Türkiye'nin Güncel Teknoloji Forumu | techforum.tr

TechForum’a Hoş Geldin! TechForum, bilgisayar donanımı, ekran kartı, işlemci, yazılım, yapay zeka, oyun ve teknoloji konularında bilgi paylaşımı yapılan Türkçe teknoloji forumudur. Sorular sorun, çözümler bulun ve teknoloji tutkunlarıyla tanışın. Hemen katılın ve teknoloji sohbetine dahil olun..

Bilgisayar, hız aşırtmadan sonra açılmıyor?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan trendy
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

trendy

Kayıtlı Kullanıcı
Merhaba, Gigabyte Z170 HD3P anakart üzerinde i7 7700k işlemcim var ve Windows'a önyükleme yapabildim, ancak hız aşırtma yapmaya çalıştıktan sonra bilgisayar sürekli yeniden başlatma döngüsüne giriyor. Bilgisayar açılıyor, fanlar dönüyor ve yaklaşık 3 saniye sonra yeniden başlıyor ve aynı şeyi yapıyor. Saat hızını 4.8 GHz ve voltajı 1.300V olarak ayarladım.

BIOS pilini en az 30 dakika süreyle çıkardım ve RAM ile işlemci hariç her şeyi güç kablolarından ayırdım veya bağlantısını kestim.

Overclocking konusunda uzman değilim ama denemek istedim. Her türlü cevaba minnettar olurum. :)

Bu, aşırı agresif hız aşırtmadan sonra ortaya çıkan klasik bir POST hatasıdır ve ne yazık ki, sistemde hala artık güç varsa, pili çıkarmak bu anakartta her zaman yeterince güvenilir bir çözüm değildir. Gigabyte'ın CLR_CMOS jumper'ı için belirttiği gibi CMOS sıfırlamasını gerçekleştirin. Güç kaynağını kapatın, güç kablosunu çıkarın, ardından kasadaki güç düğmesini yaklaşık 10 saniye basılı tutun (bu, kalan gücü boşaltır), ardından iki "CLR_CMOS" pinini birkaç saniye boyunca birleştirin (örneğin, bir tornavida ile), ardından normal şekilde yeniden başlatın. Bu işlem başarılı olursa, ilk önyükleme bazen normalden daha uzun sürebilir çünkü bu yeniden eğitim işlemidir.

İlk önyükleme için en temel bileşenlerle başlayın yalnızca işlemci, işlemci soğutucu, önerilen yuvaya takılı bir RAM çubuğu (gerçekten sadece bir tane), SSD/HDD yok, USB aygıtı yok ve eğer harici bir ekran kartınız varsa, geçici olarak çıkarın ve monitörü doğrudan anakarta bağlayın (7700K'da entegre bir ekran kartı bulunur). BIOS'a erişebildiğinizde Optimize Edilmiş Varsayılanları yükleyin, XMP'yi şimdilik devre dışı bırakın, kaydedin ve yeniden başlatın. Sorunsuz bir şekilde önyükleme yaparsa, BIOS'u güncel bir sürüme güncelleyin, çünkü eski BIOS sürümleri, daha önce yanlış yapılandırılmış bir hız aşırtma profili varsa bazen daha kararsız olabilir.

Jumper sıfırlamasından sonra bile 3 saniye sonra hala sıfırlanıyorsa, bu çok sık olarak RAM/yuva/kontak veya güç sorunudur. RAM'i tamamen çıkarın ve sıkıca yeniden takın, farklı bir tek RAM çubuğu deneyin, farklı bir yuva deneyin ve anakartın üst kısmındaki 8 pinli CPU güç konektörünü (EPS) kontrol edin genellikle neredeyse takılı bırakılır. Kasanızda sıfırlama düğmesi varsa, düğmenin takılı kalması ve sürekli sıfırlamalara neden olması ihtimaline karşı ön paneldeki sıfırlama kablosunu çıkarıp takmayı deneyin (bu nadiren olur, ancak olabilir).

Hız aşırtma konusunda i7-7700K zaten kutudan çıktığı haliyle 4.5 GHz Turbo hızına kadar çıkabiliyor. 1.30 V'de 4.8 GHz çalışabilir, ancak garantili değil ve yük hattı kalibrasyonuna bağlı olarak, yük altındaki gerçek voltaj beklenenden daha yüksek olabilir. Eğer tekrar çalışıyorsa, temkinli başlayın (örneğin, 4.5–4.6 GHz), voltajı şimdilik Otomatik/Uyarlanabilir'de bırakın ve sıcaklıkları ve kararlılığı izleyin. Ardından saat hızını kademeli olarak 4.8 GHz'e doğru artırın. Sıcaklık izleme ve kararlılık testleri olmadan hız aşırtma, ekstra yeniden başlatmalar gerektiren bir kumar gibidir.

Bilgisayarı güç düğmesini kullanarak açın ve önyükleme işlemi başlar başlamaz,
bilgisayar tekrar kapanana kadar düğmeyi basılı tutun.
Bunu üç kez yapın (bu nedenle "üç adımlı başlatma" denir).
Ardından onarım moduna girecektir.

Bundan sonra normal değerleri tekrar girebilirsiniz.

Ardından BIOS'tan güvenli önyüklemeyi etkinleştirin.

En Son Güncellenen Oyunlar

TechFoumTR Blog Yazıları

Geri