Burada iki şeyi birbirinden ayırmamız gerekiyor.
Normal bir telefon görüşmesi (neredeyse) uçtan uca bir bağlantıdır. Gecikmenin en az olduğu yer burasıdır. Günümüzde de dijital olarak iletilse, filtrelense, örneklense ve ardından iletim katmanında gönderilse de, bu genellikle klasik TCP/IP'den, yani İnternetten farklı bir protokol kullanır ve farklı bir önceliğe sahiptir.
Sosyal medya platformlarında veya arama uygulamalarında telefon işlevi kullanarak arama yaptığınızda durum farklıdır. Orada, söylediğiniz kelimeler aslında parçalanır ve paketler halinde paketlenir. Her paket UDP üzerinden gönderilir (elektrik mühendisliği okuduysanız, iletim yöntemleri hakkında her şeyi öğrenirsiniz). Bu, sırasız gelen paketlerin atıldığı ve daha fazla istekte bulunulmadığı bir iletim yöntemidir. Konuşulan hecelerin aniden karışması kötü olurdu bu nedenle yanlış sırada göndermektense hiç göndermemek daha iyidir.
Bu bağlantı, aynı anda binlerce başka kullanıcının kullandığı veri hatları üzerinden çalıştığı için yük sürekli olarak dalgalanmaktadır. Trafikteki ani bir artış birkaç yüz milisaniyelik bir gecikmeye neden olursa veya bir paket sırasız gelirse ve ardından birçok paket hiç gelmezse, bu ve diğer hatalı ses paketleriniz atılacaktır. Bağlantı stabilize olana kadar birkaç saniye boyunca konuşma ortağınızdan hiçbir şey duymayacaksınız. Bu bağlantı genellikle size neredeyse hiçbir şeye mal olmaz standart internet ücreti ve sağlayıcı tarafından kişisel verilerinizin saklanması dışında, ancak bu ayrı bir konu.
Ancak sizin bahsettiğiniz şey, sinyalinizin konuşma ortağınıza gidip geri dönmesi için geçen süre olan RTT, yani gidiş-dönüş süresidir. Bu süre şaşırtıcı derecede kısadır. Birkaç milisaniye aralığındadır. Ben bile, en uç durumda (Tokyo'da oturuyorum), herhangi bir önemli veya rahatsız edici gecikme fark etmeden sizinle normal bir konuşma yapabilirim.
Bence, konuşma ortağınız dünyanın öbür ucunda olsa bile, düşük örnekleme hızına sahip zayıf bir telefon bağlantısı varsayarsak, sizi yaklaşık 200-300 milisaniye içinde duyacaktır. Ardından beyniniz, duymadan önce söylenenleri işlemek ve bir yanıt oluşturmak zorundadır bu da siz gerçekten cevap verene kadar geçen tepki süresidir.
Ancak, bazı konuşma algoritması sağlayıcıları şunları yapar Yazılım, UDP paketlerinin artık gelmediğini veya yanlış sırada geldiğini tespit ederse, hala geçerli kabul edilen paketleri tamponlar. Bağlantı tekrar stabil hale gelir gelmez, yazılım tampon boşalana kadar paketleri artırılmış bir hızda DAC'ye ve telefon ahizenize gönderir. Bu, kısa bir kesintiden sonra (genellikle gürültü sesi olarak duyulur), konuşma ortağınızın bir an için daha hızlı konuşması gibi gelir. IP bağlantısında, altta yatan algoritmayı her zaman anında duyabilirim. Amaç, çok fazla bilgi kaybını önlemek ve düşük paket yoğunluğuna sahip zayıf bir bağlantıda bile biriyle net bir şekilde konuşabilmenizi sağlamaktır.
5 saniyelik sinyal yayılım gecikmesiyle, Taş Devri'nde yaşıyor olmalısınız. Bu 5 saniye boyunca bağlantınız basitçe kararsız hale geldi ve sesinizi içeren UDP paketleri zamanında veya yanlış sırada ulaşmadı, bu da yaklaşık 5 saniyelik bir kesintiye neden oldu.
Teknolojiyle bu o kadar da zor değil