i7 14700KF oyunlarda boost düşüyor, FPS dalgalanması neden?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan olcay55
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

olcay55

Kayıtlı Kullanıcı
İşlemcim yalnızca 4.3 ile 4.6 GHz arasında çalışıyor. Başlangıçta, standart Windows 11 Pro yüklüyken, CS2 gibi oyunlarda ciddi gecikmeler yaşadım; 250 FPS'nin üzerinde düşüşlerle oynanamaz hale geldi. Birkaç Windows ayarı yaptıktan sonra bunu ortadan kaldırabildim, ancak hala tam performansa sahip değilim ve FPS dalgalanıyor. İlk başta 5.3 GHz'e kadar çıktı, ancak daha sonra ortasında 4.1 GHz'e düştü.

Gereksiz uygulamaları sildim ve güç seçeneğini En Yüksek Performans'a ayarladım. BIOS'ta hiçbir şey değiştirmedim garantiyi geçersiz kılacağı için değiştirmek istemedim. Bu bilgisayarı iki gün önce ikinci el olarak aldım (Aralık 2025 tarihli). BIOS'ta herhangi bir değişiklik yapılıp yapılmadığını bilmiyorum. Turbo Boost sayesinde işlemci yoğun oyunlarda bile 5.6 GHz'lik maksimum saat hızına ulaşabilmesi gerekmez mi, yoksa yanılıyor muyum?
Oyunlar içinde düşük ayarlarda yaklaşık 400-450 FPS alıyorum, bu biraz düşük çünkü internette 500-600 FPS civarında olması gerektiğini okudum ve bazen 300-350 FPS'ye kadar düşüyor.

13. ve 14. nesil bilgisayarların bu konuda sorunlar yaşadığını okuduğum için her türlü yardıma çok minnettar olurum!

• İşlemci (CPU): i714700kf Temel saat hızı 4,3 GHz Turbo 5,6 GHz
  • ram: DDR5 6000MHz
  • Anakart: B760 MSI
  • Güç kaynağı: be quiet! System Power 11B 750W
  • Kasa: ATX-Midi Panorama
  • ekran kartı: PNY GeForce RTX 5070 Ti
  • HDD / SSD: Kingston
  • Sorunla açıkça ilişkili olan diğer donanım bileşenleri (monitör modeli, soğutma sistemi vb.):

Ekli dosyalar

• ekrangoruntusu.webp
    ekrangoruntusu.webp
    186.3 KB · Görüntüleme: 2
Son düzenleme:
Maksimum sütunu 5,6 GHz gösteriyor. Maksimum saat hızının yüke bağlı olarak sürekli olarak korunmaması ve ortalama saat hızının önemli ölçüde daha düşük olması normaldir. Sıcaklık veya güç sınırlamalarından kaynaklanan bir kısıtlama yok.

V-Sync veya FPS limiti olmadan her zaman FPS dalgalanmaları yaşarsınız. FPS, oyun senaryosuna bağlı olarak da büyük ölçüde değişebilir, bu nedenle internetten alınan rastgele sayılarla karşılaştırmalar dikkatli yapılmalıdır. Test sahnesi tam olarak aynı değilse, elma ile armutu karşılaştırmak gibidir.

300 FPS mükemmeldir ve mutlaka bir sorun olduğunu göstermez. Bununla birlikte, minimum kare sürelerinin hala düşük olması mümkündür bunu izlemeniz gerekir. Eğer durum buysa, bunun nedeni neredeyse kesinlikle işlemcinin yeterince yüksek hızda çalışmaması değildir.

En Son Güncellenen Oyunlar

Bu Hafta Öne Çıkan Konular

Geri