Türkiye'nin Güncel Teknoloji Forumu | techforum.tr

TechForum’a Hoş Geldin! TechForum, bilgisayar donanımı, ekran kartı, işlemci, yazılım, yapay zeka, oyun ve teknoloji konularında bilgi paylaşımı yapılan Türkçe teknoloji forumudur. Sorular sorun, çözümler bulun ve teknoloji tutkunlarıyla tanışın. Hemen katılın ve teknoloji sohbetine dahil olun..

Resident Evil Requiem İncelemesi

SemPaTiK

Oyun Benim İşim
Yönetici
Oyun Uzmanı

Resident Evil Requiem İncelemesi: Seri Boyunca İnanılmaz Bir Uyum.​

Resident Evil Requiem İncelemesi.webp

27 Şubat 2026, uzun zamandır beklenen Resident Evil: Requiem'in piyasaya sürülmesiyle hayatta kalma korku oyunu hayranlarının hayatında çok önemli bir tarih haline geldi .Numaralı bir giriş olmasa da, serinin dokuzuncu oyunu niteliğinde olan bu Capcom yapımı, önceki tüm oyunların konseptlerini bir araya getirerek hayranlar için neredeyse mükemmel bir oyun ortaya koyuyor. Gelin, ortaya çıkan oyuna ve artık bir başyapıt olarak adlandırılmayı hak edip etmediğine daha yakından bakalım.

İki kahraman​

Resident Evil Requiem İncelemesi1.webp

Bu sefer anlatı, dizideki yeni bir karaktere odaklanıyor: Outbreak'teki gazeteci Alyssa'nın kızı Grace Ashcroft .Oyunun olaylarından sekiz yıl önce, genç bir kadın ve annesi saldırıya uğrar ve bu olay onu FBI'a katılmaya iter. Artık profesyonel bir analist olan kadın, şehirdeki kayıp vakalarını araştırır. Deneyimli bilim insanı Victor Gideon, kahramanı bir tuzağa düşürür şimdi kadın, kötü adamın planlarını çözmeli ve bu olayların ardındaki gerçek nedenleri ortaya çıkarmalıdır.

Ancak özetin tek kısmı bu değil; olay örgüsü aynı zamanda, virüse yakalanmış olmasına rağmen Umbrella Corporation'ın kalıntılarıyla savaşmaya devam eden ve Grace'i kurtarmaya çalışan, olaylarda doğrudan rol oynayan tanınmış Leon Kennedy'yi de derinden içine çekiyor. O, tam anlamıyla ikincil bir baş karakter ve onu oldukça fazla oynama fırsatınız da olacak.

Resident Evil Requiem İncelemesi leon.webp

Requiem şaşırtmayı biliyor, bu yüzden hikayenin geri kalanını bu makalenin kapsamı dışında bırakacağım. Ancak, dikkatli oyuncuların evrenin hikayesi hakkında birçok yeni bilgi edinebileceğini belirtmeliyim; oyun evreni aktif olarak genişletiyor, önceki tüm parçaları tek bir bütün halinde birleştiriyor ve ona çok fazla önem veriyor.

Örneğin, yukarıda bahsedilen Gideon sadece çılgın bir bilim insanı değil; insanları sadece zombiye dönüştürmekle kalmayan, aynı zamanda zekâlarını ve bazı davranışlarını korumalarını sağlayan T-virüsünü yaratan gerçek bir dahi. Bu yüzden temizlikçi kadının kanı temizlemeye çalışmasını, doktorları ve diğer düşmanları görebilirsiniz; sadece davranış kalıplarını takip etmekle kalmıyor, hatta biraz "konuşuyorlar" bile. Bu, genişletilmiş evrene muazzam bir ağırlık katan küçük bir detay. Bu tür birçok incelik var, yani gerçek hayranlar atmosferin içine dalmaktan ve her yeni notla birlikte çok sayıda faydalı bilgi öğrenmekten büyük keyif alacaklar.

Lutai, savaş ve kork​

Resident Evil Requiem İncelemesi3.webp

Requiem, oyunculara aynı anda iki karakteri kontrol etme imkanı verdiği için oynanış farklılık gösteriyor. Çekingen Grace olarak oynarken Resident Evil'ın dehşetini deneyimleyecekler, Leon olarak oynarken ise aksiyon dolu heyecanların gücünü hissedecekler. Gelin daha detaylı inceleyelim.

Geliştiriciler birkaç kontrol seçeneği sunmuş: birinci şahıs ve üçüncü şahıs. Grace varsayılan olarak birinci seçeneği kullanırken, Leon ikinci seçeneği kullanıyor. Bu arada, bu görünüm ve kontrol ayarları oyuncuyu hiçbir şekilde sınırlamıyor; isterlerse her şeyi kendileri değiştirebiliyorlar. Geliştiriciler oyunun özelleştirme seçeneklerini genişletmek için çok çalıştılar, bu nedenle otomatik nişan alma, otomatik koşma ve diğer seçenekler de dahil olmak üzere çok sayıda özelleştirme seçeneği eklediler.

Standartı ele alıp üzerine inşa edelim. Grace olarak oynamak çok rahatsız edici. Her şeyden korkuyor ve oyuncuyu onun üzerinden korkutmaya çalışıyorlar. Atmosfer uygun, ancak her zaman ve her yerde değil. Özellikle hassas kişiler muhtemelen çok korkacak ve sık sık gelen ani korkutmalar buna katkıda bulunuyor. Buna yavaş yavaş alışılıyor, ancak arada bir tuğlalardan ev inşa edebilecek kadar korkacaksınız. Atmosfer "yedi" ve "sekiz"e çok yakın; bolca düşman var, ancak profesyonel dövüş becerileri yok. Cephane tasarrufu yapmak ve biraz daha rahat hissetmek için genellikle gizlilik kullandım veya tek hedeflerin etrafında koştum.

Resident Evil Requiem İncelemesi4.webp

Leon ile durum tamamen değişiyor. O sert bir adam, birçok zorluğun üstesinden gelmiş ve her seferinde herkesi ve her şeyi alt ediyor. Aksiyon dolu oynanış inanılmaz derecede sürükleyici ve dinamik aksiyon asla sıkılmanıza izin vermiyor. Bunu başarmak için sadece silahlarla değil, aynı zamanda bir baltayla da donanmış durumda, böylece birkaç kafatası ezebiliyor ve her durumda bir grup zombiden kendini savunabiliyor. Kahramanın yeteneklerini geliştirmek için ise bir yükseltme sistemi var düşmanları öldürün, puan kazanın ve cephaneliğinizi (zırh, eklentiler vb.) yükseltin. O gerçek bir ölüm makinesi. Kahraman sürekli olarak çeşitli durumlara itiliyor ve hatta bisiklet sürme şansı bile veriliyor, bu da oyuncuya her zaman çeşitlilik hissi sağlıyor.

Üretim, yağmalama ve eşya toplama serinin en iyi geleneğinde olduğu gibi her şey mevcut. Mekanları keşfediyoruz, görev eşyaları da dahil olmak üzere faydalı eşyalar arıyoruz, kapıları açıyoruz ve arzulanan hedefe doğru ilerliyoruz. Bağımlılık yapıcıydı sürekli her köşeyi keşfediyor, haritayı kontrol ediyor, kaçırdığım yerleri arıyor ve sonra geri dönüyordum. Geriye dönmek neredeyse rutin bir şey bölümler birbiri ardına açılıyor, ancak kilitli kapılara geri dönmek kesinlikle gerekli.

Ancak tüm olaylar birden fazla yerde geçiyor: bir otel, bir klinik, yer altı madenleri, şehir sokakları, bir bilim kompleksi aynı yerlerde dolaşmaktan sıkılmayacağınız kadar çok seçenek var.

Ayrıntılı açıklama​

Resident Evil Requiem İncelemesi5.webp

Resident Evil, son yıllarda yüksek kaliteli detaylarıyla sürekli olarak etkileyici oldu; geliştiriciler, oyuncuların hayal güçlerini harekete geçiren modern ve gerçekçi bir görüntü deneyimi yaşamalarını sağlamak için ortamlara, düşmanlara, aydınlatmaya ve grafik tasarımının diğer tüm yönlerine dikkat ediyor. Requiem de farklı değil. Her yere baktığınızda, aksiyonun gerçekçi hissettirmesini sağlayan zengin bir detay yelpazesi var. Belki de bu yüzden sıradan ani korku anları bile oyuncularda yankı uyandırıyor oyun çok canlı hissettiriyor.

Çeşitli sahnelerin, düşmanların ve ortamların çokluğu da dünyanın güzelliğini artırarak farklı ve incelikli anlar sunuyor. Aksiyonu izlemekten asla bıkmıyorsunuz. Ve bence bolca ara sahne de var. Bazen bir kötü adamla konuşmanız gerekiyor, bazen kahramanlar yeni bir şey öğreniyor. Macera boyunca her zaman sinematik ve renkli bir hava hakim.

En azından PlayStation 5'te optimizasyon da kusursuz; hiçbir aksama yok. Akıcı, pürüzsüz ve net. Doku takılmaları yok, hareket hataları yok ve benzeri hiçbir şey yok. Belki de şanslıydım, ama her açıdan profesyonel bir çalışma gibi hissettiriyor.

Dürüst olmak gerekirse, herkes için mükemmel oyunun ne olduğunu bilmiyorum, ancak Resident Evil Requiem buna oldukça yaklaşmış gibi görünüyor. Sofistike görsel tarzı, iki türün çeşitli oynanışla birleşimi, korkutucu atmosferi ve büyüleyici hikayesi, hepsi işi başardı. Serinin beni şaşırtabileceğini hiç düşünmemiştim, ama şaşırttı. Herkese denemesini tavsiye ettiğim inanılmaz bir deneyim. Sizi caydırabilecek tek şey, korku oyunlarına karşı eleştirel bir tutumunuz olabilir, çünkü oyun zaman zaman en cesur oyuncuları bile korkutabilir. Bunun dışında, özellikle serinin gerçek bir hayranıysanız, kaçırmamanız en iyisi.

Artıları:
  • Korkutucu bir atmosfer;
  • Çeşitli ve heyecan verici oyun deneyimi;
  • Yüksek kaliteli görsel stil;
  • En iyi optimizasyon.
Dezavantajları:
  • Aptal düşman yapay zekası;
  • Sıkıcı patron savaşları;
  • Basit bulmacalar.

Genel puan: 10 üzerinden 9​

Uzman iyi incelemişsin oyun güzel demiyorum oyun muhteşem diyebiliriz, tüm serilerin en iyisi mi?

Kankalar oyunu almak için heyecan yaptım öyle bir anlatmışsın ki oyunu alma kararı verdim. :D

Konuyu okuyanlar
12 dk

En Son Güncellenen Oyunlar

Bu Hafta Öne Çıkan Konular

TechFoumTR Blog Yazıları

Geri