Bilgisayar rastgele güç kesilmiş gibi kapanıyor nedeni ne olabilir?

HakkıÖncü

Kayıtlı Kullanıcı
Herkese merhaba, yaklaşık üç aydır bilgisayarımda garip bir sorun yaşıyorum. Rastgele ve tahmin edilemez bir güç kaynağı sorunuyla karşılaşıyorum. Genellikle 2-8 saat sonra, boşta dururken, YouTube izlerken veya ikinci bir monitörde YouTube ile birlikte oyun menülerindeyken, bilgisayarım sanki güç kablosu prizden çekilmiş gibi aniden kapanıyor. Sistem ancak güç kaynağını (güç anahtarını) sıfırladıktan sonra yeniden başlatılabiliyor. Herhangi bir hata kodu yok. Sistem Mayıs 2025'te kuruldu ve Mart sonu/Nisan başı 2026'ya kadar sorunsuz çalıştı. Sorun giderme sırasında yapılandırma değiştirildi (Güç Kaynağı/Ekran Kartı/Anakart).

O zamanlar (Mart sonu), yapay zeka ve Python ile denemeler yapıyordum ve bu bir şekilde ekran kartı sürücüsünü bozdu, bu da Windows'u yeniden yüklememe/sıfırlamama neden oldu. O zamandan beri bu sorunla uğraşıyorum. Hemen yeni bir güç kaynağı sipariş ettim ve bu da sorunu yaklaşık sekiz hafta boyunca çözdü.

Bana biraz garip gelen şey, sorun ortaya çıkmadan kısa bir süre önce, özellikle Hyte Display ile birlikte kullanmak için Hyte Nexus'u ilk kez kurmuş olmam (daha önce sadece ikincil monitör olarak kullanıyordum).

Mayıs sonlarında, ana monitörün altına yerleştirmek için küçük bir taşınabilir monitör almaya karar verdim. Sorun tekrar başladığında 24 saattir bağlı değildi. İlk yaptığım şey onu sistemden ayırmak oldu, ancak hata devam etti. Böyle bir şeyin nasıl böyle bir hataya neden olabileceğini açıklayamıyorum. Aynı zamanda, düzenli olarak AMD Adrenalin çökmeleri ve zaman aşımı sorunları yaşamaya başladım, bu yüzden hayal kırıklığıyla GPU'yu değiştirdim. Ne yazık ki, bu sorunu çözmedi. Sayısız saat ve çeşitli yapay zeka botlarıyla yapılan görüşmelerden sonra, test etmek için yeni bir anakart sipariş ettim. Bu, en azından geçici olarak sorunu değiştirdi, böylece çökmeden sonra güç kaynağının sıfırlanmasına artık gerek kalmıyor.

Sistem:
İşlemci: Ryzen 7 7800x3d
Anakart: Asus B650E Max Gaming Wifi W
ram: Corsair Vengeance 2x16GB 6000 MT/s CL30
Ekran Kartı: XFX 9070XT Quicksilver
Güç Kaynağı: Deepcool DQ850-M-V2L
Sabit Diskler: Samsung 980 Pro 1TB | Acer FA200 2TB | Samsung 970 EvoPlus 512GB (Tümü M.2)
Kasa: Hyte Y70 Infinite Touch
Soğutma: H150i Elite Capellix XT + LCD Ekran
Fanları: Corsair RS120 ARGB / Corsair LX120/LX140 karışımı
Kontrolcüler: Corsair Commander Core XT, Corsair Commander Duo, Corsair iCUE Link Hub, NZXT USB Hub
Monitörler: LG 39 inç UWQHD OLED | Hyte Y70 Infinite Touch Ekran yapılandırma değişiklikleri (kısmen sorun giderme nedeniyle):
Güç Kaynağı: Corsair RM850e (2025) (Nisan başı)
Monitör: MSI Taşınabilir Monitör (Mayıs sonu)
Ekran Kartı: Asus TUF Gaming 5070Ti OC Beyaz (Haziran ortası)
Anakart: Asus TUF Gaming B850 Wifi7 W Neo (Haziran sonu)

Donanım değişiminin yanı sıra, aşağıdaki olasılıkları da kontrol edip eledim:
  • Tüm kablolar yeniden bağlandı, daha doğrusu anakart ve güç kaynağı değişimi sırasında bilgisayar tamamen sökülmüştü.
  • CrystalDisk'e göre tüm SSD'lerin performansı %97'nin üzerinde.
  • OCCT stres testi (hata tekrarlanamadı)
  • C Durumları ve Besleme Boşta Kalma Kontrolü BIOS'ta ayarlandı
  • Her iki anakartta da en güncel BIOS ve yonga sürücüsü sürümleri yüklü.
  • RAM testlerinde herhangi bir sorun tespit edilmedi.
  • Çeşitli RAM Expo sürümleri + JEDEC zamanlamaları
  • Windows yeniden yükleme
  • Tüm USB ve çevre aygıtları çıkarıldı.
  • İkinci monitör (MSI) sistemden tekrar kaldırıldı.

Şu anda Hyte Nexus yazılımı olmadan sistemimi test ediyorum çünkü aradaki bağlantıyı daha sonra fark ettim.

Herhangi bir fikri olan veya benzer bir sorun yaşayan var mı? Aklıma başka bir fikir gelmiyor ve sorunun nedenini tam olarak bilmeden yeni donanıma daha fazla para harcamak istemiyorum. GPU, kasayla birlikte gelen yükseltici kabloya bağlı (maalesef GPU'yu yatay olarak monte edemiyorsunuz). Hatta sistem çalışırken hata verip vermediğini görmek için GPU'yu oynatmayı bile denedim, ama hiçbir şey olmadı.

Konuyu okuyanlar
0 dk

En Son Güncellenen Oyunlar

Bu Hafta Öne Çıkan Konular

Geri