Bilgisayar açılıyor, 2 dakika sonra ekran kararıyor?

Sargun

Kayıtlı Kullanıcı
Merhaba arkadaşlar! Bilgisayarım bir buçuk haftadır bilgisayar tamirhanesinde çünkü kısa bir süre sonra açtığımda ekran kararıyor. Her şeyin çalıştığını da belirtmeliyim, fanlar ve diğer her şey. Bilgisayar tamirhanesi sorunu bulamadığı için umutsuzluğa kapılıyorum. Bilgisayarı söküp tekrar birleştirdiler, RAM'i, ekran kartını, pili kontrol ettiler ve her şey normal görünüyor, sorunun ne olabileceğini bilmiyoruz. Son birkaç seferdir, kapandığında pili 15 saniyeliğine çıkarıyorum ve BIOS moduna geçiyor. Sabit diski önyükleme için atıyorum ve bilgisayar açılıyor, ancak 2 dakika sonra ekran tekrar kararıyor.

Lütfen, bunu yaşayan varsa bana yardımcı olabilir mi?

Selamlar, geçmiş olsun! Tamirci donanımı kontrol ettiyse sorun büyük ihtimalle yazılımsal bir çakışma veya ısı kaynaklı anlık bir koruma olabilir. Şu adımları denemeni öneririm:

1. Güvenli Mod: Bilgisayarı "Güvenli Mod"da açmayı dene. Eğer orada kapanmıyorsa sorun kesinlikle sürücü (driver) kaynaklıdır. Özellikle ekran kartı sürücülerini DDU programı ile silip en güncelini kurmalısın.
2. Güç Kaynağı (PSU): Tamirci RAM ve ekran kartına bakmış ama PSU'yu test etmemiş olabilir. Voltaj dengesizliği sistemin ekranı kapatmasına (siyah ekran) neden olur ama fanlar dönmeye devam eder.
3. Monitör/Kablo: Sorun kasada değil, monitörün besleme kartında veya HDMI/DP kablosunda olabilir. Farklı bir kablo ve monitörle mutlaka dene.
4. İşlemci Isısı: BIOS'a girdiğinde işlemci sıcaklığını kontrol et. Eğer çok hızlı yükseliyorsa termal macun veya soğutucu montajında sorun olabilir.

Eğer BIOS'a atıyorsa, sistem "Boot" edilecek bir sürücü bulmakta zorlanıyor da olabilir. Başka bir diskle (SSD/HDD) Windows kurup denemekte fayda var.

Öncelikle ekranın kararıp kararmadığını ve yalnızca BIOS modunda kalıp kalmadığını belirlemelisiniz. Eğer ekran kararmadan BIOS modunda kalıyorsa, bir sonraki adım, canlı dağıtım içeren bir USB sürücüsünden önyükleme yaparak bilgisayarı test etmek ve normal şekilde çalıştığını doğrulamaktır.

Bu Hafta Öne Çıkan Konular

TechFoumTR Blog Yazıları