World of Warcraft ve BF6'da Steam OS ve Windows 11 Pro Karşılaştırması

felaketrap

Kayıtlı Kullanıcı
Merhaba, yeni Steam OS ilgimi çekti. YouTube'da Steam OS'un %30'a kadar daha yüksek FPS sağladığını gösteren karşılaştırmalı testler var. Steam OS'un Linux tabanlı bir işletim sistemi olduğu söyleniyor, değil mi? AMD 5500 ve Nvidia 5060 RTX iyi bir eşleşme olur mu?

World of Warcraft ve BF6'nın iyi çalışıp çalışmadığını test eden oldu mu?

Deneyimleriniz hakkında bilgi edinmekten çok memnun olurum. Yakında i7 270K Plus ve 5070 RTX ile ikinci bir bilgisayar toplamayı düşünüyorum.
Belki de 9070 XT gibi bir AMD ekran kartı Steam OS ile avantajlı olur?

SteamOS gerçekten Linux tabanlı bir işletim sistemi ve Windows oyunlarını büyük ölçüde Proton uyumluluk katmanı üzerinden çalıştırıyor. Ancak YouTube’daki yüzde 30 daha fazla FPS karşılaştırmalarını genellememek gerekir. Bazı oyunlarda SteamOS/Linux daha hızlı olabilirken bazı oyunlarda performans aynı kalabilir veya Proton, sürücü ve gölgelendirici derleme sorunları nedeniyle Windows daha iyi sonuç verebilir. Valve da SteamOS’u şu aşamada genel masaüstü işletim sisteminin doğrudan yerine koymayı önermiyor. Resmi destek ve optimizasyon tarafında ağırlık Steam Deck ve AMD donanımlı taşınabilir sistemlerde bulunuyor. Bu nedenle SteamOS kurulacak bir bilgisayarda AMD ekran kartı tercih etmek genellikle daha sorunsuz olur.

Ryzen 5 5500 ile RTX 5060 birlikte çalışır fakat çok ideal bir eşleşme olduğunu düşünmüyorum. Ryzen 5 5500 yalnızca PCIe 3.0 destekliyor ve özellikle 1080p yüksek FPS hedeflerinde RTX 5060’ın önünde işlemci sınırı oluşturabilir. Mevcut AM4 sistem yükseltilecekse en az Ryzen 5 5600 mümkünse Ryzen 7 5700X3D daha dengeli olur. Sıfır sistem toplanacaksa AM5 tabanlı Ryzen 5 7500F veya üzeri daha mantıklı bir yatırım olur. Ryzen 5 5500’ün PCIe 3.0 ile sınırlı olduğu AMD’nin teknik sayfasında da belirtiliyor.

World of Warcraft’ın resmî Linux veya SteamOS sürümü bulunmuyor. Blizzard oyunu yalnızca Windows ve macOS için sunuyor. Wine veya Proton benzeri uyumluluk yöntemleriyle çalıştırılabiliyor olsa da Battle.net güncellemelerinden sonra ek ayar gerekebilir. Bu nedenle “kur ve her zaman sorunsuz çalışsın” seviyesinde resmî bir destekten söz edemeyiz. Battlefield 6 tarafında durum daha kesin: Oyunun PC sürümü Windows 10/11, DirectX 12, TPM 2.0, Secure Boot, HVCI ve VBS istiyor. Ayrıca EA Javelin anti-cheat sistemi kullanılıyor. Bu nedenle Battlefield 6 şu anda SteamOS/Linux için güvenilir bir tercih değil ve yalnızca bu oyun için bile Windows kurulumu bulundurmak gerekir.

Core Ultra 7 270K Plus ile RTX 5070 güçlü bir sistem olur ancak ana amaç SteamOS kullanmaksa RX 9070 XT daha mantıklı seçim olabilir. AMD, RX 9070 XT için resmî Linux sürücü desteği sağlıyor ve SteamOS’un AMD tarafındaki uyumluluğu daha oturmuş durumda. NVIDIA kartlar Linux’ta çalışıyor ancak SteamOS özelinde AMD kadar zahmetsiz bir deneyim beklememek gerekir. Ben olsam sistemi çift işletim sistemli kurardım. SteamOS veya başka bir Linux dağıtımını desteklenen tek oyunculu oyunlarda kullanır, Battlefield 6 ve anti-cheat gerektiren oyunlar için Windows 11’i tutardım. Sadece SteamOS kullanılacaksa RX 9070 XT; Windows ağırlıklı kullanılacak ve DLSS, ışın izleme gibi özellikler önemliyse RTX 5070 tercih edilebilir.

En Son Güncellenen Oyunlar

Bu Hafta Öne Çıkan Konular

Geri