2026'da hangi Xbox 360'ı satın almalısınız? Siyah olanı düşünmeyin.
Xbox 360, mühendislik harikası ve gerçek oyuncular arasında kült bir favori. Kimileri için nostalji uyandırıyor, kimileri için koleksiyonluk bir parça, ancak çoğu için yüksek kaliteli oyun içeriğinin oynatıcısı. Çalışır durumda ve bakımlı cihazların sayısı azalırken, kaliteli cihazlara meraklıların sayısı artıyor. Bu yıl, bu retro cihaza olan talep arzı aşmaya başladı. Fiyatlar yavaş yavaş yükseldi ve bir tane satın almayı düşünmenin zamanı geldi.
Benim değişmez bir kuralım var: Fabrika mührü olmayan oyun konsollarını bit pazarlarından almayın. Cihazın iyi niyetle değil, lehimleme ve tamir için sökülmüş olma olasılığı çok yüksek. Ancak Xbox 360 konsollarının Sovyet sonrası dünyada özel bir yeri var. Kasayı açmadan hacklemek imkansız. Hacklemeden konsolun değeri çok düşük. Bu bir kısır döngü. Bedava bir şey mi istiyorsunuz? Artan risklere katlanın. Bu nedenle, 2018'den beri kutuyu görmezden geldim ve kişisel setimi sattığımdan beri ona dokunmadım. Ancak bu durum Mart 2025'e kadar böyleydi; o tarihte retro oyunlara yöneldim ve ergenlik çağına, sonsuz oyun oynama dünyasına daldım.
2026'da neden Xbox 360 satın almalısınız?
Basit ve sıradan bir şeyle başlayalım: nostalji. Çok, çok uzun yıllar önce birçok insan bu cihaza sahipti, ama herkes değil. Harika bir şey deneyimlemek gibi; düşük bir fiyata endorfin patlaması yaşamak gibi. Etkisi, Disneyland Park'a yapılan bir hafta sonu gezisine benziyor. Oldukça güçlü bir ürün ama etkisi kısa sürüyor.
Marka hayranları ve oyun tutkunları için koleksiyonluk bir parça. Rafınızda sergileyebileceğiniz harika bir tılsım veya dekoratif obje. Şu anda PlayStation 5'e göre çok daha az yaygın olan bu cihaz, iyi durumda oldukça nadir bulunuyor.
Klasik oyunlar ve geniş bir yelpazede çeşitli oyunlar. Bugünlerde sık sık büyük ve pahalı oyunların tatsız ve sıkıcı hale geldiği, bağımsız oyun segmentinin ise kabul edilebilir bir seviyeye ulaşmadığı söyleniyor. Yedinci nesil konsollar ise bu konuda ideal bir denge sağlıyor. Büyük stüdyolar hala oyun çeşitliliğini düşünüyordu, ancak çok para harcamıyorlardı. Bugün "cinsiyet çeşitliliği" terimi kullanılıyor; o zamanlar ise "oyun çeşitliliği" deniyordu. Elbette, bugün daha iyi grafiklere sahip PC'lerde çok platformlu oyunlar oynayabilirsiniz. Ancak bir konsol, o sıcak atmosferi ve doğal özgünlüğü sunuyor.
Nadir bir parçaya yapılan finansal yatırım. Dünya çapında yaklaşık 85 milyon adet satılan Xbox 360, nadir bir cihaz değil. Ancak bu büyük sayı, her biri kendine özgü özelliklere sahip yüzlerce farklı model, varyant ve revizyondan oluşuyor. Yaşları ve tüketici beklentileri göz önüne alındığında, iyi durumda olan ünite sayısı oldukça az ve koleksiyoncular yavaş yavaş fiyatları yükseltmeye başlıyor.
Xbox 360 oyun konsolu 20 yaşında.
İlk modeller 2005 yazına dayanıyor. Bu, LGA 775 ve efsanevi Core 2 Duo'nun ortaya çıkışından ÖNCEydi. Bazıları bunu günümüz ortamında eskime ve düşük performans açısından değerlendiriyor, ancak ben daha çok fiziksel aşınma ve yıpranmayla ilgileniyorum. 10-15 yıllık aktif kullanım kaçınılmaz olarak iç kaynakların tükenmesine ve arıza riskinin artmasına yol açar. Bir Xbox 360 bugün bile harika bir cihaz olabilir, ancak 20 yıl sonraki fiziksel durumu "çekicilik" piramidinin en üstünde yer alıyor. Oyun konsolu seçerken, üretim tarihi çok önemlidir çünkü diğer tüm koşullar eşit olduğunda uzun vadeli dayanıklılığı garanti eder.
Üç nehir, üç akıntı, üç konsol
Üç model serisi var, her birinin üç revizyonu ve üç konfigürasyon seçeneği bulunuyor. Her şey oldukça basit ve anlaşılır, asıl amaç kullanımdan ziyade fiyat tavanlarını belirlemek. Model serisi aşağıdaki seçeneklerden oluşuyor:
- "FAT" olarak da bilinen eski konsollar, en eski ve en sorunlu konsollardır. Bazı yorumcular en yeni sürümlerin güvenilir ve sorunsuz olduğunu söylese de, riske girmeye değmez. Gerçek kullanım dışında raflarda tutulmaları en iyisidir. Toplam konsol popülasyonunun yaklaşık %30'unu oluştururlar. 2005 yazından 2010 yazına kadar üretilmişlerdir.
- Slim serisi konsollar, diğer adıyla S serisi konsollar, adeta bir porselen dükkanındaki penguen gibidir. Mükemmel bir orta yol sunarlar. Benim birincil ve en sevdiğim konsolum bu seridendi. Tek bariz dezavantajı, Bağımsız Devletler Topluluğu'nda en çok satılan konsol olması ve yeni bir kutuda sahtesini bulmanın çok kolay olmasıdır. Herhangi bir hata yapmadan mükemmel olanı seçmek için ürün hakkında bilgi sahibi olmanız gerekir. Toplam satışların yaklaşık %60'ını oluştururlar. 2010 yazından 2013 yazına kadar üretildiler.
- Yoksullar için elit konsollar, diğer adıyla E serisi konsollar; sade, gösterişsiz, bütçe dostu ve rasyonel. En yeni ve en güvenilir cihazlar. Xbox One ile birlikte piyasaya sürüldüler ve yaygın olarak benimsenmediler. Toplam pazarın yaklaşık %10'unu oluşturuyorlardı. 2013 yazından 2016 yazına kadar üretildiler.
Konsol sürümleri, yalnızca küçük farklılıklarla sonsuz sayıda tekrarlanır. Bileşen tedarikinin berbat organizasyonu nedeniyle, "aynı" sürümdeki cihazlar arasında, bir şişe şarap olmadan ayırt edilmesi imkansız olan önemli farklılıklar bulunur.