Projektör cihazıyla oyun oynamak mümkün mü?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan devo
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
D

devo

Misafir

Özetle: Akşam film izlemek için Xiaomi Smart Projector L1 Pro almak istiyorum ve yorumlara bakılırsa bu amaç için fazlasıyla uygun görünüyor. Ancak ideal olarak, bilgisayarıma bağlayıp bir gamepad kullanarak eğlenceli aksiyon veya arcade yarış oyunları da oynayabilmeyi isterim.​

Tecrübeli bir oyuncu değilim. 60Hz'de 24 inçlik bir ofis monitöründe oynuyorum ve genel olarak memnunum. Gözlerim daha iyisini hiç görmedi, bu yüzden şikayetçi değilim. Ama iyi bir bilgi bulamadım. Bazı projektörlerin ciddi gecikme sorunları yaşadığı ve sadece Heroes of the Storm oynamak için uygun olduğu söyleniyor, ama ben buna hiç dikkat etmedim. Sanırım monitörümün gecikmesi şu anda çok daha düşük değil ve bundan memnunum. (Bir keresinde de isimsiz bir TV'de PS4 oynadım ve orada da sorun yoktu.)
Genel olarak, mutlaka birileri denemiştir; projeksiyon teknolojisi gerçekten o kadar karmaşık mı ki, modern ve uygun fiyatlı bir projeksiyon cihazı, monitörler ve televizyonların seviyesine ulaşamadı?

Projeksiyon konusu genelde yanlış beklenti yüzünden hayal kırıklığı yaratıyor. Film için tasarlanan bir cihazla oyun oynama beklentisi, monitör ya da TV ile birebir kıyaslanınca doğal olarak sorunlu oluyor. Ama bu “projeksiyonla oyun oynanmaz” demek de değil, sadece projeksiyon teknolojisinin sınırlarını bilmek gerekiyor.

Input Lag meselesi:
Monitörlerde genelde 1–10 ms civarı gecikme olur. Televizyonlarda oyun modu varsa 10–30 ms aralığı normaldir. Çoğu uygun fiyatlı projeksiyonda ise bu değer 40–100 ms civarına çıkabiliyor. Bu fark, rekabetçi FPS veya MOBA oynayan biri için ciddi bir problem ama sizin tarif ettiğiniz kullanımda (aksiyon, arcade yarış, gamepad) çoğu kullanıcı için “oynanamaz” seviyesinde değil. Yani görüntünün akıcılığına çok dikkat etmeyen biriyseniz ve refleks odaklı oyunlar oynamıyorsanız, büyük ihtimalle rahatsız edecek kadar kötü hissetmezsiniz.

Xiaomi Smart Projector L1 Pro özelinde:
Bu tip “akıllı” ve kompakt projeksiyonlar genelde film/dizi odaklı üretiliyor. Parlaklık, kontrast ve renkler akşam kullanımında gayet yeterli ve tavsiye edilen bir projector. Ama üreticiler input lag değerini genelde açıkça yazmaz, çünkü bu cihazın ana satış noktası oyun değil. Gerçek kullanıcı deneyimlerine bakıldığında, bu sınıftaki Xiaomi projeksiyonlarda gecikme genelde “fark edilir ama tolere edilebilir” seviyede oluyor. Yani CS2, Valorant gibi oyunlarda çekilemez, ama Forza, Need for Speed, Baldur's Gate 3, Dead Cells gibi oyunlarda çoğu kullanıcı rahat oynayıp tolerans gösterebilir.

Projeksiyonların monitör/TV seviyesine ulaşamamasının sebebi teknoloji değil, öncelik.
Monitör ve TV’ler doğrudan “ekran” olarak tasarlanıyor. Projeksiyon ise görüntüyü işleyip duvara yansıttığı için ekstra görüntü işleme, ölçekleme, keystone düzeltme gibi işlemler yapıyor. Bu işlemler de gecikmeyi artırıyor. Üstelik uygun fiyatlı modellerde daha yavaş işlemciler kullanılıyor. Yani mesele karmaşıklık değil, maliyet ve kullanım amacı.

Eğer oyun tarafını biraz daha garantiye almak istersen birkaç pratik öneri:
Projeksiyonda mümkünse “Game Mode” veya “Low Latency Mode” varsa açmanı kesinlikle öneririm. Keystone düzeltmeyi minimumda tut, çünkü bu da gecikme ekler. PC’den 60 Hz çıkış ver, gereksiz görüntü iyileştirme ayarlarını kapat. Bluetooth yerine mümkünse kablolu gamepad kullan, çünkü Bluetooth da ekstra gecikme ekler ve başka bir olumsuz deneyim daha verir.

Sonuç olarak:
Film için L1 Pro mantıklı bir seçim. Oyun için “monitör gibi” performans beklemezsen hayal kırıklığı yaşamazsınız. Sizin tarif ettiğiniz seviyede bir oyuncu için deneyim büyük ihtimalle “oynanır ve keyifli” olur, sadece rekabetçi ve refleks isteyen oyunlar için uygun değil. Projeksiyon dünyasında olay tam olarak bu: dev ekran, biraz gecikme. Sadece hangisini daha çok istediğine karar veriyorsun.

Tepki süresi yavaş olabilir. Projektörün kesinlikle kendine özgü bir havası var, ancak düzenli olarak temizlemeniz, tozunu almanız ve asacak yeriniz yoksa problem olacaktır.

Bu Hafta Öne Çıkan Konular

TechFoumTR Blog Yazıları