Monitör uyku moduna geçtikten sonra işlemci sıcaklığı 4 derece yükseliyor?

bejanderman

Kayıtlı Kullanıcı
Monitör uyku moduna geçtikten sonra işlemci sıcaklığı 4 derece yükseliyor. Küçük bir şey gibi görünüyor ama garip. Bu neden olur ki anlamadım, yoksa sıvı soğutma sisteminin kapağındaki sıcaklık göstergesini kuran sürücüler mi arızalı?

Monitör uyku moduna geçtikten sonra işlemci sıcaklığı 4 derece yükseliyor.webp

Selamlar,

Bu durum kulağa garip gelse de aslında birkaç mantıklı açıklaması olabilir:

1. Donanım Hızlandırma ve Yük Kayması: Monitör kapandığında (uyku moduna geçtiğinde) GPU bazı işlemleri durdurur veya güç tasarrufuna geçer. Bu esnada arka planda çalışan bazı servisler veya gösterge panelinin yazılımı (sıvı soğutmanın ekranını yöneten yazılım gibi) yükü tamamen işlemciye bindiriyor olabilir.
2. Yazılım Çakışması: Tahmin ettiğin gibi, sıvı soğutmanın sıcaklık göstergesini kontrol eden yazılım (NZXT Cam, Corsair iCUE vb.), monitör sinyali kesildiğinde veriyi okumaya çalışırken bir döngüye girip CPU kullanımını anlık artırıyor olabilir.
3. Windows Güç Planı: Uyku ayarlarında "Sadece ekranı kapat" seçiliyken arka planda bir Windows güncellemesi veya bakım görevi tetikleniyor olabilir.

Önerim: Görev Yöneticisi'ni açıp "Her zaman üstte" seçeneğini işaretle ve ekran kapanmadan hemen önce CPU kullanımını hangi uygulamanın tetiklediğini takip et. Ayrıca soğutucu yazılımını güncellemeyi deneyebilirsin. 4 derecelik fark donanımsal bir arızadan ziyade tamamen yazılımsal bir optimizasyon sorununa benziyor.

Sistem altı çalışan programlardan birisi etkiliyordur kesin bende bir dönem takip ettim ve aynı problemi görmüştüm bir yazılım buna neden oluyordu ve sonlandırdım kaldırdım düzeldi.

Bu Hafta Öne Çıkan Konular

TechFoumTR Blog Yazıları