Türkiye'nin Güncel Teknoloji Forumu | techforum.tr

TechForum’a Hoş Geldin! TechForum, bilgisayar donanımı, ekran kartı, işlemci, yazılım, yapay zeka, oyun ve teknoloji konularında bilgi paylaşımı yapılan Türkçe teknoloji forumudur. Sorular sorun, çözümler bulun ve teknoloji tutkunlarıyla tanışın. Hemen katılın ve teknoloji sohbetine dahil olun..

Linux'un popülaritesi?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan BadBoy
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

BadBoy

Kayıtlı Kullanıcı
Linux, macOS'un elde ettiği yaklaşık %15'lik pazar payının çok gerisinde, %3-4'lük bir pazar payında kalmaya devam ediyor. Bence bunun sebebi oldukça basit. Linux önceden yüklenmiş dizüstü bilgisayar satan üretici neredeyse yok denecek kadar az. Dell birkaç cihaz sunuyor, Notebooksbilliger ve birkaç başka firma da öyle. Ayrıca birkaç küçük çevrimiçi mağaza da var. Amazon'da uzun süre arama yapabilirsiniz. Genel olarak, pek bir şey ifade etmiyor. Linux hakkında yayılan birçok yanlış söylenti ve sosyal çevrede Linux'a aşina insan sayısının azlığı da durumu daha da kötüleştiriyor. Son kullanıcılar için (yani sadece teknoloji meraklıları için değil) Linux kulüplerinin kurulması yardımcı olur mu? Ne düşünüyorsunuz?

Bütün bunlar neden? Bu konu daha önce birçok kez tartışıldı. Linux ve açık kaynak yazılımın avantajlarını yeterince vurgulamak mümkün değil. Linux, en azından okullarda çok daha sık kullanılabilir. O zaman çocuklar Linux'a aşina olur ve evlerinde de Linux bilgisayar isterler. Bu da çarpan etkisi yaratır.

Linux'un popülaritesi.webp

Başlıca neden "neofobi"dir yani yeni bir şeyden, değişmekten veya uyum sağlamaktan duyulan korkudur.

Neredeyse hiç kimse bilmiyor ki, her Windows sürümünde ve hatta rutin güncellemelerden sonra bile her zaman yeni bir şeye uyum sağlamanız gerekirken, Linux'ta (mutlaka) böyle bir şeye gerek yok!

Ayrıca çoğu insan küçük yaşlardan itibaren Windows ile büyümekle kalmıyor, aynı zamanda Windows dışında bir şey kullanmalarını engelleyen geçerli nedenler de var. Örneğin, MS Office ile belge düzenleme ve oluşturma zorunluluğu gibi.

Bir de özellikle MMORPG'ler ve e-spor oyunları olmak üzere, DRM ve hile önleme önlemleri nedeniyle yalnızca Windows'ta çalışabilen oyunlar var. Neyse ki, Valve'ın Steam Deck'i ve konsolları, Windows'u kesinlikle gerektiren oyunların pazarının küçülmeye devam edeceğine dair net bir sinyal veriyor.

Linux kullanıcılarının Windows kullanıcılarını "aptal" ve "küçümseyici" olarak nitelendirmelerine her zaman hayret ederim.

İşletim sistemi seçen herkes bunu gönüllü olarak yapar. Windows'a ihtiyaç duyan ve isteyenler de öyle yapar. Ne kadar Linux kullanıcısı şikayet ederse etsin çünkü bu, Linux'a yeni başlayan ve soruları olan biri olduğunuzda sık sık olur nadiren faydalı cevaplar alırsınız. "Gerçekten harika forumlar" olduğu iddia edilse de, ben hiç gerçekten iyi bir tane bulamadım bu forumlarda yeni gelenlere gösterilen kibir yardımcı olmuyor. Linux'un sorunu da tam olarak bu görünüşte 1000 farklı dağıtım bazıları kesinlikle berbat çevirilerle.

Linux benim için hala "sonsuz uğraş gerektiren" bir şey. Ücretsiz ve hala açık kaynaklı herkes kendi sistemini kurabilir onunla çalışabilirsiniz. Her şey yolunda gider ama bir sorun yaşarsanız, çoğu zaman yalnızsınız.

Üç bilgisayarımda Linux kullanıyorum; Fedora, Linux Mint ve Ubuntu.

İş bilgisayarı olarak, Windows işletim sistemli bilgisayar ve bu durum böyle kalmaya devam edecek.

Bulunduğunuz bölgedeki bir Linux Kullanıcı Grubunu ziyaret edin; oradaki insanlar cana yakın ve yardım etmekten mutluluk duyuyorlar.

Ara sıra bir Linux dergisi okumak veya Linux konularıyla ilgili binlerce YouTube videosundan birini izlemek faydalı olabilir.

Linux Mint'i, kısıtlı ticari işletim sistemlerine kıyasla kurulumu ve kullanımı çok daha kolay buluyorum.

Evet, doğru, Windows tek bir masaüstü tasarımıyla oldukça sınırlı. Bu zayıf bir durum.

Son düzenleme:

En Son Güncellenen Oyunlar

Bu Hafta Öne Çıkan Konular

TechFoumTR Blog Yazıları

Geri