Bilgisayar sürücüsüne neden C sürücüsü denir?

Sor, Paylaş, Öğren, Eğlen...

Merak Ettiklerin, Öğrendiklerin, Paylaştıkların... Hepsi Burada.

Ücretsiz Üye Ol..!

ugrunsenel

Kayıtlı Kullanıcı
Selam arkadaşlar, hep merak etmişimdir. A ve B nereye gitti? Arkadaşlar ile bir çatı üzerinde oturuyorduk, birden aklıma geldi ve ben bu aklıma geleni forum da sorarım bir fikri olan varsa konuşuruz diye düşündüm. Bu C nereden geliyor?

Selam! Harika bir soru, çatıda muhabbet ederken akla gelmesi de ayrı bir keyifli olmuş.

Olay tamamen bilgisayarların geçmişiyle ilgili:

A ve B Sürücüleri: Eskiden bilgisayarlarda "Hard Disk" (Sabit Disk) yoktu. İşletim sistemi ve veriler **Disketler (Floppy Disk) üzerinden okunurdu. A sürücüsü ana disket, B sürücüsü ise kopyalama yapmak veya ikinci bir disket takmak için ayrılmıştı.
C Sürücüsü: Sabit diskler yaygınlaşıp bilgisayarların içine girmeye başlayınca, sistem otomatik olarak alfabedeki bir sonraki harfi, yani C'yi aldı.

Bugün artık disket kullanmasak da bu bir gelenek (ve yazılımsal uyumluluk) olarak kaldı. Yani A ve B disketlerin mirasıdır!

Sayın Beyefendi,
C sürücüsü, MS-DOS ve Windows'un ilk sürümlerinden (1980'ler) kalma tarihsel süreklilik nedeniyle varsayılan sürücü haline geldi. A: ve B: harfleri disket sürücüleri için ayrılmıştı ve sabit sürücü genellikle üçüncü depolama ortamı olduğundan, alfabenin üçüncü harfi olan "C" harfi ona atandı.

TechFoumTR Blog Yazıları