Yeni sistemin sadece oyunlarda 5-10-15 saniye donması

Kaptan

Kayıtlı Kullanıcı

Yeni sistemin sadece oyunlarda 5-10-15 saniye donması​

Bir aydır kendi başıma çözemediğim bir sorunla ilgili olarak sizinle iletişime geçiyorum. Yeni bir bilgisayar topladım, Windows'u kurdum ve hemen yapılandırdım. Kısa bir süre normal çalıştıktan sonra, özellikle oyunlarda donmalar başladı (sistem 6-10-15 saniye donuyor).
Yapılandırma:
  • Anakart: MSI X870 TOMAHAWK WIFI (BIOS en son sürüme güncellendi)
  • İşlemci: AMD Ryzen 7 9800X3D
  • Soğutma Sistemi: Arctic Liquid Freezer III 360 Pro A-RGB
  • Ekran kartı: NVIDIA GeForce RTX 3060 (önceki bilgisayardan, sorunsuz çalışıyordu) Daha sonra yükselteceğim
  • RAM: Adata XPG 64 GB (2x32GB) 6000 mhz Cl30
  • Depolama: ADATA Legend 900 2TB NVMe PCIe 4.0 (Sistem ve oyunlar tek sürücüde)
  • Güç Kaynağı: 1. Oyuncu NGDP Platinum 1000W
  • İşletim Sistemi: Windows 11 Pro 64-bit (Temiz Kurulum)
  • King 95 Pro Kılıfı
Dota 2, CS 2 gibi oyunlarda, 5-15 saniyelik bu gecikme hem 10 dakikalık oyundan sonra hem de bir saatlik oyundan sonra ortaya çıkabiliyor. Donma sırasında görüntü donuyor, ses tamamen kayboluyor, Alt + Tab, Ctrl + Alt + Del tuşları çalışmıyor. Oyuna devam ettikten sonra ise herhangi bir mikro donma olmuyor, ancak belirli bir süre sonra da oluşabiliyor. Sorun tüm oyunlarda yaşanmıyor. Elden Ring'de bu sorun 10-15 saat boyunca hiç yaşanmadı. Battlefield 6'da ise 5 gün içinde 1 vaka (5 saniyelik) yaşandı.

CPU sıcaklıkları normal, boşta 47-48, oyunlarda 55-60. GPU maksimum 65 derece. RAM 50-55'e kadar ısınıyor. Stres testlerinde maksimum 60.
MSI web sitesinden en güncel yonga seti sürücüleri ve NVIDIA sürücüleri yüklendi. Tüm sürücüler de yeniden yüklendi. Varsayılan ayarlarda BIOS'ta donmalar oluyor. EXPO ve AHMP profillerinde sorun ortadan kalkmıyor. Negatif eğride 5'ten 20'ye undervolt yaptım ve her şey aynı. PCI profilinde Otomatik yerine Gen3'ü ayarladım. Geri kalanına dokunmadım. Aynı ekran kartına sahip önceki bilgisayarda böyle bir sorun yoktu. Bilgisayarı OSCT modunda, CPU'yu 1 saat, CPU + RAM'i 1 saat ve sadece belleği 1 saat test ederek çalıştırdım. BIOS'tan pek anlamıyorum, her şeyi ilk defa yaptım. Tamirciye götürmek istemiyorum. Herhangi bir yardımınız olursa memnuniyetle karşılarım.

TechForum.TR Trend

TechFoumTR Blog Yazıları