Yeni bir bilgisayar topladım, önerilerinizi bekliyorum.

golge_52

Kayıtlı Kullanıcı

Yeni bir bilgisayar topladım.webp

O halde lafı daha fazla uzatmadan, planlanan yapıya geçelim:​

• İşlemci : AMD Ryzen 7 7700
  • Soğutma : Thermalright Phantom Spirit 120 SE ARGB
  • RAM : ADATA XPG Lancer Blade 64GB
  • MB : MSI X670E GAMING PLUS WIFI
  • GPU : Palit GeForce RTX 5080 GamingPro
  • Kasa : ZALMAN Z9 Iceberg MS_Black
  • PSU : Montech CENTURY II 1050W
  • HDD/SSD : Şimdilik mevcut yapıdan, daha sonra alacağım
Bir süredir yükseltme yapmayı planlıyordum ve bileşen pazarını araştırıp bu listeyi birkaç kez revize ettim. Başlangıçta ekran kartı olmadan 38.000 TL altında tutmaya çalıştım, ancak sistem sonunda 45.000 TL ye kadar çıktı. Sistemi şu kriterlere göre seçtim:
  • Grafik yazılımları ve motorlarıyla çalışma, 4K video düzenleme - Blender, DaVinci Resolve, Fusion, Affinity Photo, Godot, UE5, vb.;
  • 4K@60fps'de oyun oynama;
  • Güvenilirlik;
  • Sessizlik.

Düşüncelerim şu şekilde.​

Ryzen 7 7700 en üst düzey olmasa da serin çalışıyor (yani sistem daha sessiz olmalı) ve özellikle mevcut i7 8700K'm ile karşılaştırıldığında yine de iyi bir performans sunuyor. 4K oyunlarda, üst düzey işlemcilerle arasındaki ortalama fps farkı çok küçük bir hata payıyla ölçülebilir ve bunlar çok daha pahalı ve güç tüketiyorlar. AMD soketleri uzun süredir destekliyor, bu yüzden gerekirse daha sonra yükselteceğim.
Anakart seçerken şunları göz önünde bulundurduk:
  • VRM (Hız aşırtma yapmayanların bu konuda endişelenmesine gerek olmadığını anlıyorum, ancak kullandığım beş anakarttan üçünde sorun çıktı, bu yüzden potansiyel güvenilirlik konusunda takıntılıyım).
  • En az 4 SATA yuvası ve 3 M.2;
  • PCI hatlarının slotlar arasında bölünmesini önlemek için.
Başlangıçta ASRock B650 Steel Legend WiFi'ı tercih ettim, ancak daha sonra açıklamasını görünce satın alma isteğim hemen yok oldu. Evet, MSI X670E Gaming Plus en yeni ağ ve kablosuz standartlarına sahip değil, ama kimin umurunda? Kolayca çıkarılabilen M.2 yuvası da benim için büyük bir artı. MSI'ın BIOS ve PC yazılımı da övgüye değer. Umarım 6000 MT/sn EXPO hızlarına sorunsuz ulaşır.

32 GB RAM almayı planlıyordum; şu ankiyle aynı, çünkü grafik işleriyle çalışırken bile bana yetiyor. Ancak, gelecek için biraz yer bırakmaya karar verdim. 48 GB (2x24 GB) almayı düşünüyordum, ancak neredeyse hiç kimse bu tür yapılandırmalardan bahsetmiyor veya yazmıyor. Nedenini bilmiyorum ama olası sorunları ilk keşfeden ben olmamaya karar verdim.

Ekran kartı en kolayı, ancak şunu da eklemeliyim ki, kullanılmış bir GT 1030 alıp 32-bit PhysX hesaplamaları için 5080'in yanına takacağım. Gerontofil bir oyuncuyum ve arada sırada Old But Gold'u en yüksek ayarlarda oynamaktan keyif alıyorum. Bu fikrin ne kadar kötü olduğunu bilmiyorum ama r/buildapc'de benzer sürümler gördüm.

Bu PSU üreticisini ilk defa duyuyorum. İyi bir ürün. DeepCool DQ-850-M-V2L'mi saklardım, ancak yalnızca iki ayrı PCI-e güç kablosuyla geliyor, 5080 ise üç ayrı kablo gerektiriyor. Orijinal olmayan bir kablo kullanma riskini almazdım.
Kasanın görünümünü beğenmedim ama ön panelinde gereken sayıda 3,5 inç HDD ve USB yuvası var ve dört fanla geliyor. Ayrıca bir fanus değil (insanların bunda ne gördüğünü anlamıyorum), bu yüzden yaşanabilir.

Bir şeyin değiştirilmesine yönelik yorumlarınız veya önerileriniz var mı?

B850 neden olmasın? Fiyatları hemen hemen aynı gibi görünüyor ve bence oradan bir Tomahawk alabilirsin.
Güç kaynağı da pek iyi değil.

Intel Core i5-14600KF daha ucuz, daha güçlü ve iki kat daha fazla enerji tasarruflu. Bunu nasıl açıklayacaksınız?

Burada ya kalite kaybı neredeyse hiç olmadan ve aşırı pahalı 5080'i (cebinizde +30k) atlayarak 5070ti'yi alırsınız ya da paraya açsanız ve sağlam bir 4k'nız varsa 5090'ı alırsınız.