RTX 4070 ekran kartı güç kaynağı yük altında bip sesi çıkarıyor?

Sor, Paylaş, Öğren, Eğlen...

Merak Ettiklerin, Öğrendiklerin, Paylaştıkların... Hepsi Burada.

Ücretsiz Üye Ol..!

sonerbayram

Kayıtlı Kullanıcı
Merhaba techforum, bu ne olabilir ve ne yapmalıyım? Bugün bilgisayarımı açtığımda kulaklık takmadan garip, şüpheli bir ses duydum. Orta frekanslı bir cızırtı gibi, tarif etmesi zor. Birkaç deneme yanılma sonucunda, sesin ekran kartından geldiğini ve muhtemelen ekran kartındaki voltaj artışı nedeniyle yük altında ortaya çıktığını belirledim.
Sesin yönünü belirleyememem ve alttaki güç kaynağından geliyor olma ihtimali düşük olsa da, büyük olasılıkla ekran kartından geliyor.

Boşta çalışırken her şey yolunda. Oyunlara göre değişiyor. Çok farklı iş yüküne sahip üç oyun bulmaya çalıştım. Nvidia Overlay'i ölçtüm. Saints Row 4, ultra ayarlar, 1620p, dikey ekran açık. ekran kartı kullanımı %30-40, voltaj 0.9-1V - neredeyse tüm süre boyunca sessiz. Overwatch, 1620p, dokular hariç her şey minimumda (dokular ultrada). DLSS etkin, dikey eğim devre dışı. Başlangıçta sorunsuz çalışıyor, menüde hafif bir bip sesi var. Kahraman listesine girince ses azaldı. Antrenman alanına girdim, yükü %100'e çıkardım ve 1-1.1V'de zorladım, bip sesi net bir şekilde duyuluyordu. Doom Eternal, 1440p. DLSS performansı, dikey kare hızı yok.

Başlangıçta hafif bir bip sesi duyuluyor, ardından "Devam" tuşuna basarsanız menü logosunda sürekli bip sesi devam ediyor. Doomguy ekranda göründükten sonra bip sesi daha da yükseliyor. Ayarlar en yüksek seviyede, ışın biçimlendirme kapalı. Kesinlikle fanlardan kaynaklanmıyor. Kasa fanlarını kapattım ve Nvidia uygulamasıyla ekran kartı fanlarını %30'a ayarladım. Otomatik kontrolde olduğu gibi, bip sesi benzer ve tekrarlanabilir. Yük altında olmadan fanları %30'dan %100'e hız aşırtırken bip sesi duyulmuyor.

1770723264797.webp

Merhaba,

Anlattığın durum büyük olasılıkla **"Coil Whine" (Bobin Sızlaması)** dediğimiz olaydır. Ekran kartı veya güç kaynağı yüksek yük altına girdiğinde (özellikle yüksek FPS ve voltajda), içindeki bobinlerin titreşmesiyle bu ince tiz/cızırtı sesi oluşur.

**Önemli noktalar:**
* **Zararlı mıdır?** Hayır, donanıma fiziksel bir zarar vermez, sadece can sıkıcıdır.
* **Neden değişiyor?** FPS ne kadar yükselirse (menü ekranlarında binlerce FPS'e çıkması gibi) veya güç tüketimi ne kadar artarsa titreşim ve ses o kadar artar.
* **Ne yapabilirsin?**
1. **FPS Sınırlama:** Oyunlarda FPS'i monitör yenileme hızına sabitlemek sesi ciddi oranda azaltır.
2. **Undervolt:** Ekran kartına voltaj düşürme işlemi yapmak hem ısınmayı azaltır hem de bobin sesini hafifletebilir.
3. **Güç Kaynağı:** Nadiren de olsa PSU kaynaklı olabilir, ancak tarifin tamamen ekran kartına işaret ediyor.

Eğer ses çok aşırıysa ve yeni aldıysan garanti/değişim şansını deneyebilirsin; ancak çoğu marka Coil Whine'ı bir arıza olarak kabul etmeyebiliyor.

Konuyu okuyanlar
2 dk

Bu Hafta Öne Çıkan Konular

TechFoumTR Blog Yazıları