Çibi

Kayıtlı Kullanıcı
Dünya hız rekorları sadece kara ve pistlerde kalmadı. İnsansız hava araçları (drone’lar), havada sınırları yeniden yazıyor ve 2026 buna damgasını vuruyor. 📈
18 Şub 2026 02_47_02.webp

🚀 Guinness Rekoru: Peregreen V4 ile Yeni Hız Çağı

Güney Afrikalı mühendisler Luke ve Mike Bell tarafından tasarlanan Peregreen V4 adlı dron, Guinness Dünya Rekorları’na yeniden adını yazdırdı. 3D yazıcıyla üretilen bu quadcopter, ortalama 657,59 km/s (408 mph) hızla dünya rekorunu tekrar ele geçirdi.

Bu başarı, iki yönlü uçuş ortalamasıyla ölçüldü ve elektrikli bataryayla çalışan uzaktan kumandalı drone’lar arasında şimdiye kadarki en yüksek resmi hız olarak kayda geçti.

⚡ Yarış Bitmiyor: Bir Başka Drone 661 km/s’ye Ulaştı
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini ayarlamak üzere izninize ihtiyacımız olacak.
Daha ayrıntılı bilgi için çerezler sayfamıza bakın.
Drone hız rekabeti o kadar kızışmış durumda ki, Avustralyalı mühendis Ben Biggs tarafından geliştirilen başka bir modelin test uçuşunda ortalama 661 km/s’ye kadar çıktığı rapor ediliyor.

Bu yeni tasarım, seri bağlanmış bataryalar ve yüksek itki odaklı motor yapısıyla öne çıkıyor. Bazı raporlarda rüzgar etkisiyle 690 km/s civarına kadar da ulaştığı belirtiliyor.

Henüz Guinness tarafından resmi hale gelmese de bu tür denemeler, hız sınırlarının sürekli zorlandığını gösteriyor.

📈 Son Durum: Drone Rekorları El Değiştiriyor​

Drone hız rekoru arenasında son durum şöyle:

🎯 Luke & Mike Bell’in Peregreen V4 – resmi Guinness rekoru 657.59 km/s
🎯 Ben Biggs’in yeni denemesi – ~661 km/s (henüz resmi onay bekliyor)
🎯 Önceki modellerde 585 km/s’yi aşan versiyonlar da test edildi

Bu da gösteriyor ki drone hız rekorları artık sadece bir kez kırılıp kalmıyor; sürekli rekabet, geliştirme ve yeni sınırlar peşinde koşuyorlar.

Yarışın Arka Planı: Neden Bu Kadar Hız?

Bu hız denemeleri sadece rekor için yapılmıyor. Drone endüstrisindeki bu rekabetin nedenleri arasında:
  • Aerodinamik optimizasyonun test edilmesi
  • Güç ve batarya verimliliğinin sınanması
  • FPV yarış liglerinin gelişmesi
  • Endüstriyel ve araştırma uygulamalarına katkı
var.

Ayrıca bu tür yarış dronları, hız kadar kontrol, stabilite ve yapısal dayanıklılık gibi alanlarda da önemli teknik bilgiler üretiyor.

3D Yazıcı ile Hız Dönemi

İlginç bir şekilde en hızlı drone rekoru artık tamamen 3D baskı teknolojisiyle üretilen modeller üzerinden geliyor. Peregreen V4 gibi tasarımlar, klasik üretim yöntemlerinin ötesine geçerek hafif ama güçlü parçalar ve mükemmel aerodinamik form sağlıyor.

📊 Sırada Ne Var?

2026’de drone hız yarışlarının:

🔹 Yeni rekorlar kırılması
🔹 Daha yüksek itki teknolojileri geliştirilmesi
🔹 Özerk ve ai destekli yarış dronelarının ortaya çıkması

bekleniyor.

Drone teknolojisi artık sadece görüntü veya hobi aracı değil.
Hız, mühendislik, 3D üretim ve yarış kültürü bir araya gelerek adeta yeni bir havacılık ligini şekillendiriyor.

Konuyu okuyanlar
11 dk

Bu Hafta Öne Çıkan Konular

TechFoumTR Blog Yazıları

Geri