14 yaşın altındaki çocuklar için sosyal medya yasaklanmalı mı?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Papi
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
P

Papi

Misafir
Son zamanlarda çocukların sosyal medyaya çok erken yaşta başladığını görüyorum. 9–10 yaşındaki çocukların bile aktif hesapları var. Bu durum hem psikolojik gelişim hem de güvenlik açısından beni düşündürüyor.

Erken yaşta sosyal medya kullanımı çocukların özgüvenini ve ruh sağlığını nasıl etkiliyor. Algoritmaların sürekli içerik sunması dikkat süresi ve ders başarısını düşürür mü, siber zorbalık ve yabancılarla iletişim gibi riskler ne kadar kontrol edilebilir. Aile denetimi gerçekten yeterli mi yoksa yasal bir sınır şart mı, yasak çözüm mü olur yoksa daha bilinçli kullanım mı teşvik edilmeli?

Bazı ülkelerde yaş sınırı daha sıkı uygulanıyor ama pratikte çocuklar yine hesap açabiliyor. Sizce devlet tarafından net bir yasak getirilmeli mi, yoksa bu tamamen ailelerin sorumluluğunda mı olmalı?

Çocuklar cep telefonlarına bu kadar erken yaşta sahip olmasalardı, bu tartışmaya gerek kalmazdı. Siyasilerden değil, ebeveynlerden harekete geçmeleri isteniyor.

Eğer bu kadar çok ebeveyn başarısız oluyorsa, o zaman politikacıların devreye girmesi gerekir.

Avustralya gibi demokratik bir ülke, sosyal medyayı gençlere yönelik bir tehdit olarak gördüğü için yasaklayan ilk ülke oldu. Diğer ülkeler de aynı yolu izledi veya izlemeyi planlıyor.

Sosyal medyanın iletişim açısından elbette faydaları var, ancak 14 yaşın altındaki hedef kitle bazen medya okuryazarlığı çok düşük olan ve bazen de hizmetleri yanlış kullanan kişilerden oluşuyor.

Öğrencilerin cep telefonlarında ne tür materyallerin saklandığı ve paylaşıldığı hakkında az çok fikri olan herkes dehşete düşerdi. Dahası, birçok çocuk ve genç artık tüm (sosyal) hayatlarını cep telefonları etrafında kurma eğiliminde.

Bugüne kadar, on yaşındaki çocukların neden günde üç saatlerini TikTok'ta geçirmeleri gerektiğini anlamıyorum.

Hayır, ebeveynler daha fazla sorumluluk almalı ve çocuklarına bu cihazları yaşlarına uygun şekilde nasıl kullanacaklarını öğretmelidir. Bence, yasaklamak gerçekten mümkün değil, çünkü bir yasak, en azından ebeveynlerin aktif katılımı olmadan uygulanamaz. En sevdiğim örnek her zaman elektrikli scooter'lardır. Şehrimde her gün onlarca reşit olmayan çocuğun elektrikli scooter kullandığını görüyorum, oysa tüm kiralama şirketleri yetişkinlerin yasal yaşta olmasını şart koşuyor. Hatta 14 yaşın altındaki çocukları bile görüyorum, yasal olarak yasaklanmış olmalarına rağmen. Bu ancak ebeveynler veya diğer yetişkinler onlara erişim izni verdiği için mümkün oluyor. Sosyal medyaya gelince, yasa koyucuların kontrol etmesi çok daha zor olurdu. Bence bu, etkinliği sorusuna zaten cevap veriyor.

En Son Güncellenen Oyunlar

Bu Hafta Öne Çıkan Konular

TechFoumTR Blog Yazıları

Geri