Bana 5 yaşındaymışım gibi anlat. Şu HDR'ın tam olarak ne işe yarıyor?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Cevdetabi
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
C

Cevdetabi

Misafir

Bana 30 yaşında değil de 5 yaşındaymışım gibi anlat. Şu HDR'ın tam olarak ne işe yarıyor?​

Sanki monitör parlaklığını daha da artırıyormuş gibi, her şey aşırı pozlanmış bir fotoğraf gibi görünüyor. Tavsiyelere göre kalibre ettim ve etkisi daha da güçlendi. Bunun harika olması ve beni büyülemesi mi gerekiyor? Şaka yapmıyorum.

Peki HDR içerikleri başlattınız mı yoksa sadece masaüstünüzde mi izlediniz?

HDR, ekranın her alanının parlaklığını dinamik olarak ayarlamanıza olanak tanıyan bir özelliktir. Parlak güneş ışığının olması gereken yerlerde maksimum, gölgenin olması gereken yerlerde ise minimum parlaklıkta ayarlayın. SDR, tüm ekranı aynı seviyede aydınlatır. Ancak tüm bunlar yalnızca desteğinin açık olduğu içeriklerde işe yarar.

Oyun içerisinde parlaklık 0 ile 1 arasında sayılarla kodlanmış, 0 siyah, 1 ise beyaz. Bu kodlama ile beyaz elbise ve güneş aynı #ffffff / (1,1,1) olarak gösteriliyor. Güneşi beyaz elbiseden farklı kılmak için parlaklığı 1'den büyük bir değere ayarlayabildiğiniz HDR'yi yapmışlar. Monitör bu alanları görüntünün diğer alanlarına göre daha yüksek parlaklıkla gösteriyor. Bu, çok bölgeli arka aydınlatma veya OLED gerektiriyor. Çok bölgeli arka aydınlatma yoksa, tüm arka aydınlatmanın parlaklığı maksimuma çıkarılarak HDR simüle ediliyor, maksimum parlaklığa sahip alan her zamanki gibi gösteriliyor ve resmin geri kalanı gama ile yapay olarak karartılıyor. Bu, ucuz monitörlerde sıkça görülen sahte bir HDR. Dolayısıyla aşırı pozlanmış bir fotoğraf etkisi oluşuyor.

TechFoumTR Blog Yazıları