaki incelemenin inanılmaz derecede yüksek olacağını savundu. Üretim amaçlı bir aracın tanıtımı, Aptera'nın prototip aşamasından seri üretime hazır bir modele geçiş yaptığının sinyalini veriyor, bu da gelişiminde kritik bir kilometre taşıdır dedi."Bu adım, şirketin aracın tasarımına, işlevselliğine ve üretilebilirliğine olan güvenini, endüstri standartları ve düzenleyici gerekliliklerle uyumlu hale getirdiğini gösteriyor," diye devam etti. "Ayrıca, pazara hazır hale gelmeye yaklaşan somut bir ürünü sergileyerek tüketici ve yatırımcı güvenini oluşturmaya yardımcı oluyor, son test, üretim ölçekleme ve nihai teslimat için ortamı hazırlıyor. Ben iyimser değilim."
Ancak bu iyimserlik eksikliği, aracın 50.000 adetlik ön siparişini 1,7 milyar ABD doları ödeyerek veren ilk benimseyenler tarafından paylaşılmıyor gibi görünüyor.