6900XT + 5800X darboğaz mı? Intel’e geçmeli miyim?

Muhammetergun

Kayıtlı Kullanıcı
Merhaba, şu anda bilgisayarım için mantıklı yükseltme seçeneklerini araştırıyorum. Bazı oyunlarda, özellikle %1'lik düşük kare hızlarında belirgin düşüşler yaşıyorum ve bu da oyun deneyimini kesintili hale getiriyor. Genellikle CS2, COD, Apex Legends ve WoW: Midnight oynuyorum. Ana çözünürlüğüm 2560x1440, ancak CS2 ve Apex gibi bazı oyunları daha düşük çözünürlüklerde de oynuyorum.

9800X3D işlemci ve DDR5 belleğe yükseltmek şu an için benim için pek mümkün değil, çünkü Hynix H16A ram için 25.000TL'den fazla harcamak istemiyorum.

Mevcut sistemim:

İşlemci: Ryzen 7 5800X
Soğutucu: Arctic Liquid Freezer II 240
RAM: 32 GB G.Skill Trident Z Neo DDR4-3600 (Overclocklu)
Anakart: MSI B550 Unify-X
Ekran Kartı: Radeon RX 6900 XT

Ne yazık ki, fiyatları göz önüne alındığında ne 5700X3D ne de 5800X3D şu anda çok cazip seçenekler değil. Bu nedenle, uzun bir aradan sonra tekrar Intel'e bakmaya başladım ve i7-14700K'yı buldum. Avantajı, Samsung B-Die RAM'imi kullanmaya devam edebilmem ve sadece işlemci ve anakartı değiştirmem gerekecek olması olurdu.

Ancak şu anda, DDR4'lü ikinci el Z690 ve Z790 anakartlar yaklaşık 7.500TL'ye bulunabiliyor. Bir istisna olarak, tanıdığım bir kişi bana 4.500TL'ye ikinci el bir ASRock Z790 PG Lightning/D4 teklif etti.

Şimdi merak ediyorum.
Şu anda Intel'e geçmek tek mantıklı seçenek mi?
İkinci el bir Z790 anakart mı yoksa ASUS ROG Strix B660-A Gaming WIFI D4 gibi yeni bir B660 anakart mı almalıyım?

Görüş ve önerilerinizi bekliyorum.

Yeni bellek olmadan, fiyat artışından kaçınmak için geriye kalan tek seçenek, 5800x3D'den biraz daha hızlı olan, yani 5800x'ten yaklaşık %30 daha hızlı olan 14600K'dır, ancak Intel anakarta ihtiyacınız var.

Ben de yakın zamanda aynı ikilemle karşılaştım. Sizinle aynı işlemciye ve aynı sorunlara sahiptim. RTX 3090 ekran kartımla bile minimum FPS ve %1'lik en düşük değerler iyi değildi.

Sonra bir RX 9070 XT aldım, ama durum düzelmedi. Ryzen 7 5800X ile de sık sık işlemci sınırlaması yaşıyordum 1440p'de bile. AM4'ün ömrü sona erdiği ve X3D işlemciler sadece fahiş fiyatlarla satıldığı için ve yeni RAM'e bu kadar para harcamak istemediğim veya harcayamadığım için, DDR4 RAM'imle devam etmek istedim.

Bu yüzden cesaretimi topladım ve Pentium 3 450 MHz'den beri ilk kez Intel'e geri döndüm. Intel Core i5 14600KF ve Gigabyte B760 GAMING X DDR4 GEN5 anakartı tercih ettim (esas olarak PCIe 5, ATX ve çok sayıda USB ve fan başlığı nedeniyle, fark neredeyse hissedilmese de). Ve ne diyebilirim? Bilgisayarım çok daha hızlı çalışıyor.

Minimum, ortalama ve maksimum FPS değerleri önemli ölçüde daha yüksek, %1 düşük kare hızları daha iyi, video işleme daha akıcı, vb. Her şey fark edilir derecede daha hızlı ve inanılmaz derecede kararlı (Ryzen ile de öyleydi). Garip bir şekilde, Intel'in soğutulması da Ryzen'den daha kolay.

AMD işlemcilerimden her zaman son derece memnun kaldığım için Intel'i hiç sevmedim (Bulldozer'ım olmasına rağmen). Ayrıca, 13./14. nesil CPU'larla ilgili sorunları ele alış biçimlerini ve 2000'lerin ortalarında OEM'lerin AMD satışlarını engellediği dönemdeki davranışlarını da beğenmedim.

Ancak mali durumum (37 yaşında tam engelli maaşı alıyorum, bu da çok fazla bir şey ifade etmiyor) gözlüklerimi çıkarmamı ve sınırlı bütçem için en iyi performansı sunanı satın almamı gerektirdi. Ve kim tahmin edebilirdi ki, bunu Intel'de buldum. Asla bir Intel fanı olmayacağım, ancak sistemimden son derece memnunum.

Yaptığım yükseltmeyi size de tavsiye ederim. Daha ucuzsa i5 13600K(F)'yi de tercih edebilirsiniz, çünkü i5 13600K(F) ve i5 14600K(F) performans açısından neredeyse aynıdır.

Sistemler giderek daha uzun süre dayanıyor. PCIe 5.0 gibi bir arayüzün avantajları önümüzdeki yıllarda da önemli olmaya devam edebilir. Bu, esasen hem DDR4 hem de DDR5'i (anakarta bağlı olarak) destekleyen Socket 1700'ün güçlü yönlerinden biri olacaktır.

5800 x 3D önbellek her oyunda iyi performans göstermez . Örneğin GTA V'te önbellek neredeyse işe yaramaz. Bu nedenle, oyunlarda başka bir CPU ile karşılaştırıldığında evrensel bir sonuca varılamaz.

En Son Güncellenen Oyunlar

Bu Hafta Öne Çıkan Konular

Geri