7800X3D Sıcaklık Sorunu?

hepsiyen

Kayıtlı Kullanıcı

Sıcaklık 7800X3D​

7800X3D'nin boşta ve testlerdeki sıcaklığı hakkında soru. Zalman Alpha2 DS A36 + Arctic MX6 soğutma. Oda sıcaklığı 27-30 derece.
Boştayken, çip Windows'ta 53-56 derece arasında ısınıyor. OSCT'de, işlemci + bellek testinde 60-64 derece. Güç testinde ise 80-84 derece. Tüm bunlar, fanlar maksimum hızda dönerken oluyor. Hızı düşürürsem sıcaklıklar daha da yükselebilir. Bu konuda bir bilgim yok. Bu sıcaklıklar normal mi ve soğutma bu sıcaklıklarla başa çıkabiliyor mu? Boştayken aynı soğutmayla sıcaklığın 44 derece olduğu bir video izledim. Belki de bu klimanın asistanındadır.

7500F kullanıyorum senin işlemci kadar güçlü olmasa da oda sıcaklığının baya etki ettiğini görüyorum. Bundan sadece 1 ay önce sıcaklıklar daha yüksekken (odamda klima vs. yok) sistem boştayken bile 50-55 arasıydı şu an 45-50 arası görüyorum. Sahip olduğun işlemciye göre gayet normal, hatırladığım kadarıyla 90 dereceye kadar destekliyor. Core Performance Boost açıksa o da sıcaklığı etkileyebiliyor kontrol edebilirsin.

7500F kullanıyorum senin işlemci kadar güçlü olmasa da oda sıcaklığının baya etki ettiğini görüyorum. Bundan sadece 1 ay önce sıcaklıklar daha yüksekken (odamda klima vs. yok) sistem boştayken bile 50-55 arasıydı şu an 45-50 arası görüyorum. Sahip olduğun işlemciye göre gayet normal, hatırladığım kadarıyla 90 dereceye kadar destekliyor. Core Performance Boost açıksa o da sıcaklığı etkileyebiliyor kontrol edebilirsin.
Adamsın içim rahatladı şimdi.

AMD almadığım iyi olmuş, gerçi ilk başta AMD almayı düşündüm, daha az watt tüketiyor, yani daha az ısınıyor. Testlerden de görebildiğim kadarıyla, orada bir sorun yok. 14600kf almam boşuna değilmiş, boştayken (tarayıcı vb.) 31-35 derecelik bir voltaj düşüşü yaşadım. Oyunlarda 60 dereceyi geçmiyor. Stres testinde ise en fazla 68 derece.

Çok fazla sıcaklığı takıntı eden biriysen işlemciye undervolt uygulanabilir. Çok fps farkı görmezsin hatta bazı oyunlarda hiç fark edilmez bile. Daha az güç tüketimiyle (özellikle günümüz ekran kartlarının talep ettiği miktar gerçekten fazla) gayet makul amd tercihi seni pişman etmezdi, yinede güle güle kullan.

Evet, 7800X3D çok ilginç bir işlemci. Sıvı soğutma sistemim altında, bekleme modunda 48-50 dereceden 60-62 dereceye çıkabiliyor. Ancak, ekran kartı tam güçte çalışırken, gölgelendiricileri derlerken yalnızca 80-82 dereceye ulaşıyor.

Pompayı sabit %40'a ayarladım, sıcaklık 80'in üzerine çıktığı durumlar hariç (rölantide her şeyi %100'e ayarlamayı denedim ve hiçbir etkisi olmadı), radyatör soğutma yazılımından "akıllı modda" ve hepsi bu kadar.

TechForum.TR Trend

TechFoumTR Blog Yazıları