Sıradan bir kişi BT yolculuğuna nereden başlamalı?

omertepe54

Kayıtlı Kullanıcı

Sıradan bir kişi BT yolculuğuna nereden başlamalı?​

Merhaba. Yaklaşık 30 yaşındayım, en sıradan insanım. Bir "fabrika"da çalışıyorum ve her şey yolunda gibi görünüyor, hayatta kalmaya yetiyor, ama bazen sadece var olmaktan daha fazlasını istediğimi düşünüyorum. Ve birkaç seçenek arasından, aklıma bir fikir geliyor.

Ancak bu konuda hiçbir bilgim yok, hangi yönler, meslekler vs. var, tam olarak ne yapacağımı nasıl seçeceğim.
Dolayısıyla, bilgili insanlar arasında boş bir dakika varsa, belki bana ne söyleyebilirsiniz? Nereden başlamalı, yöne nasıl karar vermeli, kesinlikle ne yapılmamalı vb.

Öncelikle internette bilgi aramayı öğrenin. Bunu öğrenmeden, bilgiye ulaşamazsınız.

32 yaşındayım.
İki yıl önce bilişim sektöründe ilk işimi buldum (ondan önce programlamayla doğrudan ilgisi olmayan, bilim ağırlıklı başka bir uzmanlık alanım vardı).

Asıl işimden sonra akşamları kendi başıma programlama çalışmaya başladım. Hafta içi en az bir buçuk-iki saat, hafta sonları ise neredeyse tam bir gün ayırıyorum. Düzenli çalışırsanız, ilerleme açıkça görülür ve motivasyonunuz düşmez.

Bu arada, motivasyon konusuna gelirsek. İlk başta sadece bir şeyler yapmak istiyordum ve kendi kendime programlamayı denemek ilginçti. Meslek değiştirmek gibi net bir hedefim yoktu. Ama kodlama ve yeni bilgiler arama sürecini seviyordum, beni sıkmıyordu.

Eğitimime başlamamdan BT sektöründe işe başlamama kadar yaklaşık iki yıl geçti. Tüm bu süre boyunca ders çalışmadım: Ana işimde yoğun iş yükü (yılda üç-dört ay) olduğu ve ders çalışmaya zaman kalmadığı dönemler oldu. Ancak bu boşluklardan ve bazı konuları tekrar ettikten sonra, eğitim materyallerine tekrar daldım.

Bir noktada, bilgimin giriş seviyesi bir programcı pozisyonu için yeterli olduğunu fark ettim. Açık pozisyonlara aktif olarak yanıt vermeye, test görevlerini çözmeye, teknik mülakatlara girmeye, çalışma koşullarını görüşmeye başladım. Pazara girdiğim andan resmi olarak işe başladığım ana kadar 4 ay geçti (BT pazarının durumunu anlamak için 2023 yılıydı).

Eski işimi bırakıp yepyeni bir alana geçmek korkutucuydu. Eski işimden, aylık maaşımın yaklaşık yarısını kaybederek ayrıldım. Yeni iş yerimdeki iş yükü, önceki işimden sürekli daha yüksek. Ama yeni mesleğimi gerçekten seviyorum, yeni bir mesleğe geçme riskini aldığım için kendime duyduğum memnuniyet ve minnettarlıkla işimden ayrıldım.

Yukarıdakilerin hepsi iki temel şeye işaret ediyor. İlk olarak, programlamayı gerçekten sevdiğiniz fikrine bağımsız olarak varmanız gerekiyor; ancak o zaman bu alanda çalışmak ve gelişmek için motivasyonunuz olur (ve buna bağlı olarak daha fazla yetkinlik, sorumluluk ve nihayetinde daha fazla kazanç elde etme arzusu doğar). İkincisi, yeni bir konuyu düzenli olarak bağımsız olarak çalışmak. Düzenli dersler için zaman, enerji ve fırsat bulmak gerekir. Önemli olan, 30 yaşında ve hatta daha büyük yaşta her şeyin mümkün olmasıdır.

Peki nereden başlamalısınız? Tavsiyem: Kesinlikle bir dil seçmekle başlamayın. Öncelikle, rutin olduğu için hangi sürecin/eylemin reddedilmenize neden olmayacağına karar vermelisiniz. Sadece kodlamadan bahsediyorsak, veritabanlarıyla çalışabilir, arka uç yazabilir veya belki de kullanıcı arayüzünü tanımlamak daha ilgi çekici olabilir. Mobil uygulamalar yazma veya LLM (lisansüstü eğitim) alanında çalışma becerisi hayal gücünüzü harekete geçirebilir. Bunlardan hangisini (ve sadece interneti değil, aynı zamanda yardımcı olmak için GPT'yi) yalnızca kendi fikrinize göre (henüz doğru olmasa bile) daha çok sevebileceğinizi hayal etmeye çalışın. Yönünüzü belirleyin ve ancak o zaman seçtiğiniz sektörde kullanılan dilleri ve çerçeveleri derinlemesine inceleyin. Birkaç hafta içinde (günlük derslerle) kendi fikrinizi oluşturabilirsiniz: Yönü veya programlamayı genel olarak seviyor musunuz? Yönü veya dili beğenmediyseniz, ancak kodlama sürecinin kendisini beğeniyorsanız, yığını değiştirin, başka bir dile geçin. Ancak unutmayın: Bir dile/teknolojiye girmek ne kadar kolaysa, iş ararken o kadar çok rekabetle karşılaşırsınız (bu tavsiyeyi akıllıca kullanın!).

Dersler vb. konusunda kendinize en uygun ve erişilebilir formatı seçin (hazır dersler veya sade dokümantasyon, video dersler veya makaleler, ya da belki sadece öğretim görevlisini daha çok beğendiğiniz format), önemli olan öğrenme hızının korunmasına yardımcı olmasıdır.

Evet, "oraya git, şunu öğren" diye net bir cevap vermedim. Ama umarım biraz motivasyon vermişimdir.

TechFoumTR Blog Yazıları