tufitorino
Kayıtlı Kullanıcı
Intel, son yıllarda gerileyen konumunu yeniden güçlendirmek amacıyla, rakip Apple ile yatırım ortaklığı olasılıklarını masaya koymuş durumda.
Gelişmeler neler?
- Intel’in Apple ile erken aşamada görüşmeler yürüttüğü, ancak yatırımın kesinleşip kesinleşmeyeceğinin belirsiz olduğu konuşuluyor.
- Şirket, son dönemde Nvidia’dan 5 milyar dolarlık yatırım almış, SoftBank da 2 milyar dolarlık destek teklif etmişti.
- Bu adım, Intel’in finansal zorluklarını aşma ve işini stabilize etme çabalarının bir parçası olarak görülüyor.
Neden bu hamle önemli?
- Intel uzun yıllar işlemci üretiminde liderdi ancak GPU ve yapay zekâ çipleri alanında rekabeti kaybetti.
- Apple ile yatırım ortaklığı sembolik açıdan güçlü olabilir. Ancak Apple, Mac serisinde Intel işlemcilerden kendi tasarladığı çiplere geçtiği için bu iş birliği karmaşık bir denge içeriyor.
- Apple hâlen kendi çiplerini Tayvanlı TSMC’ye ürettiriyor, Intel’e dönüş konusunda net bir sinyal vermiş değil.
Intel’in stratejisi ve mevcut durumu
- Yeni CEO Lip-Bu Tan, yatırımcı güvenini yeniden kazanmak ve özellikle “foundry” yani başkaları için üretim iş kolunu büyütmek istiyor.
- Ancak bu alanda müşteri bulmak kolay değil. Intel’in yeni nesil 14A üretim teknolojisini, ancak müşteri siparişleri geldiğinde hayata geçirebileceği belirtiliyor.
- ABD hükümeti de sürece dahil olmuş durumda; Intel’in kritik önemdeki çip üretimini desteklemek için şirkete %10 pay sağlanması gündeme gelmişti.
Türkiye için olası yansımalar
- Çip üretimi ve yarı iletken yatırımları, Türkiye için de stratejik önem taşıyor.
- Intel’in yeniden güç kazanması, Türkiye’de donanım, sunucu ve veri merkezi altyapısı projelerine olumlu yansıyabilir.
- Apple–Intel iş birliği, küresel ölçekte tedarik zincirlerini ve cihaz fiyatlarını etkileyerek Türkiye pazarına da dolaylı olarak yansıyabilir.