Intel, Çip İşini Yeniden İnşa Etmek İçin Apple’dan Yatırım Arıyor

tufitorino

Kayıtlı Kullanıcı
Intel, son yıllarda gerileyen konumunu yeniden güçlendirmek amacıyla, rakip Apple ile yatırım ortaklığı olasılıklarını masaya koymuş durumda.
960x0.webp

Gelişmeler neler?​

• Intel’in Apple ile erken aşamada görüşmeler yürüttüğü, ancak yatırımın kesinleşip kesinleşmeyeceğinin belirsiz olduğu konuşuluyor.
  • Şirket, son dönemde Nvidia’dan 5 milyar dolarlık yatırım almış, SoftBank da 2 milyar dolarlık destek teklif etmişti.
  • Bu adım, Intel’in finansal zorluklarını aşma ve işini stabilize etme çabalarının bir parçası olarak görülüyor.

Neden bu hamle önemli?​

• Intel uzun yıllar işlemci üretiminde liderdi ancak GPU ve yapay zekâ çipleri alanında rekabeti kaybetti.
  • Apple ile yatırım ortaklığı sembolik açıdan güçlü olabilir. Ancak Apple, Mac serisinde Intel işlemcilerden kendi tasarladığı çiplere geçtiği için bu iş birliği karmaşık bir denge içeriyor.
  • Apple hâlen kendi çiplerini Tayvanlı TSMC’ye ürettiriyor, Intel’e dönüş konusunda net bir sinyal vermiş değil.

Intel’in stratejisi ve mevcut durumu​

• Yeni CEO Lip-Bu Tan, yatırımcı güvenini yeniden kazanmak ve özellikle “foundry” yani başkaları için üretim iş kolunu büyütmek istiyor.
  • Ancak bu alanda müşteri bulmak kolay değil. Intel’in yeni nesil 14A üretim teknolojisini, ancak müşteri siparişleri geldiğinde hayata geçirebileceği belirtiliyor.
  • ABD hükümeti de sürece dahil olmuş durumda; Intel’in kritik önemdeki çip üretimini desteklemek için şirkete %10 pay sağlanması gündeme gelmişti.

Türkiye için olası yansımalar​

• Çip üretimi ve yarı iletken yatırımları, Türkiye için de stratejik önem taşıyor.
  • Intel’in yeniden güç kazanması, Türkiye’de donanım, sunucu ve veri merkezi altyapısı projelerine olumlu yansıyabilir.
  • Apple–Intel iş birliği, küresel ölçekte tedarik zincirlerini ve cihaz fiyatlarını etkileyerek Türkiye pazarına da dolaylı olarak yansıyabilir.

TechFoumTR Blog Yazıları