Akıllı telefonlardaki LTPO ekran, donanım üzerindeki yükü azaltır mı?

YErdogan

Kayıtlı Kullanıcı
Herkesin bildiği gibi, LTPO ekranlar ekran yenileme hızını dinamik olarak değiştirebilir ve böylece enerji tasarrufu sağlayabilir.

Ama benim farklı bir sorum var: Ekran yenileme hızını düşürdük mü? Bu, GPU donanımı ve yazılımıyla bir şekilde senkronize oluyor mu? Diyelim ki statik bir görüntü/metne bakıyoruz ve yenileme hızı 1 Hz'ye düştü. Bu, donanımın artık saniyede 60/120 Hz hızında görüntüleri yeniden çizmesine gerek kalmadığı ve böylece enerji tasarrufu sağladığı anlamına mı geliyor? Yoksa bu böyle çalışmıyor ve birçok başka faktöre mi bağlı?

Performansı düşürmez. Mobil cihazda hata ayıklama modunda ekran yeniden çizimlerini etkinleştirirseniz, LTPO olmasa bile ekranın yalnızca dinamik kısmının yeniden çizildiğini göreceksiniz.

Bu özelliği devre dışı bıraktım; 120'den 60'ın altına düştüğünde inanılmaz derecede sinir bozucu oluyor.
Evet, pil tasarrufu sağlıyor ama ne kadar olduğunu bilmiyorum.

Tüm yüksek Hz'li akıllı telefonlar artık ekran yenileme hızını değiştirebiliyor, ancak bu sadece 30/60/120 Hz gibi çok dar bir aralıkta mümkün. Bu biraz yardımcı oluyor, ancak aynı şey değil. LTPO ise 1 ile 120 Hz arasında değişebilir.

TechFoumTR Blog Yazıları