Türkiye'nin Güncel Teknoloji Forumu | techforum.tr

TechForum’a Hoş Geldin! TechForum, bilgisayar donanımı, ekran kartı, işlemci, yazılım, yapay zeka, oyun ve teknoloji konularında bilgi paylaşımı yapılan Türkçe teknoloji forumudur. Sorular sorun, çözümler bulun ve teknoloji tutkunlarıyla tanışın. Hemen katılın ve teknoloji sohbetine dahil olun..

ROG Strix X570-E Gaming RTX 5090 için yeterli mi?

can1710

Kayıtlı Kullanıcı
Merhaba arkadaşlar, sistemimi yükseltmeyi düşünüyorum ama uyumluluk konusunda emin olamadım. Şu anda elimde ROG Strix X570‑E Gaming anakart var.
Yeni bir işlemci ve ekran kartı almayı planlıyorum.
CPU: Ryzen 9 9850X3D
GPU: GeForce RTX 5090

Merak ettiğim birkaç konu var.Bu anakart bu işlemciyi BIOS güncellemesiyle destekler mi? RTX 5090 ekran kartı PCIe uyumluluğu açısından sorunsuz çalışır mı?

İşlemci tarafında önce BIOS desteğine bakman lazım. Çünkü ROG Strix X570-E Gaming eski sayılabilecek bir anakart ama AM4 soket olduğu için birçok Ryzen işlemciyi destekliyor. Eğer Ryzen 9 9850X3D için BIOS güncellemesi gelmişse çalışabilir. Önce anakartın destek sayfasını kontrol etmek en sağlıklısı olur

GPU tarafında genelde sorun olmaz. GeForce RTX 5090 PCIe ile çalışacağı için geriye dönük uyumluluk oluyor. Yani anakartın PCIe 4.0 olsa bile kart çalışır. En fazla bant genişliği farkı olur ama çoğu senaryoda çok büyük performans farkı olmuyor.

Benim görüşüm çalışabilir ama sistem biraz dengesiz olabilir. Çok güçlü bir ekran kartı ve işlemciyi eski sayılabilecek bir anakartla kullanmak her zaman en ideal çözüm değil. Özellikle VRM ve yeni teknolojiler açısından daha yeni bir anakart tercih edilebilir.

En Son Güncellenen Oyunlar

Bu Hafta Öne Çıkan Konular

TechFoumTR Blog Yazıları

Geri