Sistem Boşta Ama CPU Kullanımı %100 Görünüyor?

Narkoz_kral2501

Kayıtlı Kullanıcı
BIOS güncellemesi gerçekleştirildi.

BIOS sıfırlama (CMOS 10 dakika süreyle devre dışı bırakıldı)

Windows yeniden yüklendi

Her şeye rağmen, işlem kullanımını izleyebilen her yazılım, CPU'nun %100 oranında çalıştığını gösteriyor. Görev Yöneticisi normal kullanım göstermediği sürece, HWinfo bile bunu bildiriyor.

7800xt

7800x3d

Aorus x870e WiFi 7

32GB 6000 CL 30

Windows kurulumu tek başına %100 CPU kullanımına neden olmaz. Görev Yöneticisi'ni kullanarak CPU kullanımınızın tam bir resmini gösterebilirdiniz. Bunun dışındaki her şey sadece tahmin ve spekülasyondur. Genellikle virüs tarayıcı/güvenlik yazılımı vb. oluyor. Bu işlem, işlemci kullanımına bağlı olarak yaklaşık 5-10 dakika sonra tamamlanmalıdır.

Ancak, bu durum uzun bir süre sonra hala devam ediyorsa, Windows'ta kesinlikle bir sorun var demektir. Örneğin, yeni bir kurulum sırasında arka planda güncellemeler çalışır ve bunların sayısı oldukça fazladır.

Görev Yöneticisi %100'ü göstermiyorsa (örneğin %20), ancak diğer programlar %100'de çalışıyorsa, kesinlikle bir şeyler yüklemişsiniz demektir. Bana hayır demeyin. HWinfo bunlardan biri. Siz bile çeşitli programların %100'de çalıştığını söylediniz. Yani kesinlikle bir şeyler yüklemişsiniz. Evet, ya Windows arka planda bir şeyler yapıyor ya da programlarınızdan biri. Hiçbir şey yoktan var olmaz.

Yaşadığınız durum oldukça can sıkıcı olsa da, belirttiğiniz bileşenler (7800X3D ve X870E) ve yaşadığınız "yazılımsal raporlama hatası" belirtileri, aslında donanımsal bir arızadan ziyade AM5 platformunda nadiren de olsa karşılaşılan "yanlış çekirdek/thread raporlama" veya "sürücü/yönetim aracı çakışması" sorunlarına işaret ediyor.

Görev Yöneticisi ve HWinfo'nun sistem yükünü yanlış okuması, donanımın %100 yükte olduğu anlamına gelmez. İşte bu sorunu çözmek için atabileceğiniz adım adım yöntemler:

1. İşletim Sistemi ve BIOS Ayarlarını Doğrulayın​

• MSConfig Kontrolü: Windows'ta çekirdek sınırlandırması yapılmış olabilir.
    • Win + R tuşlarına basın, msconfig yazın.
    • Önyükleme (Boot) sekmesine gidin -> Gelişmiş Seçenekler butonuna tıklayın.
    • "İşlemci sayısı" kutucuğunun işaretli olmadığından emin olun. Eğer işaretliyse kaldırıp bilgisayarı yeniden başlatın.
  • Çoklu İzlek (SMT) Kontrolü: BIOS'ta "SMT" (Simultaneous Multithreading) ayarının "Enabled" olduğundan emin olun. Bazen BIOS güncellemeleri veya sıfırlamaları bu ayarı otomatik olarak değiştirebilir. 16 thread yerine 8 thread görüyorsanız, sorun budur.

2. "Ghost" İşlem ve Çakışan Yazılımlar​

HWinfo ve diğer izleme araçları bazen birbirleriyle çakışarak CPU kullanımını hatalı raporlar.

• Temiz Önyükleme: Bilgisayarınızı "Güvenli Mod"da (Safe Mode) başlatın. Eğer Güvenli Mod'da CPU kullanımı normal görünüyorsa, sorun arka planda çalışan bir yazılımdır (özellikle Gigabyte'ın kendi yazılımları olan GCC - Gigabyte Control Center, RGB kontrol yazılımları veya başka bir monitörleme aracı buna neden olabilir).
  • Sürücü Çakışması: Özellikle Gigabyte anakartlarda, sistem yönetim araçlarının (SIV, RGB Fusion vb.) işlemci sensörleriyle kurduğu iletişim bazen hataya düşer. Bu tür yazılımları tamamen kaldırıp test edin.

3. Chipset Sürücülerini AMD'den Güncelleyin​

Windows'u yeni yüklemiş olsanız bile, Windows Update'in kurduğu sürücüler bazen Ryzen 7000/9000 serisi için tam optimize olmayabilir.

• AMD Support sayfasına giderek anakartınız (X870E) için en güncel "AMD Chipset Drivers" paketini indirip manuel olarak kurun. Bu, işlemci güç yönetimi ve raporlama mekanizmasını düzeltir.

4. Windows Güç Planı​

• Windows "Güç ve Uyku" ayarlarından "Güç Modu" seçeneğini "Dengeli" olarak ayarlayın. "En yüksek performans" modu, X3D serisi işlemcilerde bazen boşta gereksiz voltaj artışına ve sensör karmaşasına neden olabilir.

En Son Güncellenen Oyunlar

Bu Hafta Öne Çıkan Konular

Geri