Türkiye'nin Güncel Teknoloji Forumu | techforum.tr

TechForum’a Hoş Geldin! TechForum, bilgisayar donanımı, ekran kartı, işlemci, yazılım, yapay zeka, oyun ve teknoloji konularında bilgi paylaşımı yapılan Türkçe teknoloji forumudur. Sorular sorun, çözümler bulun ve teknoloji tutkunlarıyla tanışın. Hemen katılın ve teknoloji sohbetine dahil olun..

9060 XT 16GB'ı voltaj düşürme işlemiyle mi kontrol etmeliyim?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan imy
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

imy

Kayıtlı Kullanıcı
İlk bilgisayarım için bileşenleri sipariş ettim. Bunların arasında Asus Dual 9060 XT 16GB da var. Genellikle voltaj düşürmenin sıcaklıkları düşürmek ve daha istikrarlı bir saat hızı elde etmek için faydalı olduğunu okudum. Bazıları da güç dalgalanmalarını daha iyi yönetmek için güç sınırını artırmayı öneriyor. Ancak bu, (güç sınırının artırılması nedeniyle kartın önerilen watt değerini aşması durumunda) voltaj regülatörlerine ve GPU kartındaki diğer bileşenlere zarar vermez mi?

Ekran kartının uzun ömürlü olması benim için önemli, ancak performans kaybı da istemiyorum. Bu da demek oluyor ki, voltaj düşürme yoluyla mutlaka daha fazla performans elde etmem gerekmiyor, öncelikle kartın ömrünü uzatmak istiyorum (kart normal performansıyla aynı performansı sunmaya devam etmeli).

Ekran kartımın voltajını düşürmeli miyim ve herhangi bir şeye zarar vermemek için nelere dikkat etmeliyim.

Aşırıya kaçmadığınız sürece voltaj düşürme iyi bir şeydir. Aynı güç tüketimiyle burada daha fazla güç elde edersiniz. Başka bir deyişle daha az güç tüketimiyle aynı veya benzer performansı elde edebilirsiniz.

Örneğin, mevcut yapılandırmayla ekran kartım sadece biraz daha yavaş çalışıyor ancak 50W'tan fazla daha az güç tüketiyor.

Genel olarak hız aşırtmayı tavsiye etmem. Eğer yapacaksanız, sadece biraz hız aşırtın ve istikrarlı çalışıp çalışmadığına bakın.

Emin değilseniz, voltajı düşürün ve sorun çözülmüş olur.

Hayır, zararlı değil. Voltaj düşürmenin bir amacı var. Sahip olduğum her ekran kartının voltajını düşürdüm. Bunun daha istikrarlı bir saat hızı sağladığını söylemek pek mümkün değil.

Saat hızını bu düşük voltajda koruyabilene kadar voltajı (örneğin MSI Afterburner ile) milivolt cinsinden düşürün. Ayrıca saat hızını biraz artırıp daha düşük bir milivoltajda çalışmaya devam edip etmediğini de kontrol edebilirsiniz.

Voltaj düşürme, daha az güç tüketmeniz ve dolayısıyla daha az ısı üretmeniz anlamına gelir, ancak grafik kartının saat hızı aynı kalır.
Bu, istikrarlı çalışma için çok önemlidir.

Eğer sürekli oyun oynamıyorsanız, ekran kartları genellikle uzun yıllar dayanır.
Voltaj düşürme işlemi, ancak aynı anda güç sınırını da yükseltirseniz performans artışı sağlar.
Bu durumda voltaj regülatörleri esasen başlangıç değerlerine geri döner.

En Son Güncellenen Oyunlar

TechFoumTR Blog Yazıları

Geri