2030'da Çip Krizi Bitiyor mu?

rw.nora

Kayıtlı Kullanıcı
ASML'den Çip Dünyasına Bomba: EUV Işık Kaynağı Gücü 1000 Watt'a Çıktı, 2030'a Kadar %50 Daha Fazla Çip Üretimi Mümkün!

23 Şubat 2026 – Hollanda merkezli yarı iletken litografi devi ASML, bugün Reuters'a verdiği özel röportajda dev bir teknolojik atılımı duyurdu. Şirketin araştırmacıları, extreme ultraviolet (EUV) litografi makinelerindeki ışık kaynağının gücünü mevcut yaklaşık 600 watt seviyesinden 1000 watt'a çıkardı. Bu yükseltme, üretimde stabil ve müşteri ortamlarında gerçekçi bir şekilde çalışabiliyor – yani laboratuvar numunesi değil, gerçek fabrika hazır bir sistem.

ASML Lead Technologist'i Michael Purvis, "Bu kısa süreli bir gösteri değil; müşterilerin gerçek üretim koşullarında 1000 watt üretebilen bir sistem geliştirdik" diyerek vurgu yaptı. Bu güç artışı sayesinde EUV makineleri saatte 220 wafer yerine 330 wafer işleyebilecek, yani üretim kapasitesi doğrudan %50 artacak. ASML, bu teknolojinin ileride 1500 watt'a, hatta temel engel olmadan 2000 watt'a kadar çıkabileceğini belirtiyor.

Neden Bu Kadar Kritik Bir Gelişme?​

HB207OPXEAACzbB.webp

ASML, dünyanın en ileri seviye çip üretim makinelerinin tek tedarikçisi konumunda. Nvidia, AMD, Intel, TSMC, Samsung gibi devler, 3 nm, 2 nm ve ötesi nodlarda EUV'ye tamamen bağımlı. AI patlaması (GPT serisi, Grok modelleri, veri merkezleri) nedeniyle GPU ve bellek talebi patladı; 2026'da Big Tech'in (Google, Amazon, Meta, Microsoft) AI altyapısına 650 milyar dolar harcayacağı tahmin ediliyor. Bu darboğaz, ASML'nin bu atılımıyla hafifleyecek.

Üretim artışı şu anlamlara geliyor:

• Daha düşük maliyet: Daha fazla wafer/saat = birim başına çip maliyeti düşer. TSMC gibi foundry'ler için büyük tasarruf.
  • AI ve yüksek performans çipleri hızlanır: Daha fazla 3 nm/2 nm GPU üretimi, Nvidia Blackwell/Blackwell Ultra gibi modellerin stok sorununu çözebilir.
  • Jeopolitik üstünlük: ABD-Çin çip savaşında ASML'nin Çin'e ileri EUV satışı kısıtlı. Bu yenilik, Batı bloğunun (ABD, Hollanda, Tayvan) elini güçlendiriyor. Çin ve ABD startup'ları (xLight gibi) rakip olmaya çalışıyor ama ASML hâlâ önde.

Karşılaştırma Tablosu (ASML EUV Işık Kaynağı Gelişimi)​

ÖzellikMevcut (2026)Yeni Atılım (2030 Hedefi)Artış Oranı
Işık Kaynağı Gücü~600 W1000 W (yol: 1500–2000 W)+67%+
Saatlik Wafer İşleme Kapasitesi220 wafer/saat330 wafer/saat+50%
Genel Çip Üretim KapasitesiStandart+%50+%50
Etkilenen MüşterilerTSMC, Intel, SamsungAynı + daha hızlı ölçekleme-
Potansiyel EtkiMevcut darboğazlarAI talebini karşılar-

nvidia-dgx-platform.webp

Bu gelişme, SPIE konferanslarında tartışılan 1000 W EUV power scaling stratejisinin meyvesi. ASML, tin droplet frekansını iki katına çıkarıp (yaklaşık 100.000/sn), iki küçük lazer pulse'u (önceki tek pulse yerine) kullanarak plazma oluşumunu optimize etti. Bu sayede debris (kalıntı) azalıyor, verim artıyor.

Ankara'daki teknoloji topluluğu için (savunma sanayi, ASELSAN, Roketsan gibi) bu haber kritik: Yerli çip bağımlılığı yüksek, tedarik zinciri bu tür atılımlardan doğrudan etkileniyor. TEKNOFEST 2026'da AI ve yarı iletken kategorileri daha da ilgi çekecek.

ASML hisseleri bugün haberle birlikte yükseldi; analistler "ASML'nin monopoly'si güçleniyor" diyor. Eğer workstation, gaming PC veya AI sunucu build ediyorsan, 2027–2028'de daha bol ve uygun fiyatlı üst seviye GPU'lar görebiliriz.

Konuyu okuyanlar
1 dk

Bu Hafta Öne Çıkan Konular

TechFoumTR Blog Yazıları

Geri