İlk bilgisayarımı toplama, bilgisayarımı nasıl topladım.

gazikemal

Kayıtlı Kullanıcı
İlk bilgisayarımı toplama sürecim hakkında kısa bir yazı yazmaya karar verdim.

İlk bilgisayarımı toplama sürecim hakkında kısa bir yazı yazmaya karar verdim.webp

Son 3-4 yıldır her yaz aklımdan bir PC toplama fikri geçiyordu. Bu süre boyunca PS5, 3050 ve ardından 4060'lı oyun dizüstü bilgisayarları, taşınabilir bilgisayarlar kullandım (bir Steam Deck'im vardı ama tozlandığı için sattım ve bu yılın başında bir Switch OLED aldım). Ama şimdi, dolar kurunun aşağı yukarı uygun olduğu ve donanımların ucuzladığı şu günlerde bunun iyi bir zaman olduğunu düşünüyorum.

Prensip olarak her şey yukarıda görünüyor, iyi bir alışveriş yaptığımı düşünüyorum, neredeyse her şey Yandex'de, lanet olası VB'yi kullanmadım, altı ay önce insanlar bu bütçeyle 5070ti için para biriktiriyordu.

Ben de başlangıçta 150 binlik bir bütçeyle 5070ti toplamayı planlıyordum ama iyi bir fiyata 5080 aldım, bu yüzden çıtayı yükseltmek zorunda kaldım.
Kısaca bazı donanımlardan bahsedelim:

Anakart - İlk başta 16 bin TL'ye MSI B650 Tomahawk almak istedim, ancak Asus'a biraz daha fazla para vermeye karar verdim, fiyatı fena değildi, Tomahawk'tan daha kötü görünmüyor, bu arada B850'nin fiyatı 13-15 bin.

İşlemci - İlk başta 7700 ve 9600x'e baktım, 1440p ve 4k için prensip olarak fazlasıyla yeterli olurlardı, ama sonunda 7800x3d'de karar kıldım. Güç kaynağı iyi kilovatsa, biraz rezervi var, tabii ki mevsimsel değil, ama parasına göre gayet iyi. Case - Önce Montech King 95 Pro'ya baktım, sonra Lian Li O11 VISION compact'a, en sonunda da Geometric Future Model 5'te karar kıldım.

SSD - Birçok kişi Kingston KC3000 veya Adata Legend 960 almanın daha iyi olacağını söyleyecektir, ancak ben son sürümlerini pek beğenmedim, Micron'dan Toshiba'ya geçiyorlar, Phisona'da çip bozulması fark ettiler, rulet oynamak istemiyorum, özellikle de bunları aldığımda Samsung'dan daha pahalıydılar veya biraz daha ucuzlardı.

Şaşırtıcı bir şekilde, yaklaşık 2 saatte hallettim. Deneyimim olmadığı için 1-2 akşam uğraşacağımı tahmin ediyordum. Büyük ihtimalle YouTube'da montajları izleyip birçok soruyu önceden incelemek faydalı oldu. Ve garip bir şekilde, her şeyi ilk seferde doğru bir şekilde bağladım ve her şey hemen çalıştı.
Başlangıç standarttır, işlemciyi, SSD'yi ve RAM'i anakarta yerleştiriyoruz.

Kurulumun iyi olduğunu düşünüyorum, elbette bir profesyonel bunu daha iyi yapabilir, ancak extreme anta777, carhu ve occt üzerindeki TM5 testlerine göre hiçbir hata yok.

Aslında 6200cl28 belleği çalıştırmayı deneyebilirsiniz, ancak bunun için voltaj en az 1,5 V olmalı, belki M-die için bu normaldir, ancak benim için yeterli.
Bu arada, bellek kurulumu sırasında tuğlaları bir kenara koydum - zamanlamaları kontrol etmek için bir sonraki yeniden başlatma sırasında, diskte önyükleme sektörü sorunuyla ilgili bir hata oluştu ve ikinci yeniden başlatmadan sonra - siyah bir ekran, yani POST geçiyor, BIOS'a girebildiğinizde anakart logosu görünüyor, ancak BIOS'a girerken ve daha sonraki yükleme sırasında, yalnızca siyah bir ekran, hem ekran kartından hem de anakarttaki konektörden ve yükleme sırasında Windows'a girme sesi vardı, zaten bir şeylerin ters gittiğini düşünmeye başladım, ancak birkaç yeniden başlatmadan sonra BIOS'a girmeyi ve ayarları sıfırlamayı başardım, sonra her şey yolunda.

Sonra işlemciyle ilgilendim, en basiti şu, PBO'dan limitleri kaldırdım ve voltajı -25 düşürdüm, stres testlerinde en fazla 75 C, oyunlarda 55-60 C.
Sonunda ekran kartı üzerinde çalışmaya karar verdim, testlere bakılırsa 5080 mükemmel şekilde hız aşırtıyor, hız aşırtma ve voltaj düşürme denemeleri yaptım, frekansı +460'a ayarlamayı başardım, 0,95v'luk küçük bir voltaj düşüşüyle frekans yaklaşık 3000 Hz, bellek +2000 Hz, yaklaşık %8-10'luk bir artış elde ettim, neredeyse 4090'a yetişiyor.

3DMark Steel Nomad'a göre overclock öncesi 8600 puan, overclock sonrası - 9250 puan, ortalama 4090 - 9400 puan). Stres testindeki sıcaklık değerlerine göre 70-72 C, oyunlarda ise 65 C civarında.

Tebrikler dostum, neredeyse tam bir yıl önce kendime bir PC toplamıştım, evet, 4 kat daha ucuza, ama konu bu değil. Umarım önümüzdeki yıllarda seni memnun eder ve en yeni ürünleri, en zorlu emülatörleri ve geçmişin en iyi oyunlarını çalıştırır. İyi oyunlar.