Rx6800 xt ve 3080 ti karşılaştırması?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan firuz
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

firuz

Kayıtlı Kullanıcı
Merhaba, PC dünyasına yeniyim ve bir tane yapmayı düşünüyordum. Mesele şu ki, bütçeme göre, bu iki ekran kartıyla ilgileniyorum 6800 xt ve 3080 ti ve karar veremiyorum. Bir yandan, Nvidia'nın ki daha güçlü ama sadece 12 GB VRAM içeriyor, AMD'nin ki ise daha düşük ama 16 GB VRAM içeriyor. 5-6 yıl boyunca 1440p - 4K'da oynamak istiyorsam, hangisini seçmeliyim? Nedenini açıklayabilir misiniz? Fiyatı hesaba katmadan. Çok teşekkür ederim.

RTX 3080 Ti ile RX 6800 XT arasındaki şüphenizi sizin için özetlemeye çalışacağım.

Performans ve güç​

RTX 3080 Ti ham performans açısından daha güçlüdür. Zorlu oyunlarda, özellikle 4K'da, özellikle Ray Tracing'i etkinleştirirseniz, size RX 6800 XT'den daha fazla FPS verecektir. Önümüzdeki yıllarda maksimum grafiklerde oynamayı planlıyorsanız, bu güç avantajı daha belirleyici olabilir.

Işın İzleme ve Ölçekleme Teknolojileri​

Burada denge açıkça NVIDIA lehine dönüyor. 3080 Ti sadece Ray Tracing'de daha iyi performans göstermekle kalmıyor, aynı zamanda görüntü kalitesinden önemli ölçüde ödün vermeden performansı artıran yapay zeka destekli bir yükseltme teknolojisi olan DLSS'ye de sahip. AMD'nin kendi sistemi FSR var, bu sistem zamanla iyileştirilmiş olsa da keskinlik ve kararlılık açısından hala bir adım geride. 6000 serisinde FSR 4'ü uygulayıp uygulamayacaklarını bilmiyorum.

VRAM: 16 GB ile 12 GB arasındaki fark​

RX 6800 XT'nin 16 GB VRAM'e sahip olduğu doğru, 3080 Ti'ın ise 12 GB VRAM'i var. Gelecekte, oyunlar daha fazla grafik belleği gerektirmeye başlarsa (özellikle yüksek dokulara sahip 4K'da) bu bir avantaj olabilir. Son zamanlarda, 8 GB VRAM bariyerini aşan oyunların sayısı arttı. Bu bağlamda, çözünürlüğü artırırsanız, tüketimi artırırsınız. 2K'da oynamak, 4K'da oynamakla aynı şey değildir. Bunu aklınızda bulundurun.

Ancak, VRAM miktarı her şey değildir. Kullanım verimliliği ve mimarinin performansı da bir rol oynar. Bugün, 3080 Ti'nin 12 GB'ı çoğu oyun için hala yeterli, ancak 6800 XT'nin 16 GB'ı gelecek için biraz daha fazla alan sağlıyor.

Fiyat ve tüketim​

Kullanılmış pazarda, RX 6800 XT genellikle daha ucuzdur. Daha sıkı bir bütçeniz varsa daha verimli bir seçenektir. Ancak fiyatları bilmiyorum. AMD'nin daha üst düzey serisinden 3080'in fiyatına bir tane alıp alamayacağınızı kontrol edin, bu beni şaşırtmaz.

• 1440p için, her iki kart da fazlasıyla yetenekli. RX 6800 XT iyi bir seçenek, ancak aynı fiyata daha iyi bir AMD kartı alıp alamayacağınızı kontrol ederdim (bu karşılaştırmaları değiştirirdi).
  • 4K için RTX 3080 Ti daha fazla güce ve DLSS desteğine sahip, bu da geliştirmede artan yapay zeka kullanımı açısından daha iyi olabilir.

12 GB veya 16 GB olması veya hangi modeli seçtiğiniz önemli değil. GPU nedeniyle VRAM'den çok daha erken modası geçecek.

TechForum.TR Trend

TechFoumTR Blog Yazıları