Oyunda işlemci sürekli olarak %100 kullanımda kalıyor?

gokhanbaran39

Kayıtlı Kullanıcı
Herkese merhaba, şu anda sahip olduğum işlemci ve ekran kartı özellikleri şöyledir:
  • GPU: NVIDIA RTX 4060
  • İşlemci: AMD Ryzen 5 3600X
The Last of Us Part I'i test ettim ve performansını izledim. Dünyayı keşfetmeye veya etrafta dolaşmaya başladığım anda işlemci sürekli olarak %100 kullanımda kalıyor – kelimenin tam anlamıyla her zaman %100'de çalışıyor.

GPU kullanımı bunun oldukça altında (ortalama %40-70) olduğundan hiçbir zaman tam olarak kullanılmaz.

Bana kalırsa bu, (ChatGPT'ye göre) işlemci darboğazı gibi görünüyor.

Amacım, daha istikrarlı FPS ve daha az mikro takılma ile daha akıcı bir oyun deneyimi sağlamak.

Biraz araştırma yaptım ve ChatGPT, özellikle işlemci yoğun oyunlarda fark edilir bir iyileşme sağlayacak olan, önemli ölçüde daha yüksek tek çekirdek performansı ve modern mimarisi nedeniyle AMD Ryzen 5 9600X'i yükseltme olarak önerdi.

Sorularım:
  1. Ryzen 5 9600X, sorunum için iyi bir yükseltme mi?
  2. Bu işlemci, The Last of Us Part I gibi oyunlarda GTX işlemcimin neden olduğu darboğazı önemli ölçüde azaltır mı?
  3. RTX 4060 ile oyun oynamak için benzer fiyatlı veya daha iyi alternatifler var mı?

Oyunlar açıkça ekran kartından daha fazla işlemci gücü gerektiriyor.

9600x bir yükseltme değil, tamamen yeni bir platform; yani işlemci, anakart ve ram'in değiştirilmesi gerekiyor.

Platformunuz için bir yükseltme seçeneği olan 5700x(3D) kesinlikle mantıklı olacaktır.

Oyun açıkça ekran kartından daha fazla işlemci gücü gerektiriyor.

9600x bir yükseltme değil, tamamen yeni bir platform; yani işlemci, anakart ve RAM'in değiştirilmesi gerekiyor.

Platformunuz için bir yükseltme seçeneği olan 5700x(3D) kesinlikle mantıklı olacaktır.

Uzun vadede hangisi daha mantıklı olurdu?

Uzun vadede hangisi daha mantıklı olurdu?
Bu, uzun vadede ne tür bir performansa ihtiyacınız olduğuna bağlıdır.

Uzun vadede 9800x3D çözünürlük ve uygun bir ortam söz konusu olduğunda, küçük 4060 ekran kartınız anlamsız kalır.

Özellikle de DDR5 şu anda DDR4'ten bile daha hızlı yükselişte ve işlemciler de desteğini göstermeye başladı bile.

Dolayısıyla şu anda yalnızca 5700x mantıklı görünüyor (ve bunun bile fiyatı Kasım ayından bu yana %50'den fazla arttı), çünkü 5700x3D'nin üretimi durduruldu (ancak söylentiler AMD'nin üretimi yeniden başlatmayı planladığını gösteriyor).

Bu nedenle, bugün her zamankinden daha çok şu soru önem kazanıyor. Şu anda ne kadar para harcamaya hazırsınız?

Bu Hafta Öne Çıkan Konular

TechFoumTR Blog Yazıları