BIOS'taki XMP profil ayarları?

Sor, Paylaş, Öğren, Eğlen...

Merak Ettiklerin, Öğrendiklerin, Paylaştıkların... Hepsi Burada.

Ücretsiz Üye Ol..!

dewnixc

Kayıtlı Kullanıcı
İyi günler. BIOS'a girdim ve göz ucuyla ram'in varsayılan frekanslarda çalıştığını fark ettim. XMP profilini ayarlamaya karar verdim, ancak her şey öncesinde sorunsuz çalışmasına rağmen bilgisayar bu profille BIOS'tan öteye önyükleme yapmayı reddetti.

Anakart: Asrock B550M Pro 4
Netac Shadow 2 32 GB 3200 MHz RAM
İşlemci 5700x3d
En son BIOS sürümü 3.90'dır.

Bunun sebebi ne olabilir?

Selamlar,

Bu durumun birkaç farklı sebebi olabilir. Sorunu çözmek için şu adımları deneyebilirsin:

1. RAM Slotları: RAM'lerin doğru slotlarda olduğundan emin ol. Asrock B550M Pro 4 için en stabil performans A2 ve B2 (işlemciden uzağa doğru 2. ve 4. slotlar) slotlarında alınır. Eğer 1 ve 3'te takılıysa XMP genelde hata verir.
2. Voltaj Ayarı: XMP profilini seçtikten sonra DRAM Voltajını manuel olarak 1.35V (veya RAM etiketinde yazan değer) olarak sabitlemeyi dene. Bazen anakart voltajı otomatik ayarlarken düşük bırakabiliyor.
3. Hızı Manuel Düşür: XMP'yi açtıktan sonra hızı manuel olarak 3000 MHz veya 2933 MHz'e çekip sistemin açılıp açılmadığını kontrol et. Eğer açılıyorsa RAM çiplerinde uyumsuzluk olabilir.
4. Gear Down Mode: BIOS içerisinden "Gear Down Mode" ayarını Enabled konumuna getirerek stabiliteyi artırabilirsin.

Özellikle slot kontrolünü yapmanı öneririm, genelde sorun bu sebeple çıkıyor. Kolay gelsin!

XMP özellikli bu AM4 bellek, frekans manuel olarak 3200'e ayarlanmış olsa bile, yalnızca aralıklı olarak çalışıyor. Ya zamanlamaları manuel olarak ayarlayın ya da belleği atın.

Zamanlamaları manuel olarak ayarlamanız gerekiyor ve yine de sonuçlar garanti değil. Eski bilgisayarımda da 3200 MHz RAM vardı, ancak varsayılan olarak 2133 MHz'de çalışıyordu. Bilgisayar XMP ile açılmıyordu, bu yüzden BIOS'u sıfırlamak zorunda kaldım. Bir sürü denemeden sonra 2933 MHz'e kadar çıkarabildim, ancak daha yükseğe çıkaramadım.

Zamanlamaları manuel olarak ayarlamanız gerekiyor ve yine de sonuçlar garanti değil. Eski bilgisayarımda da 3200 MHz RAM vardı, ancak varsayılan olarak 2133 MHz'de çalışıyordu. Bilgisayar XMP ile açılmıyordu, bu yüzden BIOS'u sıfırlamak zorunda kaldım. Bir sürü denemeden sonra 2933 MHz'e kadar çıkarabildim, ancak daha yükseğe çıkaramadım.
Evet, doğru. Bilgisayarımın frekansını 3200'e ayarlamayı da denedim ama ondan sonra hiçbir şey işe yaramadı. 2933 ile sorunsuz çalışıyor.

Bu Hafta Öne Çıkan Konular

TechFoumTR Blog Yazıları