sebilebi

Kayıtlı Kullanıcı
Işıklar yanıyor, müzik tansiyonu yükseltiyor, sunucu klasik dramatik bakışı atıyor. “Kim 500 Milyar İster?” sahnesi hazır. Yarışmacı koltukta. Hayaller, umutlar, belki kredi kapatma planları…

Ve ilk soru geliyor:
“Türkiye’de üniversiteye giriş sınavlarına girenler sınav esnasında hangisini kullanabilir?”
1000085417.webp

Şıklar tanıdık:
Akıllı telefon.
Tablet.
Kablosuz kulaklık.
Numaralı gözlük.
Ve yarışmacı… joker kullanıyor.

Şimdi burada iki tip insan var. Birinci grup: “Bunu da bil!” diye bağıranlar. İkinci grup: “Heyecandır ya, olur.” diyenler.
Ben üçüncü grubum. Kara mizahın VIP salonundan bakıyorum olaya.
Bu memlekette üniversite sınavı dediğin şey küçük çaplı askeri operasyon gibi yapılır. İçeri telefon sokmak, bankaya sahte altınla girmeye benzer. Saat bile yasaklanmış dönemler gördük. Görevli sana öyle bakar ki, sanki cebinden Bluetooth çıkacakmış gibi.

O yüzden soru aslında bilgi değil, kolektif hafıza testi. Türkiye’de sınava giren herkes bilir ki içeride teknoloji kıyameti kopmuş gibi sessizlik vardır. Gözlük hariç her şey düşman ilan edilir.
Yarışmacı joker yaktı diye dalga geçmek kolay. Ama düşünelim: Biz yıllarca basit soruya güvenmemeyi öğrendik. Çünkü eğitim sistemi şunu öğretti: “Çok kolay görünüyorsa, kesin tuzak.”

Belki de o an yarışmacının kafasında şu geçti:
“Bu kadar basit olamaz. Kesin ters köşe var.”
Travma dediğin böyle çalışır. İnsan doğru cevabı bilse bile şüphe eder.
Bir de işin psikolojik tarafı var. Stüdyo ışıkları altında beyin farklı çalışır. Evde koltukta yayılıp cevaplamak başka, milyonların önünde cevaplamak başka. Adrenalin gelince insanın en basit bilgisi bile arka odada saklanıyor.
Ama ben asıl şuna takıldım: Toplum olarak ilk hataya karşı acımasızız. Daha yolun başında düşene, “Nasıl bilmezsin?” diye yükleniyoruz. Sanki hepimiz hayatı full netle geçmişiz gibi.

Belki de mesele bilgi değil. Mesele özgüven. Mesele yıllarca sınanmış olmanın verdiği temkin.
Şimdi size soruyorum forum ahalisi:
Siz o koltukta olsaydınız, o soruda tereddüt eder miydiniz?
Yoksa “Numaralı gözlük final cevabım!” deyip geçer miydiniz?
Ve daha önemlisi:
Gerçek hayatta kaç kez ilk soruda joker yaktık ama kimse görmedi?

Yorumlara bekliyorum.
Taş atacak olan önce kendi sınav sonuçlarına baksın. 😉

Konuyu okuyanlar
0 dk

Bu Hafta Öne Çıkan Konular

TechFoumTR Blog Yazıları