Üniformalı polislerin yanında yürüyen humanoid robot dikkatleri üzerine çekti.
Çin’in teknoloji merkezlerinden Shenzhen’de çekilen görüntüler, sosyal medyada bilimkurgu filmi sahnesi izlenimi yarattı. Window of the World turistik alanında yapılan bir devriye gösterisinde, üniformalı polislerin yanında yürüyen humanoid robot dikkatleri üzerine çekti.
Görüntülerdeki robotun, Çin merkezli EngineAI Robotics Technology tarafından geliştirilen T800 serisine ait olduğu açıklandı. Şirketin kısa süre önce tanıttığı model, ilk kez kalabalık bir ortamda gerçek polis devriyesiyle birlikte test edilmiş oldu.
Laboratuvardan sokağa ilk adım
Yetkililer, robotun resmi bir güvenlik görevlisi olarak kullanılmadığını özellikle vurguladı. Görüntüler, T800 modelinin lansman sonrası yapılan saha testi ve tanıtım sürecinin parçasıydı. EngineAI’ye göre bu tür kamuya açık testler üç kritik veriyi ölçmek için yapılıyor:- Gerçek ortamda hareket kabiliyeti
- İnsanlarla etkileşim ve güvenli mesafe yönetimi
- Uzun süreli operasyonlarda stabilite
Bu da robotun yalnızca “sergilik” bir prototip olmadığını, gerçek kullanım senaryoları için veri topladığını gösteriyor.
Çin’in robotik hamlesi hız kesmiyor
Robotun devriye görüntüsü tekil bir gösteri gibi görünse de, arka planda daha büyük bir strateji var. Çin son yıllarda robotik ve yapay zekâ yatırımlarını agresif şekilde artırıyor. Humanoid robotlar özellikle şu alanlarda test ediliyor:
- Endüstriyel üretim
- Lojistik ve depo operasyonları
- Sağlık ve bakım hizmetleri
- Kamu güvenliği ve acil durum destek görevleri
Sosyal medyada ikiye bölünen yorumlar
Görüntüler kısa sürede viral olurken yorumlar da ikiye ayrıldı. Bazıları robotların kalabalık yönetimi ve tehlikeli görevlerde insan riskini azaltabileceğini savunurken, diğerleri gözetim teknolojilerinin yaygınlaşması konusunda endişe dile getirdi. Özellikle humanoid formun tercih edilmesi, “insan benzeri robotların toplumda psikolojik etkisi” tartışmasını yeniden gündeme taşıdı.
Shenzhen’deki bu sahne şimdilik bir test. Ancak teknolojinin gelişim hızına bakıldığında, robotların kamu alanlarında görünmesi artık uzak bir ihtimal değil gibi.