RTX 5060 Ti: Fiyatlar Sızdırıldı ve Beklentiler Düşük

Boreas28 

Yönetici
Yetki Sahibi
RTX 5060 Ti: Önceki nesille aynı fiyatlar. Sızdırılan bilgilere göre 8 GB için 400 dolar ve 16 GB için 500 dolar fiyat etiketine sahip olacak ve bu da GPU pazarına bir miktar normallik getirecek.

RTX-5060-Ti-ve-RTX-5060-techforumtr.webp

Nvidia'nın son amiral gemisi modelleri daha önce görülmemiş fiyat zirvelerine ulaşırken, RTX 5090'ın 2.000 dolarlık fahiş bir liste fiyatıyla piyasaya sürülmesiyle (ve bu fiyata neredeyse elde edilemez hale gelmesiyle), yaklaşan RTX 5060 Ti etrafındaki söylentiler iyimserlik yaratıyor. Son sızıntılara göre, bu orta sınıf GPU, önceki modelle aynı fiyat konumunu koruyabilir, bu, sürekli enflasyona mahkûm gibi görünen bir sektörde bir istisna.

RTX 50 serisinin amiral gemisi modellerinin fahiş fiyatlarının yarattığı endişelerin ardından, gelecekteki RTX 5060 Ti rasyonelliğe dönüşü temsil edebilir. WccfTech ise kartın iki bellek çeşidiyle geleceğini bildiriyor. 8 GB modelinin fiyatı 400 dolar, 16 GB modelinin fiyatı ise 500 dolar. Bunlar, bir önceki nesil RTX 4060 Ti'ın piyasaya sürüldüğü fiyatlarla tam olarak aynı.

Bu söylentiler, son dönemde lansmanların önemli oranda arttığı bir bağlamda daha da önem kazanıyor. RTX 5070 ve özellikle 5090 yeni fiyat rekorları kırdı, ikincisi, 2.000 dolarlık yüksek MSRP'sine rağmen, aşırı yüksek talep nedeniyle perakendeciler tarafından daha fazla fiyat artışına maruz kaldı. Bu durum, bu kartların resmi liste fiyatından bulunmasını neredeyse imkânsız hale getirdi tabii ki 5060 Ti'da aynı şeyin yaşanmaması umuluyor.

RTX 5060 Ti'ın piyasaya sürülmesine giden yol engellerden uzak değildi. Nvidia ilk olarak 16 GB versiyonunu Mart ayında, 8 GB versiyonunu ise Nisan ayının ortasında yayınlamayı planlamıştı. Ancak donanım sorunları şirketin yol haritasını revize etmesine ve daha fazla belleğe sahip modelin piyasaya sürülmesini ertelemesine neden oldu. Kaynaklara göre her iki versiyonun da eş zamanlı olarak 16 Nisan civarında piyasaya sürülmesi bekleniyor.

RTX 5060 Ti için potansiyel fiyatlandırma stratejisi, son piyasa trendlerinden önemli ölçüde farklı bir yaklaşımı temsil ediyor. Üst seviye modeller fiyat sınırını daha da yukarılara taşırken, orta seviye GPU'lar tekrar daha erişilebilir hale geliyor gibi görünüyor. Bu hamle, başlangıçta kripto para madenciliği ve daha sonra tedarik zincirindeki sıkıntılar nedeniyle yıllardır şişirilmiş fiyatlardan sonra tüketici güvenini yeniden kazanma girişimi olarak yorumlanabilir.

5070'in aslında 5060ti olduğunu düşünürsek bu 5060ti'nin bir felaket olacağı aşikar.
İçimde böyle bir his var.
Bazılarınıza göre her yeni Nvidia serisi bir öncekinden bir adım daha değersiz.
Ancak her nesil AMD'den çok daha önde. O zaman sonuncusunun durumu çok kötü olmalı.

Her zamanki gibi, Teknoloji Otoritesi olduğunu iddia eden sitede miyiz, değil miyiz? İşte tam da burada bir şarlatan makalesi daha karşınızda.
5070 ve 5080'in fiyatı da 4070 ve 4080'den daha düşüktü.
İddia edilenin aksine, 5060Ti'nin fiyatı 4060Ti ile aynıysa, bu bir gerilemedir.
O zaman piyasadaki gerçek fiyat için, bunların çok miktarda üretilmesi yeterli olacak ve tekrar liste fiyatları ve nispi iskontolar üzerinden konuşmaya döneceğiz.

Nvidia'nın bu seriye vermek istediği fiyat ne olursa olsun, çip, bellek miktarı ve BUS açısından kıyaslama yaptığımızda orta seviyeden bahsediyoruz. Bana göre 5060'tan bahsedecek olursak, Nvidia bizi buna alıştırdığı için orta seviyeden bahsediyoruz. Fiyatı %70 oranında artırıp "adil" diye geçiştirmeniz, 5060ti'nin artık üst düzey bir GPU olduğu anlamına gelmiyor. Sadece ortalama performansın aşırı fiyatlandırıldığı bir kağıt ağırlığı olarak kalıyor ve bu fiyatı haklı çıkaran kişi, "çöpe atacak" parası olduğunu ve vasat bir GPU için bundan memnun olduğunu ima ediyor.

Örnek verecek olursam mesela ben kendim 10 yıldır sadece Samsung telefon satın alıyorum. Ancak aynı fiyata muhtemelen çok daha iyi telefonlar olduğunu biliyorum ama diğer markalara bakmıyorum çünkü bana göre arayüz seviyesinde Samsung diğerlerinden daha iyi. Ama bu, herkese Samsung'un Apple veya Huawei'den daha iyi olduğunu söyleyeceğim anlamına gelmiyor.

Her iş istasyonu değişikliğimde, kendimi tek bir üreticiye sınırlamadan, piyasada en iyi fiyata sunulanlara dayanarak Intel, Nvidia ve AMD aldım ve bu rekabetin, seçme olanağına sahip olmanın anlamıdır.

TechFoumTR Blog Yazıları