AMD'den NVIDIA'ya geçişe dair izlenimler

selimkurus

Kayıtlı Kullanıcı
7800xt'den 5070'e geçtim. Tamamen zaman kaybı diyebilirsiniz. Ancak, şok olduğumu söylemek yetersiz kalır.

AMD'den NVIDIA'ya geçişe dair izlenimler.webp

Öncelikle, kart son derece sessiz. Grafik testlerinde %100 güçte bile bobin sesi veya fan gürültüsü yoküstelik bu 250 mm'lik bir kart için geçerli. Buna karşılık, önceki kartım olan üst düzey Sapphire Pure, yük altında önemli ölçüde daha gürültülüydü, çünkü güç verimliliği AMD'nin zayıf noktası. Yüksek kare hızlarında (örneğin ana menüde) sık sık bobin sesi duyuyordum. Burada tamamen sessiz. Hatta fanların dönüp dönmediğini bile kontrol ettim. Bu Asus modelinin performansı gerçekten şaşırtıcıydı ve yorumları okuduktan sonra olumlu bir deneyim bekliyordum, ancak nihai izlenimlerim daha da güçlü oldu.

İkinci şok henüz gelmemişti: Orta seviye bir kart olduğunu bildiğim için, yol izleme ile performansın bu kadar artmasını beklemiyordum. Bu kartı tamamen bir deney olarak, yeni DLSS'yi denemek ve özellikle fiyatlar gelecekte artarsa donanımımı yükseltme düşüncesinden nihayet kurtulmak için almıştım. Orada oturup kaçırdığım fırsat için pişmanlık duyuyordum.

DOOM DARK AGES'i 2K çözünürlükte oynadıktan sonra (bu arada oyundan gerçekten keyif aldım), her şeyi maksimum ayarlara getirdikten, path tracing'i etkinleştirdikten (önceki ekran kartı bunu generation ile bile 20 fps'de çalıştırıyordu), DLSS'yi kalite ayarında ve MFG'yi x4'te etkinleştirdikten sonra, neredeyse koltuğumdan düşecektim: 140-180 fps, Karl! Giriş gecikmesi yok, görüntü bozukluğu yok, mükemmel kenar yumuşatma ile, bu da geçmişteki yerel çözünürlük + FSR3'ten çok daha iyi!

Orta seviye bir 5070 bile tartışmasız bir tercih; bu kart bile 1440p çözünürlük için fazlasıyla yeterli olacaktır. NVIDIA teknolojileri, yapay zeka ve RT çekirdekleri sayesinde bu donanım yıllarca dayanacak ve gelecekteki nesillerde bile gelecekteki özellikleri destekleyebilecek. AMD'nin (en azından) 7000 serisinde FSR4 ile yaptığı ihanetin aksine, özellikle geleceğe yönelik olarak 16 GB'lık bir kart satın aldığımı ve bunu sadece MH Wilds'da bir doku paketi yüklemek için bir kez kullandığımı düşünürsek, şahsen hayal kırıklığına uğradım. "Yanlış hesapladım, ama nerede?" diye demiştim.
AMD'den NVIDIA'ya geçişe dair izlenimler1.webp

Ayrıca, ekran kartının yapım kalitesine dikkat etmeniz gerektiğini ve fan sayısının kalite veya sessizlik göstergesi olmadığını da belirtmek isterim. ekran kartı sökümlerini ve bileşen incelemelerini içeren forumları okuyun. Metal bir arka plaka bile fan sayısı ve boyutundan çok daha önemlidir. Başka ne eklemeliyim? 192 bit veri yolu ve 250 watt'ın altında güç tüketimiyle, rasterleştirme modunda bile performans yaklaşık %20 daha yüksek (DLSS etkinleştirilmemiş RDR2 gibi birkaç oyun hariç, burada performans aynı seviyede). 7800, 250+ watt tüketiyordu ve 256 bit veri yoluna sahipti, ancak 4K'da bile, bu kadar yüksek çözünürlükte yalnızca 12 GB belleğiyle sınırlı olan 5070'ten daha düşük performans gösteriyor.

amD'den NVIDIA'ya geçişe dair izlenimler2.jpg.webp

Umarım yazdıklarım birilerine faydalı olur. AMD'ye karşı önyargılı değilim, 7800 bana çok iyi hizmet etti, ancak bu yazıyı tamamen duygusal bir şekilde ve yeşil karta geçmenin verdiği mutlulukla yazdım.İki yıl önce de aynı fiyata 7800xt almıştım.

TechFoumTR Blog Yazıları