Forum yazılımlarının modernize edilmesi gerekiyor mu?

CyBeR_TuRK

Yönetici
Site Yönetimi
Forumların alakalı kalabilmek için "modernize edilmesi" gerektiğini duymaya devam ediyorum, ancak bu aslında ne anlama geliyor? İnsanlar "yeni tasarım" veya "daha iyi UX" gibi moda sözcükleri kullanıyor, ancak çok azı gerçek, pratik fikirler sunuyor.

Evet, arama ve içerik keşfi gibi şeyleri geliştirmek için yer var, ancak forumların hala bir şeyi gerçekten iyi yaptığına inanıyorum: uzun tartışmalar. Başka hiçbir platform forumlar gibi derin, düşünceli konuşmaları yakalayamaz.

Sizce forumların hayatta kalmak için hiç değişmesi gerekiyor mu, yoksa daha çok insanlara neden hala değerli olduklarını hatırlatmakla mı ilgili?

Mesele şu ki, kimse gerçekten bilmiyor. Forum yazılımının iyileştirmelere ihtiyacı olduğunu söylemek kolay ve daha iyi UX, daha modern bir tasarımdır, ancak kimse bunun gerçekte nasıl göründüğünü tanımlayamıyor. Bunun yerine, insanlar yazılım geliştiricilerinin yeniliği yönlendiren kişiler olmasını bekliyor, ancak çok azı somut konseptler sunuyor. Invision, geleneksel UX'e sadık kalırken yenilik yapmayı başarıyor.

Tam olarak anlayamadığım nedenlerden dolayı, Discourse'un da geniş bir kitlesi var bu yüzden bir şeyleri doğru yapıyor olmalılar.

XF daha yenilikçi olabilir, ancak asıl soru şu, nasıl? Çok ileri giderlerse, çekirdek kitlelerini yabancılaştırma riskiyle karşı karşıya kalırlar.

Abilerim, forum yöneticileri forumlar hakkındaki görüş ve inançlarında inatçı olabilirler. Sanki 20 yıl önce donmuşuz gibi ve dünya bizsiz hareket ederken her şeyin yolunda olduğunu düşünüyoruz.

Bu bir teknoloji yarışı. İyi haber şu ki günlük kullanıcılar çevrimiçi gruplarını oluşturmak için her zamankinden daha fazla seçeneğe sahipler devasa, milyar dolarlık sosyal platformlar üzerine kurabilirler veya bulut yapabilirler veya kendi kendilerine barındırabilirler ve bunların arasında her şeyi yapabilirler.

Merhaba dostlar, forumların modernize edilmesi gerekiyor ve mevcut müşterileri yabancılaştırmadan bunu iyi bir şekilde başardığımızı düşünüyorum.

Forumları geri tutan asıl şey, fazla ödeme yapmaktan kaçınma ve bulut hizmetlerine duyulan korkudur.

Modern olmak sadece sunum değil, içerik keşfi, insanları geri getirme, topluluktaki yetenekleri tanıma, sürtüşmeyi azaltma, büyük ve karmaşık konuları zamanı kısıtlı olanlar için sindirilebilir içeriklere dönüştürme, insanları başlangıçtaki zor işlemsel etkileşimlerden yumuşak etkileşimlere taşıma ile ilgilidir.

Bunları yapmak için işlem gücüne ihtiyacınız var. Yukarı akış sağlayıcıları tarafından sunulan algoritmalara ve pahalı hizmetlere ihtiyacınız var. Bu ucuz değil.

Yıl 2025 ve herhangi bir bellek önbelleği, CDN, WAF, spam tespiti vb. kullanmayan birçok kendi kendine barındırılan forum var.

Her yerin kendine göre güçlü yanları vardır. Forumlar, diğer platformların hiçbirinin gerçekten iyi yapamadığı bir şey sunar ve bu da hızlı erişim için arşiv konularıdır. Forumlar, konuları kolayca kategorilere ayırma yeteneğine sahiptir, belirli konularla ilgili birden fazla konuşma bir araya gruplanır, konu ne kadar yeni değilse, konular sırada o kadar geriye gider, ancak, bunlar bir şekilde kolayca tekrar bulunabilir. Diğer tüm sosyal medya türlerinde ya bir arama işlevi kullanmalısınız ya da sonsuza kadar kaydırmalısınız. Göz atma işlevi yoktur, forumlar işte bu konuda iyidir. Forumların sahip olduğu diğer şey daha özel bir denetimdir. Genellikle, forumlar mega platformlardan daha küçük olduğundan, bir yönetici veya moderasyon ekibi mesajları hızla inceleyebilir ve uygun kategorilere yerleştirebilir. Reddit gibi yerler bu lükse sahip değildir. Basitçe çok büyüktürler. Forumların bir makyaja ihtiyacı olabilir mi? Eminim olabilir.

Ancak bu, gibi Portalların (örnek olarak SMF kullanacağım, çünkü biliyorum) geliştirilmesinin bir başka nedenidir. Forum platformunun sunduğu özellik setini genişletmek için. Eminim ki sonunda birisi o harika temayı/görüntüyü yaratacak veya gönderileri görüntülemenin yeni bir yolunu yaratacaktır, ancak o zamana kadar forumların kendi alanlarında yeterince katkıda bulunduğunu düşünüyorum. Yine de yeterince kullanılmıyorlar. Forumlar genellikle insanları hayrete düşürmek için sürekli parıltılar ekleyen adanmış kişilerle kurumsal bütçelere sahip değildir, tıpkı mega platformların yaptığı gibi. Doğrusunu söylemek gerekirse, XF tamamen ücretsiz olsaydı, SMF'den ona geçmeyi düşünürdüm. Sunduğu şıklığı, sahip olduğu gelişmiş entegrasyonu (özellikle Google girişiyle) seviyorum, ancak bu aynı zamanda onu öğrenmek, ustalaşmak ve daha sonra hacklemek için daha fazla zaman harcamam gerektiği anlamına geliyor (çünkü kutudan çıktığı gibi bir paketle asla yetinmiyorum.

Hem Discourse hem de NodeBB, insanların merkezi sosyal medyadan uzaklaşmak istemeleri nedeniyle son zamanlarda giderek büyüyen Fediverse'e bağlanmanıza olanak tanır. Activity Pub her iki platformda da çalışır. Ayrıca her ikisinin de sosyal medyada olduğu gibi sonsuz kaydırma özelliği vardır. İlk başta Discourse'un yarattığı heyecanı anlamadım, hatta geçmişte yazılım tarafından desteklenen bir forumum olmayacağını bile söylemiştim ama forumlarımdan birini Discourse'a taşıyorum. Gelecekte daha fazla forum yazılımının ActivityPub'ı ekleyeceğini umuyorum.