İşletim sisteminin kurulumunda yardım!

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan AliKAYA
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
A

AliKAYA

Misafir
Herkese merhaba.

Bir süredir Linux öğrenmeyi ve artık sadece Windows'a bağımlı olmamayı düşünüyorum. Öncelikle, bilgisayar becerilerimin temel düzeyde olduğunu belirtmeliyim. 61 yaşındayım, çok eski bir Nokia 2680 telefonum ve 2004 ve 2007 yıllarında aldığım iki masaüstü bilgisayarım (iki kule tipi kasa) var. Bir tanesi Windows XP ile boşta duruyor, diğerinde ise Windows 7 kurulu ve doğal olarak her geçen gün daha da yavaşlıyor, ayrıca bu bilgisayarın sabit diskinde bir bölümleme (partition) oluşturdum. Şu anki bilgisayar kullanımım çok temel düzeyde, güçlü grafiklere veya kaynak yoğun programlara ihtiyacım yok.

Fikir, iki bilgisayardan birine, muhtemelen ikincisine, bölümlemeyi kullanarak Q4OS adlı oldukça tavsiye edilen bir Linux dağıtımını kurmak. Kurulum dosyasını zaten önyüklenebilir hale getirdim ve bir USB sürücüye koymaya hazırım, ancak şimdi bazı sorularım var. Kurulumu bölümlemeye mi yoksa ayrı bir sabit diske mi yapmam gerektiğinden emin değilim. Çift önyükleme sorununu nasıl çözeceğimi ve iki işletim sistemi arasında nasıl seçim yapacağımı da bilmiyorum. Daha önce hiç işletim sistemi kurmadım, bu yüzden YouTube eğitim videolarına güveniyorum ve ikisinden birini kullanamaz hale gelmekten korkuyorum. Lütfen bana biraz rehberlik edebilir misiniz?

Teşekkürler.

Bakın, uzman olmasam da, belirli görevler için üretilmiş ve hala ara sıra kullandığım eski bilgisayarlar kullanıyorum. Eski bir bilgisayarın, o dönemin uygulamalarını kullanırsanız, satın aldığınız zamanki kadar hızlı çalışması gerektiğini söyleyebilirim.

Bununla birlikte, Windows 7 bilgisayarınızın hala mekanik bir sabit sürücüye sahip olduğundan neredeyse eminim. Bunu bir SSD ile değiştirmenizi öneririm ve bilgisayarın ne kadar daha hızlı çalıştığını göreceksiniz; tamamen farklı bir makine gibi olacak. Bu konuda çok bilgili değilseniz, en iyi çözüm bilgisayarınızı bir tamirciye götürmektir.

Merhaba @AliKAYA, uzman değilim, ancak birden fazla kez iki işletim sistemi kurdum. Size yazdığım bu bilgisayarda Windows 10 ve macOS yüklü. Basit tavsiyem, mümkünse bunu ayrı bir sabit sürücüye yapmanız ve diğer sürücüyü her zaman bağlantısını kesmenizdir.

Bunun iki nedeni var:

A) Bu şekilde, çift önyükleme kurulumu olmadan tamamen bağımsız iki sisteme sahip olursunuz. Ardından hangi sisteme önyükleme yapacağınızı manuel olarak seçersiniz. Herhangi bir noktada bunlardan birinden sıkılırsanız, ona geçebilir veya kaldırabilirsiniz, ancak diğer sistem bağımsız kalır.

B) Özellikle deneyimsizseniz, benim için en önemli şey bu. Ana sürücü bağlıyken bir hata yaparsanız, ana sürücüdeki önyükleme işlemini bozabilirsiniz. Öte yandan, ana sürücü bağlantısı kesikse, diğer sürücüyle istediğiniz kadar deneme yapabilirsiniz. Bir şeyler ters giderse, sürücüyü biçimlendirebilirsiniz ve bu kadar. Doğru sonucu alana kadar tekrar deneyebilirsiniz. Ama ana sistem her zaman diğer sürücüde güvende. Bu, test etmek için çok daha güvenli bir yöntem.

Dediğim gibi, uzman değilim. Ama tam da bu nedenle, macOS'u kurduğumda, birkaç denemeden sonra düzgün çalıştı. Tek yapmam gereken, ana sistemi riske atmadan formatlayıp yeniden kurmaktı. Ana sabit sürücü bağlantısı kesildi.

Saygılarımla

Merhaba, dikkatli olursanız sürücüleri ayırmanıza gerek yok ve önyükleme menüsü oluşturmanıza da gerek yok (BIOS üzerinden sürücüyü seçmeniz yeterli), ancak dediğim gibi, sadece dikkatli olursanız... Aksi takdirde, dedikleri gibi yapın, ana sürücüyü ayırın ve işiniz bitti.