Türkiye'nin Güncel Teknoloji Forumu | techforum.tr

TechForum’a Hoş Geldin! TechForum, bilgisayar donanımı, ekran kartı, işlemci, yazılım, yapay zeka, oyun ve teknoloji konularında bilgi paylaşımı yapılan Türkçe teknoloji forumudur. Sorular sorun, çözümler bulun ve teknoloji tutkunlarıyla tanışın. Hemen katılın ve teknoloji sohbetine dahil olun..

OpenAI’dan Pentagon Hamlesi: Kitlesel Gözetimi Önlemek İçin Sözleşme Değişti

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan rw.nora
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Öne çıkan
OpenAI’dan Pentagon Hamlesi: Kitlesel Gözetimi Önlemek İçin Sözleşme Değişti

OpenAI, ABD Savunma Bakanlığı (DoD) ile yaptığı anlaşmanın kamuoyunda yarattığı tepkiler üzerine hızlı bir hasar kontrolü operasyonu başlattı. 4 Mart 2026'da CEO Sam Altman'ın iç notu ve X paylaşımıyla duyurulan değişiklikler anlaşmaya yeni maddeler ekliyor özellikle kitlesel gözetim ve anayasaya aykırı kullanımları önlemeyi hedefliyor. Bu adım anlaşmanın duyurulmasından sadece sonra geldi tepkiler büyük olmuştu kullanıcılar ChatGPT'yi toplu kaldırma kampanyası başlattı Claude uygulaması App Store'da zirveye çıktı. Haber OpenAI'nin etik sınırlarını zorladığını belirtiyor Altman "aceleci duyuru hataydı" diye öz eleştiri yaptı. Hikaye OpenAI'nin askeri işbirliğini sivil özgürlüklerle dengeleme çabasını anlatıyor Anthropic'in kara listeye alınmasıyla karşılaştırılıyor. Bu makale anlaşmanın detaylarını değişiklikleri tepkileri sektör etkilerini ve gelecek yansımalarını derinlemesine inceleyecek OpenAI'nin kriz yönetimini ele alacak.

article-640x360.75de292d.webp

Anlaşmaya eklenen maddeler kritik öneme sahip. Altman'ın notuna göre OpenAI DoD ile iletişime geçti ve anlaşmayı genişletti yeni maddeler ABD Anayasası'nın Dördüncü Değişikliği 1947 Ulusal Güvenlik Yasası ve 1978 Yabancı İstihbarat Gözetim Yasası (FISA) ile uyumlu hale getirildi. Bu yasalar ABD vatandaşlarını ve uyruklarını yurt içinde kasıtlı izlemeyi yasaklıyor OpenAI bunu "ticari olarak edinilen kişisel veya tanımlanabilir bilgilerin temini veya kullanımı dahil" olarak yorumluyor. Şirket yasadışı kullanımı önlemek için teknik güvenlik önlemleri ekleyecek öngörülemeyen durumlar için ek yöntemler geliştirilecek. Ayrıca OpenAI ürünleri NSA gibi istihbarat teşkilatları tarafından kullanılamayacak sivil özgürlükleri korumak için. Altman notta "demokratik süreçler çerçevesinde çalışacağız" dedi özgürlük ilkeleri için mücadele vurgusu yaptı. Bu değişiklikler kitlesel gözetim eleştirilerine yanıt OpenAI'nin AI'sinin gözetim araçlarında kullanılmasını engelliyor. Analistler bu maddelerin yasal bağlayıcılığını sorguluyor DoD'nin kabulü net değil ancak Altman "fikir değiştirdik" diyor.

Tepkiler ve hasar kontrolü süreci hızlı gelişti. Anlaşma duyurulduğunda tepkiler büyük oldu Sensor Tower'a göre ChatGPT kaldırma sayısı %295 arttı Claude indirmeleri %37-51 yükseldi App Store bir yıldız değerlendirmeleri %775-100 arttı. Kullanıcılar "gözetim aracı" diye eleştirdi Altman'ı "aceleci" duyuru için özür diledi notta "karmaşık konuları net iletişim gerektirir" dedi. "Anayasaya aykırı emre uymaktansa hapse girmeyi tercih ederim" ifadesi dikkat çekti bu etik duruşu güçlendiriyor. OpenAI için sonuçlar ağır kullanıcı kaybı itibar zedelenmesi Claude'un yükselişi rekabeti artırdı. Haber bu tepkilerin OpenAI'yi zorladığını belirtiyor şirket iç notla hasar kontrolü yaptı X'te paylaşarak şeffaflık gösterdi.

Anthropic'in kara listeye alınması OpenAI'nin durumunu karşılaştırmalı olarak öne çıkarıyor. Trump yönetimi ABD kurumlarının Anthropic hizmetlerini yasakladı Savunma Bakanı Pete Hegseth AI'yi "istediği gibi" kullanmak için Anthropic'e güvenlik önlemlerini kaldırmasını baskı yaptı Anthropic reddetti muhalefetini yineledi. DoD Anthropic'i "tedarik zinciri riski" olarak sınıflandırdı bu genellikle yabancı şirketlere (Huawei gibi) uygulanıyor. Altman notta bu sınıflandırmanın yanlış olduğunu söyledi DoD'ye OpenAI anlaşmasının aynısını Anthropic'e teklif etmesini umduğunu belirtti ancak "aynı olsaydı kabul etmeliydiler" diye ekledi. Bu Anthropic'in etik tutumunu (otonom silah ve kitlesel gözetim yasağı) koruduğunu gösteriyor OpenAI ise değişikliklerle denge kurmaya çalışıyor. Analistler bu çatışmanın AI sektöründe bölünme yarattığını söylüyor Anthropic sivil odaklı OpenAI askeri işbirliğine açık.

Sektör etkileri ve analiz. Bu olay AI şirketlerinin hükümet ilişkilerini sorgulatıyor IDC'ye göre 2026 AI pazar büyüklüğü 300 milyar doları aşacak ancak etik tartışmalar yatırımları etkileyebilir. OpenAI için kullanıcı kaybı gelir düşüşü anlamına geliyor Claude'un yükselişi Anthropic'in pazar payını artırdı. Jeopolitik bağlamda İran çatışması gibi olaylar askeri AI talebini artırıyor DoD AI'yi istihbarat ve siber savunmada kullanmak istiyor ancak gözetim yasağı sivil özgürlükleri koruyor. Eleştirmenler OpenAI'nin "aceleci" kararını eleştiriyor Altman'ın öz eleştirisi olumlu ama geç. Gelecekte benzer anlaşmalar artabilir AI yasaları (AB AI Act gibi) sıkılaşacak şirketler etik maddeler ekleyecek. OpenAI için bu kriz fırsat olabilir şeffaflık itibarını onarır.

Sonuçta OpenAI'nin anlaşma değişiklikleri hasar kontrolü başarılı olabilir ancak tepkiler büyük. Kitlesel gözetim yasağı etik duruşu güçlendiriyor Anthropic'in kara listesi rekabeti kızıştırıyor. AI sektörü için uyarı hükümet işbirliği etik sınırları zorluyor şirketler dikkatli olmalı.

Konuyu okuyanlar
0 dk

En Son Güncellenen Oyunlar

Bu Hafta Öne Çıkan Konular

TechFoumTR Blog Yazıları

Geri